כולנו שומעים לגבי כולסטרול וכמה הוא מסוכן ומזיק, רוב האוכלוסייה כבר יודעת שיש כולסטרול "רע" וכולסטרול "טוב", אך ישנם פרטים ומידע חשוב שיש להבין, במיוחד אלו שכבר סובלים מבעיות או שנמצאים ברמת סיכון גבוהה.
חשוב להבין שהכולסטרול הוא מרכיב חיוני, אנו צריכים את שני הסוגים של הכולסטרול בדם ולמעשה הגוף יודע לייצר אותו לבד ואין הכרח לצרוך כולסטרול בתזונה. הכולסטרול, על סוגיו השונים, משחק תפקיד בבניית התאים, יצירת הורמונים, ויטמינים, סטרואידים טבעיים, מיצי המרה ועוד תפקידים הכרחיים.
כולסטרול רע וטוב
כולסטרול בנוי בעיקר משומן, ולכן אינו מסיס במים והוא זקוק למעטפת חלבונית על מנת לעבור בזרם הדם (ליפופרוטאין), ישנם שני סוגים של ליפו פרוטאינים להעברה של כולסטרול בדם.
• HDL - ליפו פרוטאין בצפיפות גבוהה - זה הכולסטרול "הטוב" שאינו שוקע בדם ועוזר לפנות כולסטרול "רע" מדפנות כלי הדם.
• LDL - ליפורוטאין בצפיפות נמוכה, רגיש להתחמצנות ונוטה לשקוע על דפנות כלי הדם, בין הגורמים לטרשת עורקים ומכונה הכולסטרול הרע.
מזונות שמכילים כולסטרול
כולסטרול בצורתו הטהורה מצוי רק במוצרים מהחי, לכן שמו צמחי שמתהדר שאינו מכיל כולסטרול מקדם רעיון ריק מתוכן כי מוצרים צמחיים אינם מכילים כולסטרול בכל מקרה. כולסטרול נמצא בבשר, חלב, ביצים. צריכה גבוהה של מוצרים מהחי (בעיקר בשר שמן) מגבירה את רמות הכולסטרול בדם הרבה מעבר לרצוי ומכאן המקור לבעיות.
הסיכונים של רמות כולסטרול גבוהות
רמות גבוהות של כולסטרול "רע" הן אחד הגורמים העיקריים למחלות לב וכלי דם, שהן גורם המוות מספר אחת בעולם המערבי כיום. ישנו קשר ישיר בין רמות כולסטרול גבוהות לעלייה בסיכון למחלות לב וכלי דם כמו טרשת עורקים.
הנזק שהכולסטרול יוצר הוא בכך שהוא שוקע על דפנות העורקים בתהליך שיוצר בסופו של דבר מעין פקק בתוך העורק שחוסם זרימת דם, גופנו זקוק לאספקת דם עשיר בחמצן באופן קבוע וכל הפרעה לאספקה זו יוצרת תגובות חמורות מאוד כמו התקפי לב, תעוקת חזה, שבץ ועוד. בעיות כולסטרול אינן גזירה משמים וניתן בהחלט למנוע אותן או לשפר אותן ע"י לקיחת אחריות אישית בתזונה, פעילות גופנית ותרופות רבות שמשפרות את המצב.
גורמי השפעה על רמות הכולסטרול
• פעילות גופנית: עוזרת לירידה במשקל (גורם סיכון), מעלה את רמות ה-HDL ומורידה את רמות ה-LDL בדם.
• עודף משקל: השמנת יתר ועודף משקל תמיד גורמים לעלייה ברמות ה-LDL וירידה ברמות ה-HDL. עודף משקל יוצר פעולה הפוכה לפעילות גופנית סדירה.
• תזונה: מזון שומני מהחי, עשיר בשומן רווי יעלה את רמות הכולסטרול "הרע" ויגרום לעודף משקל.
• גיל ומין: עם הגיל רמות הכולסטרול עולות ויש לשים יותר לב, לגברים רמות גבוהות יותר ולכן הסיכון גדול יותר.
• תורשה: גורמים גנטיים משפיעים על קצב ייצור הכולסטרול בגוף ואופן סילוקו מהגוף.
המאמר בחסות מולטימדיק - ציוד רפואי וצוות מרכז כירורגי תל אביב - omedia שיווק באינטרנט