מכונת אספרסו אמיתית היא דבר מורכב שיש להכיר לעומק. מכונת אספרסו ביתית היא דבר שכל אחד מאיתנו יוכל לערוך איתו הכרות קצרה ולהפיק ממנו קפה טעים. אך בשביל לתפעל מכונות אספרסו מקצועיות ולהוציא מהן את המיטב, צריך איש מקצוע.
בריסטה- האדם שיודע באמת להפעיל מכונות אספרסושמו של איש המקצוע הזה הוא בריסטה. השם בריסטה מגיע מאיטליה ופירושו מוזג. הבריסטה בשביל הקפה הוא כמו הסומלייה בשביל היין. זהו המומחה להכנת כלל משקאות הקפה על כל גוניהם. הוא מכיר את מכונת האספרסו מא' ועד ת' והוא אחראי על אחסון הקפה בתנאים האופטימאליים, טחינתו והכנתו בצורה הטובה ביותר.
מהיכן הגיע המקצוע?המקום הראשון בעולם בו נתגלה הקפה הוא אמנם אתיופיה, אך מי שפיתחו ראשונים מכונת אספרסו בראשית המאה ה-20 ולאחר מכן עשו מן האספרסו אומנות הם כמובן האיטלקים. מובן מאליו שהם גם אלו ששכללו והביאו אותו אל המעמד שבו הוא נמצא כיום, תוך קביעת כללים ותקנים מחמירים להכנתו.
הבריסטה הוא כאמור מקצוע שנולד בארץ המגף, אך בעידן המודרני בו יותר ויותר אנשים יודעים להעריך קפה איכותי, ניתן למצוא בריסטה בכל מקום בעולם שמתיימר להגיש ללקוחותיו קפה איכותי באמת.
לתפעל מכונת אספרסו- מה זה בעצם אומר?תפעול מכונת אספרסו דורש מיומנות גובהה ומקצועיות רבה. יש לדעת לכוון את לחץ המים לרמה הנכונה ולטחון את הקפה בצורה מדויקת. יש חשיבות גבוהה גם לטמפרטורת המים, להקצפת החלב, לאחזקת המכונה וניקיונה השוטף. על כל המרכיבים להיות מדויקים בכדי לייצר קפה ברמה מקצועית באמת.
בריסטה אמיתי יידע לתפעל מגוון רב של מכונות אספרסו, מקצועיות ולא מקצועיות. כמו כן הוא ישלוט בהכנתם של כל משקאות הקפה לסוגיהם: המשקאות החמים, הקרים והאלכוהוליים, כגון אספרסו, לאטה, מקיאטו מוקה, אמריקאנו, אייס קפה, אייריש קופי ועוד.
חשיבותו של הציוד המשלים למכונת אספרסוהציוד שמשלים מכונת אספרסו הוא ציוד לא פחות חשוב וכל בריסטה שמכבד את עצמו יחזיק סט כלים שכזה. הסט יכלול כלים ומכשירים כגון מקינטה, קנקני הקצפה, פילטרים, כוסות מדידה, כוסות אספרסו, מדחום להקצפת החלב וכיוצא באלה.
כל הכלים והמכשירים יהיו כמובן מביתם של מיטב היצרנים, בכדי להבטיח איכות גבוהה ודיוק מירבי, שיאפשרו לבריסטה להגיע לרמה הגבוהה ביותר בהכנת הקפה. דוגמאות ליצרנים מובילים שכאלו הם נימוקס, Mauro, gaggia, יורה ועוד.
לאטה ארט: אומנות בקפהמומחיות נוספת שנדרשת מן הבריסטה מעבר לתפעול מכונת אספרסו היא ה'לאטה ארט'. מי מאיתנו לא שמח לקבל פעם כוס קפה עם קצף בצורות מרהיבות? הציורים הללו בקצף הקפה נקראים לאטה ארט, או אמנות בקפה.
מקצוען קפה אמיתי ידע ליצור בכוסות הקפה של לקוחותיו דוגמאות ועיטורים שונים באמצעות שימוש בסירופים, אבקות מסוימות וחריטה בקצף החלב. אמנות הקפה אינה דבר של מה בכך והיא מצריכה מיומנות, אשר יש ללמוד ולהתאמן עליה. כיום יש קורסים בנושא ברחבי העולם וגם בישראל.
אליפות הבריסטה הבין לאומיתהמומחים של מכונת אספרסו הופכים מוערכים ומוכרים יותר ויותר ככל שהזמן חולף. אחד הסימנים לכך היא האליפות הבינלאומית לבריסטה, שנערכת כבר 11 שנים ברציפות. בעלי מקצוע מכל העולם מגיעים לאליפות, לאחר שסוננו בתחרויות מקדימות. המנצח בתחרות מקבל מעמד יוקרתי וכבוד לא מבוטל: אחד המפעילים הטובים בעולם של מכונת אספרסו.
אורן שץ הוא מנהל אס.אי.או ישראל, המספקת שירותי קידום אתרים מקצועי במנועי חיפוש ושירותי שיווק באינטרנט.