לבירוקרטיה המלווה לרכישת דירה או כל נכס מקרקעין אחר במדינת ישראל אין אח ורע בתבל.
המחוקק הישראלי, בתוך עמו הוא חי, ומודע למספר הגדול של ניסיונות הרמאות בנכסי מקרקעין.
בשנות השישים של המאה הקודמת הייתה נפוצה מאוד התופעה של מכירת נכסים שאינם בבעלות המוכר,והעדר פנקס רישום ממשלתי מסודר רק הקל על כל אותם זייפנים שהותירו רוכשים רבים ללא כסף וללא חסכונות.
בסוג של "תגובת יתר" חוקקה הממשלה שורה ארוכה של חוקים אשר מסבכים מאוד את הליך המכירה וקבעה שכל עסקה במקרקעין חייבת ליווי צמוד של עורך דין שיגן על רוכשי הדירות, כמו גם על מוכרי הדירות מכל בעיה שעלולה להתעורר.
כיום ההליך הנלווה לעסקת מקרקעין הוא סבוך ביותר ורק עורך דין מקרקעין רשאי להוציאו אל הפועל.
לאחר שקונה הדירה החליט באופן סופי שהוא מעוניין לרכוש את הנכס יושבים שני המעורבים אצל עורך דינם, או במידה שלכל אחד מהצדדים ישנו עורך דין אחר אז במשרדו של אחד מעורכי הדין, ונושאים ונותנים על האופן שבו תתבצע הרכישה - זמני העברת הכספים ולוחות הזמנים לפינוי ומסירת החזקה, התניות שונות (הסכם מותנה בתקינות משפטית, הסכם מותנה בקבלת משכנתא וכו' ).
במועד החתימה הראשונית מקובל שהקונה מעביר למוכר סכום כסף גדול והסכום הוא מעין "הוכחת רצינות"
במקרה שהקונה מבטל את העסקה אינו מקבל את הסכום בחזרה.
בתמורה להפקדת הסכום כותב עורך דין לענייני מקרקעין של הקונה או של המוכר "הערת אזהרה" בטאבו.
ההערה נועדה למנוע סיטואציה שבו ייקח המוכר את סכום המקדמה ואז ימכור את הנכס לקונה אחר או שינהל מו"מ אם שני גורמים באותו זמן.
בנוסף עורכי הדין של הצדדים מחויבים למלא דוחות מדויקים לרשויות המדינה - עליהם לחשב את כל תשלומי המיסים: תשלום מס השבח שיחול על המוכר ומס הרכישה שיחול על הקונה ולהעביר את הדיווח לרשויות המס.
כאשר יתרת התשלום שולמה מועברת החזקה בנכס לקונה.
אולם כאן לא נגמר תפקידם של עורך הדין לענייני מקרקעין - עליו להשלים את הרישום בטאבו לטובת הקונה וזאת על מנת שבמידה ובעתיד הוא ירצה למכור את הנכס הוא יוכל לעשות זאת ללא התניות וללא בעיות מיוחדות.
לפרטים נוספים בקרו :
עורך דין משה קורמן | רישום מקרקעין,דיני מקרקעין,מיסוי מקרקעין
עורך דין משה קורמן | רישום מקרקעין,דיני מקרקעין,מיסוי מקרקעין