תהליך ייבוש הפירות הוא תהליך עתיק יומין. באזורים קרים יותר של כדור הארץ הייתה זו הדרך לשמר פירות לתקופות הקור הארוכות, בהן לא היו כמעט פירות. עמים נודדים וציידים היו משתמשים בפירות היבשים כצידה לדרך, שיכולה להישמר זמן רב מאד.
בזמנים עברו היו משאירים את הפירות להתייבש בשמש , מה ששמר על הערך התזונתי שלהם.
כיום משתמשים לרוב בשיטות ייבוש תעשייתיות המערבות טיפול בפירות בתנורי חום גבוה מאד ובכימיקלים שמונעים את איבוד הצבע וקלקול הפירות. אלו עלולים לגרום לנו תופעות לוואי שונות.
ניתן להשיג גם פירות המיובשים בשיטה הטבעית, או לייבש לבד בבית.
בתהליך הייבוש מופחתת כמות הנוזלים שבפרי מ- 90%-80% לכ-25% בלבד, מה שמעלה באופן יחסי את ריכוז הפחמימות, החלבונים, השומנים והסיבים שבפרי. כמו כן עולה ריכוז ויטמיני B ו-E שבפירות, אך כמות ויטמין C פוחתת.
פירות יבשים, אם כן, הם ספקי אנרגיה גדולים מאד ואפשר להשתמש בהם כממתקים לילדים ולמבוגרים, הם יכולים להוסיף ערך תזונתי רב למאכלים שונים, במיוחד כשאינם מבושלים ויכולים להוות אלטרנטיבה לסוכר בהמתקת מאפים, רטבים ותבשילים. אפשר גם להשרות אותם במים ולבשלם בקומפוט.
כמה מהפירות היבשים:
אננס - קשה להשיגו בצורתו הטרייה באזורנו. הוא עשיר בברומלין, אנזים העוזר בעיכול חלבונים.
תפוח- טוב לקומפוטים, דייסות וגרנולה.
תמרים- עתירי אנרגיה וחומרים מזינים, ניתן לשלבם בתבשילים שונים, בסלטים, בגרנולה, בדייסות ואפשר גם למלאם בגבינה, שקדים, קשיו ושאר אגוזים.
מנגו- טוב לגרנולה , סלטי פירות ודייסות.
משמש- עשיר מאד בברזל ובמינרלים נוספים, ניתן להשרותם ולמעוך אותם למעין ריבה/ ממרח ולאוכלם כך, על לחם, או כמזון איכותי מאד לילדים. אפשר גם לשלבם כמרכיב ברוטבי שמנת/ חלב קוקוס.
תאנים- עשירות מאד בברזל ואפשר לשלבן בכל מאכל, סלט או מאפה.
פפאיה- מכילה את האנזים פפאין המקל על העיכול. בתוספת לסלטי פירות, גרנולה ועוד.
בננה- טובה כנשנוש אחה"צ, או כאוכל לדרך לילדים, בנסיעה או בעבודה.
שזיפים- עוזרים להסדיר יציאות. ניתן להשרותם ללילה ובבוקר לשתות את המים ולאכול את השזיפים בגרנולה, בדייסה או בקומפוט.
צימוקים- במגוון צבעים וגדלים. אפשר להוסיף לגרנולה, דייסה, סחלב, סלטי פירות וירקות. ניתן לקשט בהם תבשילי אורז וירקות, בעלי נוכחות רבה בבישול ההודי. מצוינים לאפייה ולנשנוש.
סלט פולי אזוקי ומשמשים מיובשים
משרים 8 משמשים מיובשים וקצוצים ללילה ב ¾ כוס מיץ תפוחים, במקביל משרים כוס פולי אזוקי במים ללילה (אפשר לבחור בקטניה אחרת במקום, כמו שעועיות, עדשים, מאש).
מבשלים את האזוקי, מסננים ומשאירים להתקרר במרינדה של: 3 כפות חומץ בן יין, 2 כפות שמן זית, כף דבש, כפית מלח עשבים, פלפל שחור, כף טימין (קורנית). מוסיפים את המשמשים ומיץ התפוחים. מוסיפים מעל טבעות בצל וכרישה ופטרוזיליה קצוצה. ומגישים.
עוסקת ביעוצים פרטניים בתחומי הנטורופתיה, תזונה והנקה. מקבלת מטופלים בקליניקה בכרכור ועורכת ביקורי בית לפי הצורך.
כמו כן נותנת הרצאות וסדנאות בתחומי הנטורופתיה, תזונה, הנקה, ריפוי ובריאות (הכנה להנקה, תזונה לנשים בהריון, תזונת מניקות, המעבר למוצקים, תזונה בהתאם לעונות השנה, איך לאכול נכון, מפגשי בישול בריא ועוד).
מנהלת פורומים בנושאים אלו: "נטורופתיה למשפחה" http://www.blabla4u.com/sites/blabla4u/ForumsII.asp?ForumID=13687 "הורים וילדים" http://www.beok.co.il/SelectedForum.aspx?ForumID=41 וכותבת מאמרים רבים בנושאים אלו.
ליצירת קשר: 052-8527755 veredudu@013.net.il