הפעילות הגופנית מגרה את כל הגוף לתאום מערכתי, כפי שקיים במצב בריאות תקין.
הגוף השוחה, מפעיל את גפיו, כמו גם את מערכת הנשימה והדם.
מערכת השתן והעיכול ממתנות את צרכיהן.
כיון שבגוף יש חלוקה קבועה של כמויות דם לאברים בהתאם, יש לדעת, כי חלוקה זו משתנה בעת פעילות.
הקיבה תקבל יותר דם, לטובת עיכול האוכל, על חשבון הכליות. לא ייווצר שתן בזמן זה.
כך גם לטובת הגפיים השוחות, תנותב כמות דם גדולה על חשבון מערכת העיכול, כך, שאי אפשר לשחות מייד אחרי האוכל, כי תחושה של כבדות ואף צורך להקיא, תלווה את השחיין.
שחיית הצלילה, ותרגול נשיפות מתחת למים, יכפה על מערכת הדם להזרים כמות מוגברת של דם וחמצן לריאות, ותשמור עליהן פעילות ואירוביות.
כיצד ננצל את התרגול בחיי היום יום?
פחד מאיץ את הנשימה, למהירה, שטחית ולא אפקטיבית. לעומת זאת, היכולת לנשום עמוק, לאט, ולהחדיר הרבה חמצן, מרגיעה את הגוף, מפחיתה את הכאב, ומאפשרת התמודדות אובייקטיבית עם הבעייה.
היכולת לנשום איננה באה ממקום הוליסטי בלבד. אם נפח הריאות אינו תקין, בגלל חוסר אימון אירובי; או אם שרירי הנשימה אינם חזקים דיו, בגלל שימוש לקוי או חוסר תירגול, עישון וכו'; נקבל עצירת נשימה בעת טראומה, איבוד עשתונות, התאוששות קשה וכו'.
כשמנתחים את חשיבות השחייה השיקומית לחולי טרשת, יש להוסיף, גם, את הצלילה, ואת תרגילי הנשיפה מתחת למים, תוך הוצאת בועות .
סט של תרגילי שחייה. המשלב את סגנונות השחייה, עם צלילה בגבהים שונים, תחזק את הריאות, ותאפשר עמידה בלחצים.
שחיית הצלילה הינה סגנון מכובד ככל האחרים. יש להגדיל את תנועת החזה בידיים, עד לאופטימום, ולסיים אותה לצידי הגוף. התחלת התנועה בהובלת הידיים לפנים, לתנועת "חץ", כך שפרט להארכת שרירי הנשימה וחיזוקם, יש גירוי לריאות להמריץ את הפעילות בהן.
את התירגול מבצעים מעל פני המים, וכשקולטים את הקואורדינציה, ניתן לבצע את המיומנות מתחת לפני המים.
סוד גדול יגלה החולה במהלך אימוני הצלילה. ככל שיתאמן יותר, תעלה יכולתו להשהות זמן ארוך יותר ללא נשימה. אלא שהבטחון בצלילה יחשוף את החולה להרגשה עילאית של בטחון, שקט ושלווה, שלא קיימת על פני המים. הרגשה זו היא תולדה של מינימום גרויים קרוב לרצפת הבריכה, מה שמאפשר תחושה של כח ואומץ, שהוא כה נזקק להם.
בכל פעם שיישבר כשיגלה עוד חורבן, שהמחלה גרמה לו, ייגש לבריכה, ישלב שחייה עם צלילה, וירגיש איך הנשימה מורידה את המתח, ובונה מחדש כוחות להילחם ולא לוותר.
גבי טפרברג, מנכ"ל גלגל הצלה, המרכז ללימודי שחייה, הידרותרפיה טלפון: 09-7679623 09-7664529 פקס: 09-7668475 הידרותרפיה