במזרח קוראים להן נודלס, היהודים האשכנזים קוראים להן לוקשן, בשביל האיטליאנוס הן פסטה (מכל מיני סוגים) וישנם שמות רבים. בכל מקרה המדובר הוא על קומבינציה של איזשהו קמח עם מים ברוב המקרים. יש אטריות מחיטה, שיפון, אורז, שעועית, ביצים, כוסמת, קינואה, תירס, סויה ועוד. כמעט לכל מטבח יש האטריות שהוא נוהג לעבוד איתן ורבות הן גם הואריאציות לרטבים ולצורות ההכנה.
האטריות קלות מאד להכנה, ברוב המקרים צריך רק לבשלן על אש נמוכה במים רתוחים למספר דקות, להוסיף איזשהו רוטב, או להקפיץ קצת, או לזרוק למרק ויש ארוחה מוכנה. אין כמעט אדם שאינו אוהב איזושהי ואריאציה של אטריות ובאמת ניתן לשלבן בכל ארוחה, אם כמנה עיקרית כפסטות, במרק או מוקפצים מזרח אסיאתיים, בפשטידות, או כסלט צד לארוחה.
כיום ניתן למצוא בארץ מגוון גדול של אטריות מקמחי דגנים מלאים ואורגניים, בצורות שונות. מי שמעוניין קצת לגוון יכול גם לגשת לחנויות המוכרות מוצרים מהמזרח ולמצוא סוגים שונים של אטריות מעניינות.
אטריות סובה יפניות: אלו אטריות העשויות מכוסמת, מגישים אותן ברוטב, או מרק עם תוספות שונות לפי בחירה.
כדי להכין את הרוטב יש לערבב 3 כוסות דאשי (ציר מרק יפני), או מים שנותרו מבישול ירקות, מרק עוף, מרק צח או מים עם ½ כוס רוטב סויה ו- ½ כוס מירין (רוטב יפני מתוק) / סאקה (יין אורז יפני). מביאים הכל לרתיחה ומסירים מהאש להצטנן. שמים במקרר.
מבשלים את הסובה במים לפי ההוראות על האריזה (זה בד"כ לוקח 8-7 דקות לבשלן). כשהן מוכנות מסננים ושוטפים במים קרים לצינון, מייבשים במסננת.
להגשה מניחים בצלחת את הסובה, שופכים מעל את הרוטב ומוסיפים תוספות כמו בצל ירוק קצוץ, דייקון קצוץ (צנון לבן ארוך, אפשר גם צנונית או צנון אדום במקום), פטריות שיטאקי שהושרו כשעה ונקצצו (ללא הגזע), מעט אצות שהושרו כשעה במים ונקצצו, שזיפי אומבושי (אפשר להשיג בחנויות טבע).
פאד תאי: זהו מאכל תאילנדי בסיסי מאד עם אטריות אורז, בד"כ אלו הדקות יותר, אבל אפשר גם עם העבות. אם במקרה אין לכם אטריות אורז, אפשר גם עם ספגטי מחיטה מלאה, אטריות ביצים, או שאר סוגי האטריות. כמובן שהטעם והמרקם יצאו מעט שונים, אבל זה ממש לא נורא!
מחממים ווק על האש דקה או שתיים, שופכים פנימה מספיק שמן זית ( אם רוצים ללא טעם וריח אפשר שמן אורז) כדי לשמן את דפנות הווק, אך לא יותר מדיי. התבשיל לא צריך לשחות בשמן!
מוסיפים 3-2 שיני שום קצוצות, 2 כפות חומץ אורז (או יין לבן), כף סוכר חום, 2 כפות רוטב סויה או רוטב דגים (fish sauce), 2 כפות בוטנים לא מלוחים הקלויים ללא שמן, ½ כפית אבקת צ'ילי (אפשר יותר או פחות, לפי הטעם). מנענעים את הווק, כך שהחומרים יתערבבו טוב, כשהם מתחילים לרתוח מוסיפים רצועות מ- ½ כרוב (אפשר ב-2 צבעים) ומערבבים- מקפיצים כדקה. בשלב זה, לפני שמכניסים את האטריות, אפשר להוסיף גם קוביות טופו קטנות/ חתיכות עוף/ בקר/ שרימפ וכו'. כמו כן, אפשר להוסיף ירקות נוספים (רצוי בחיתוך דק מאד).
מוסיפים אטריות אורז שהושרו במים רותחים דקה- שתיים עד לריכוכן וסוננו היטב. בעזרת 2 כפות עץ או 2 צ'ופסטיקס מערבבים את האטריות עם הרוטב. מערבבים היטב, כך שהאטריות לא יידבקו.
מוסיפים נבטי מש ארוכים ומערבבים היטב. מזיזים את הנודלס לצד אחד של הווק, שופכים מעט שמן ושוברים ביצה לתוך השמן. משקשקים אותה קלות וכשהיא מתחילה להתקשות מחזירים את הנודלס למרכז, על הביצה. הופכים לצלחת הגשה, כך שהביצה מעל, מקשטים בנבטי מש, אפשר להוסיף מעט בוטנים ורבעי לימון.
סלט פסטה נחמד: כדאי לנסות בסלט זה להשתמש באטריות מסוגים חדשים, כמו מקינואה, שיפון, תירס או אורז (יש אטריות אורז הדומות לחלוטין לפסטה מחיטה ואינן מזכירות כלל אטריות מזרחיות).
במחבת מחממים שמן זית, זורקים פנימה רצועות מפלפל אדום אחד ומכמה קישואים, מערבבים כמה דקות ואז מוסיפים פרוסות מ- 3-2 שיני שום, וכמה גבעולי טימין. מערבבים, מוסיפים, מלח עשבים ופלפל גרוס טרי. אחרי כדקה מוסיפים בין כף לשתיים חומץ בלסמי, מביאים לרתיחה, מכבים את האש ומשאירים את הירקות להתקרר קצת ולספוג טעמים.
מבשלים את הפסטה לפי ההוראות על האריזה, לאחר הסינון מוסיפים חבילת עלי בזיליקום קצוצים, מוסיפים את הירקות על נוזליהם ומצננים במקרר בכלי סגור לכמה שעות.
שיהיה בתיאבון,
ורד לב- מטפלת בתזונה
לייעוץ תזונתי ובישולים 6372906-04 / 527755-058
האטריות קלות מאד להכנה, ברוב המקרים צריך רק לבשלן על אש נמוכה במים רתוחים למספר דקות, להוסיף איזשהו רוטב, או להקפיץ קצת, או לזרוק למרק ויש ארוחה מוכנה. אין כמעט אדם שאינו אוהב איזושהי ואריאציה של אטריות ובאמת ניתן לשלבן בכל ארוחה, אם כמנה עיקרית כפסטות, במרק או מוקפצים מזרח אסיאתיים, בפשטידות, או כסלט צד לארוחה.
כיום ניתן למצוא בארץ מגוון גדול של אטריות מקמחי דגנים מלאים ואורגניים, בצורות שונות. מי שמעוניין קצת לגוון יכול גם לגשת לחנויות המוכרות מוצרים מהמזרח ולמצוא סוגים שונים של אטריות מעניינות.
אטריות סובה יפניות: אלו אטריות העשויות מכוסמת, מגישים אותן ברוטב, או מרק עם תוספות שונות לפי בחירה.
כדי להכין את הרוטב יש לערבב 3 כוסות דאשי (ציר מרק יפני), או מים שנותרו מבישול ירקות, מרק עוף, מרק צח או מים עם ½ כוס רוטב סויה ו- ½ כוס מירין (רוטב יפני מתוק) / סאקה (יין אורז יפני). מביאים הכל לרתיחה ומסירים מהאש להצטנן. שמים במקרר.
מבשלים את הסובה במים לפי ההוראות על האריזה (זה בד"כ לוקח 8-7 דקות לבשלן). כשהן מוכנות מסננים ושוטפים במים קרים לצינון, מייבשים במסננת.
להגשה מניחים בצלחת את הסובה, שופכים מעל את הרוטב ומוסיפים תוספות כמו בצל ירוק קצוץ, דייקון קצוץ (צנון לבן ארוך, אפשר גם צנונית או צנון אדום במקום), פטריות שיטאקי שהושרו כשעה ונקצצו (ללא הגזע), מעט אצות שהושרו כשעה במים ונקצצו, שזיפי אומבושי (אפשר להשיג בחנויות טבע).
פאד תאי: זהו מאכל תאילנדי בסיסי מאד עם אטריות אורז, בד"כ אלו הדקות יותר, אבל אפשר גם עם העבות. אם במקרה אין לכם אטריות אורז, אפשר גם עם ספגטי מחיטה מלאה, אטריות ביצים, או שאר סוגי האטריות. כמובן שהטעם והמרקם יצאו מעט שונים, אבל זה ממש לא נורא!
מחממים ווק על האש דקה או שתיים, שופכים פנימה מספיק שמן זית ( אם רוצים ללא טעם וריח אפשר שמן אורז) כדי לשמן את דפנות הווק, אך לא יותר מדיי. התבשיל לא צריך לשחות בשמן!
מוסיפים 3-2 שיני שום קצוצות, 2 כפות חומץ אורז (או יין לבן), כף סוכר חום, 2 כפות רוטב סויה או רוטב דגים (fish sauce), 2 כפות בוטנים לא מלוחים הקלויים ללא שמן, ½ כפית אבקת צ'ילי (אפשר יותר או פחות, לפי הטעם). מנענעים את הווק, כך שהחומרים יתערבבו טוב, כשהם מתחילים לרתוח מוסיפים רצועות מ- ½ כרוב (אפשר ב-2 צבעים) ומערבבים- מקפיצים כדקה. בשלב זה, לפני שמכניסים את האטריות, אפשר להוסיף גם קוביות טופו קטנות/ חתיכות עוף/ בקר/ שרימפ וכו'. כמו כן, אפשר להוסיף ירקות נוספים (רצוי בחיתוך דק מאד).
מוסיפים אטריות אורז שהושרו במים רותחים דקה- שתיים עד לריכוכן וסוננו היטב. בעזרת 2 כפות עץ או 2 צ'ופסטיקס מערבבים את האטריות עם הרוטב. מערבבים היטב, כך שהאטריות לא יידבקו.
מוסיפים נבטי מש ארוכים ומערבבים היטב. מזיזים את הנודלס לצד אחד של הווק, שופכים מעט שמן ושוברים ביצה לתוך השמן. משקשקים אותה קלות וכשהיא מתחילה להתקשות מחזירים את הנודלס למרכז, על הביצה. הופכים לצלחת הגשה, כך שהביצה מעל, מקשטים בנבטי מש, אפשר להוסיף מעט בוטנים ורבעי לימון.
סלט פסטה נחמד: כדאי לנסות בסלט זה להשתמש באטריות מסוגים חדשים, כמו מקינואה, שיפון, תירס או אורז (יש אטריות אורז הדומות לחלוטין לפסטה מחיטה ואינן מזכירות כלל אטריות מזרחיות).
במחבת מחממים שמן זית, זורקים פנימה רצועות מפלפל אדום אחד ומכמה קישואים, מערבבים כמה דקות ואז מוסיפים פרוסות מ- 3-2 שיני שום, וכמה גבעולי טימין. מערבבים, מוסיפים, מלח עשבים ופלפל גרוס טרי. אחרי כדקה מוסיפים בין כף לשתיים חומץ בלסמי, מביאים לרתיחה, מכבים את האש ומשאירים את הירקות להתקרר קצת ולספוג טעמים.
מבשלים את הפסטה לפי ההוראות על האריזה, לאחר הסינון מוסיפים חבילת עלי בזיליקום קצוצים, מוסיפים את הירקות על נוזליהם ומצננים במקרר בכלי סגור לכמה שעות.
שיהיה בתיאבון,
ורד לב- מטפלת בתזונה
לייעוץ תזונתי ובישולים 6372906-04 / 527755-058
ורד לב היא נטורופתית N.D., מדריכת הנקה ואם ל-2.
עוסקת ביעוצים פרטניים בתחומי הנטורופתיה, תזונה והנקה. מקבלת מטופלים בקליניקה בכרכור ועורכת ביקורי בית לפי הצורך.
כמו כן נותנת הרצאות וסדנאות בתחומי הנטורופתיה, תזונה, הנקה, ריפוי ובריאות (הכנה להנקה, תזונה לנשים בהריון, תזונת מניקות, המעבר למוצקים, תזונה בהתאם לעונות השנה, איך לאכול נכון, מפגשי בישול בריא ועוד).
מנהלת פורומים בנושאים אלו: "נטורופתיה למשפחה" http://www.blabla4u.com/sites/blabla4u/ForumsII.asp?ForumID=13687 "הורים וילדים" http://www.beok.co.il/SelectedForum.aspx?ForumID=41 וכותבת מאמרים רבים בנושאים אלו.
ליצירת קשר: 052-8527755 veredudu@013.net.il
עוסקת ביעוצים פרטניים בתחומי הנטורופתיה, תזונה והנקה. מקבלת מטופלים בקליניקה בכרכור ועורכת ביקורי בית לפי הצורך.
כמו כן נותנת הרצאות וסדנאות בתחומי הנטורופתיה, תזונה, הנקה, ריפוי ובריאות (הכנה להנקה, תזונה לנשים בהריון, תזונת מניקות, המעבר למוצקים, תזונה בהתאם לעונות השנה, איך לאכול נכון, מפגשי בישול בריא ועוד).
מנהלת פורומים בנושאים אלו: "נטורופתיה למשפחה" http://www.blabla4u.com/sites/blabla4u/ForumsII.asp?ForumID=13687 "הורים וילדים" http://www.beok.co.il/SelectedForum.aspx?ForumID=41 וכותבת מאמרים רבים בנושאים אלו.
ליצירת קשר: 052-8527755 veredudu@013.net.il