המש היא קטנית קטנה וירוקה, המגיע במקור מהודו. היא שונה משאר הקטניות בכך שהיא קלה יותר לעיכול ואינה משאירה אחריה את הכבדות האופיינית ששאר הקטניות משרות לאחר אכילתן.
המש מתאימה במיוחד לילדים צעירים, זקנים ואנשים חולים, בגלל הקלות הרבה בה היא מתעכלת. היא חשובה גם לנשים בהריון ומיניקות.
ישנן מספר דרכים בהן ניתן ליהנות מהמש: אפשר להתייחס אליה כמו אל כל קטנית, להשרות ולבשל בתוספת תבלינים וירקות.
אפשר לטחון לקמח ולהשתמש באפייה, קציצות, דייסות וכו'.
ניתן למצוא מש מקולף וחצוי, בו משתמשים ההודים להכנת הדאל (תבשיל הודי בסיסי, המצוי כמעט בכל ארוחה כתוספת לאורז, צ'אפאטי וירקות).
אפשר להנביט ע"י השריית המש במים ללילה, סינון והשארת המש על משטח המתאים להנבטה במקום חשוך יחסית (ניתן לקנות מנבטות מוכנות, או להשתמש בתבניות, מגשים, צלחות ועוד). שוטפים את המש במים/ משפריצים עליהם מים 3-2 פעמים ביום (בקיץ יותר ובחורף פחות, לפי מצב המש). הנבטים יהיו מוכנים תוך יומיים- שלושה. הנבטים הסיניים המוכרים הנמכרים בחנויות הם נבטי מש שעברו תהליך הנבטה שונה ממה שתיארתי פה וגדלו לאורך רב יותר.
התהליך המתרחש בהנבטה הוא בעצם תהליך טבעי של התפתחות הזרע. בתהליך זה הזרע משתמש בתכולת הפחמימות שבו בכדי לקבל אנרגיה ולגדול. כתוצאה מכך גדלה כמות החלבון וגם כמות הויטמינים גדלה ואפילו נוצרים ויטמינים חדשים, שלא היו קיימים בזרע היבש (כמו ויטמין C במקרה זה).
הנבטים יכילו עם התקדמות הנביטה אנזימים רבים בהם יוכל גופנו להשתמש לתועלתו. האנזימים תורמים לעיכול תקין, להגנה מפני נזקי חמצון ותהליכים סרטניים ועוד.
את הנבטים אפשר להוסיף לסלטים, תבשילים, סנדוויצ'ים ועוד.
המש מכיל סידן, ברזל, אשלגן, זרחן וויטמיני B . עם ההנבטה נוספים ויטמין C וכמות ה- B עולה.
נזיד מש עם ירקות
חומרים
• מעט שמן זית לטיגון
• בצל גדול קצוץ
• כמה שיני שום קצוצות
• מעט ג'ינג'ר מגורד
• 1/2 כפית מהזרעים: כוסברה, כמון, חרדל
• קוביות גזר
• 3-4 גבעולי סלרי קצוצים
• 2-3 עגבניות בשלות חתוכות
• מעט קארי
• מלח, פלפל
• כוס מש שהושרה ללילה/ למספר שעות
• 2 כוסות עם קוביות ירקות לבחירה (דלעת, בטטה, כרובית, קולרבי, שורשים, תפו"א וכו')
• חופן עלי פטרוזיליה / כוסברה קצוצים
אופן ההכנה
• מטגנים בסיר את השמן עם הבצל עד שהבצל משחים קצת, מוסיפים את השום והג'ינג'ר. אחר כך מוסיפים את הזרעים וכשהם קופצים מוסיפים את הגזר והסלרי ומערבבים טוב כ-2 דקות .
• מוסיפים את העגבניות, סוגרים את מכסה הסיר ונותנים לחומרים להתבשל למעין רוטב עגבניות.
• כשרותח הרוטב, מוסיפים את אבקת הקארי (אם רוצים קצת חריף), מלח עשבים (לפי הטעם) ואת המש. מערבבים מעט ומכסים את הכל במים.
• מכסים את הסיר ולאחר הרתיחה מקטינים את האש ומוסיפים את הירקות. מבשלים עד שהמש מתרכך. אפשר להוסיף עוד מים במהלך הבישול, אם רוצים תבשיל מרקי יותר.
• לפני ההגשה, מוסיפים פטרוזיליה/ כוסברה קצוצים.
אפשר לגוון את התבשיל הזה ע"י שינוי והוספת תבלינים (למשל, זרעי קימל, אניס, שומר, קצח), הוספת ירקות אחרים בבישול, הוספת חלב קוקוס בסוף ועוד וריאציות שונות.
שיהיה בתאבון.
ורד לב היא נטורופתית N.D., יועצת הנקה מוסמכת IBCLC ואם ל-3. עוסקת ביעוצים פרטניים בתחומי הנטורופתיה, תזונה והנקה, בשילוב עם אבחון אירידיולוגי, עבודת מודעות ועוד. מקבלת מטופלים בקליניקה בכרכור. מקיימת הרצאות וסדנאות בתחומי הנטורופתיה, תזונה, הנקה, ריפוי ובריאות (הכנה להנקה, תזונה לנשים בהריון, תזונת מניקות, המעבר למוצקים, תזונה בהתאם לעונות השנה, איך לאכול נכון, מפגשי בישול בריא ועוד). מרצה בנושאי נטורופתיה, תזונה והנקה במכללת "מהות" לרפואה משלימה ובהכשרות מקצועיות של תחומי ההריון והלידה. מדריכה בליגת לה לצ'ה ישראל. חברה ב"אגודה הישראלית לנטורופתיה ולתזונה טבעית" וב"איגוד הישראלי ליועצות הנקה מוסמכות". כותבת מאמרים רבים בנושאים אלו. במשך שנים ניהלה פורומים שונים בנושאי נטורופתיה, הריון ולידה, הנקה ותזונה וכעת מנהלת את: פורום "נטורופתיה למשפחה"http://www.blabla4u.com/sites/blabla4u/ForumsII.asp?ForumID=13687ואת "המטבח הפתוח של ורד לב" בפייסבוק http://www.facebook.com/vered.leb?ref=profile#/group.php?gid=296205795006&ref=mf ליצירת קשר: 052-8527755 href="mailto:veredudu@013.net.ilveredudu@013.net.il">">veredudu@013.net.il