מהי עקרות?
עקרות מוגדרת כמצב שבו בני הזוג קיימו יחסי מין מלאים במשך שנה בקביעות, ללא אמצעי מניעה, מבלי שהתפתח הריון. לעקרות יכולות להיות סיבות טבעיות או מלאכותיות, כתוצאה משינויים כירורגיים במערכת הרבייה: כריתת צינור הזרע, האשכים, השחלות או הרחם, למשל. סטטיסטית, כ-10% מכלל הזוגות סובלים מאי-פריון.
הגורמים לעקרות:
פוריות האישה הוא הגורם ב-40%-55% מהמקרים הגורם לחוסר פוריות, וזאת עקב ליקוי הורמונלי בתהליך הביוץ, או ליקוי פיזי במערכת הרבייה. פוריות הגבר הוא הגורם ב-25%-40% מהמקרים, וזאת בשל ליקויים שונים בזרע או בעיה חסימתית. ב-10% מהמקרים בעית פוריות נובעת מליקוי אצל שני בני הזוג וב-10% מהם, הסיבה אינה ידועה. פוריות האישה מתחילה לרדת החל מגיל 35, פוריות האישה יורדת עוד אחרי גיל 40, כאשר מעבר לגיל 45 אין כמעט הריונות. באופן דומה, פוריות הגבר יורדת עם העלייה בגיל.
איך מטפלים באי-פוריות?
מגוון טיפולי הפריה לצורך שיפור פוריות האישה המקובלים רחב ומותאם לכל בעיה: החל במתן תרופות המעודדות ביוץ והשבחת תאי זרע וכלה בהתערבות כירורגית וטיפולי הפריה מלאכותית. הטיפולים מתחילים, לרוב, בבדיקות מקיפות של הגבר: בדיקה גופנית, בדיקות דם וספירת זרע. בדיקות אלה מספקות מידע רב-ערך לגבי מצב פוריות הגבר ומלמדות אם יש ליקויים בכמות ובאיכות של הזרע.
במקרים שבהם מתגלים ליקויים כאלה, נוטים הרופאים לשלוח מיד את האישה לטיפולי הפריה חוץ-גופית (IVF). עם זאת, יש לזכור שמדובר בפעולה אגרסיבית מאוד, שיש בה אפילו סכנת חיים לאישה.
כאמור, טיפולי הפריה חוץ גופית אינם פשוטים ועלולים לסכן את האישה. לכן השאיפה היא להימנע מטיפולי הפריה חוץ-גופית (IVF) ובמטרה לנסות תחילה שיטות אחרות שיגבירו את פוריות האישה, כדלהלן:
הזרקת זרע תוך-רחמי (IUI) בשיטה ייחודית כל אישה מבייצת בשתי החצוצרות לסירוגין, פעם בחצוצרה הימנית ופעם בשמאלית. אולטרסאונד מיוחד, מונחה IUI, מאפשר לנו לזהות באיזו חצוצרה נעשה הביוץ באותו החודש ולהזריק את הזרע ליד פתח החצוצרה הזו. מדובר בטכניקה ייחודית, הדורשת מומחיות רבה מאוד, אולם יחד עם זאת טיפולי הפריה בשיטה זו הרבה יותר מדויקת משיטות טיפולי הפריה אחרות.
השבחת ביציות – הזרקת DHEA (דהידרואפי אנדרוסטרון), שהוא החומר המקדם את יצירתם של הורמוני המין הנקביים והזכריים (מכונה גם "הורמון הנעורים"), משפרת את איכות הביציות.
קידום אתרים במנועי חיפוש