הטמפה הוא תוצר של התססת פולי סויה, לעתים עם דגן כמו אורז או דוחן. מתקבלת מעין עוגה שטוחה עם חתיכות של פולי סויה בתוכה, עם טעם מעט אגוזי עם זיכרון של אורז או פטריות.
מאחר והוא מספק חלבון איכותי מאד (מלא, המכיל את כל חומצות האמינו החיוניות), זול וקל מאד לעיכול, הוא מהווה את המזון הבסיסי במדינות כמו אינדונזיה, מלזיה, סינגפור ומופיע גם במטבח היפני לפעמים.
בארץ, ובמערב בכלל, ניתן לקנות טמפה בחנויות טבע (לא בכולן), אין בארץ טמפה אורגני. תמצאו אותו בפריזר, שם הוא יכול להישמר מספר רב של חודשים. במקרר רגיל ניתן לשמור אותו כ-10 ימים.
כמו עם מוצרים מותססים אחרים, אם יש מעט עובש על פני השטח זה בסדר. כמו כן יכולים להופיע עליו כתמים או נקודות שחורות. אין מה לדאוג, זהו חלק ממחזור החיים של האורגניזמים המתסיסים ובהחלט ניתן לאכול את הטמפה כך.
המרקם של הטמפה מאד נוח וקל לעבודה. צריך רק להפשירו מהפריזר ואז ניתן לשלבו בתבשילים, מרקים, אפשר לטגן, לצלות או לאפות אותו. אפשר לגרדו לממרחים ולרטבים לפסטה וירקות, אפשר להוסיפו לתערובות של קציצות (במקום, או בתוספת לבשר), אפשר ליצור ממנו מילוי לממולאים, להוסיפו לפשטידות ועוד ועוד.
מאחר והטמפה עשוי ישירות מפולי סויה, יש בו תכולת סיבים גבוהה מאד (מומלץ לבעיות של כלי דם, שומנים, השמנה, סוכר ועוד), יש בו מעט שמן שאינו רווי, החלבון שבו איכותי מאד, מלא וקל מאד לעיכול בגלל תהליך ההתססה, הוא מכיל סידן, ברזל ומעט אבץ וגם מעט ויטמיני B (יש הטוענים שהוא מכיל, בגלל ההתססה 12B, החיוני ביותר לצמחונים).
זהו אם כן מזון טעים, מזין ביותר ובעל יכולת גיוון אדירה, המאפשר ליהנות מיתרונותיהם של פולי הסויה ללא קשיי העיכול המלווים לעתים את אכילתם.
חטיף אצבעות טמפה: מפשירים את הטמפה, חותכים לרצועות ברוחב אצבע ומטגנים במעט שמן זית (אפשר גם בשמן שומשום לקבלת טעם קצת שונה). לאחר שצד אחד מזהיב הופכים לצד אחר וכך מטגנים קלות את כל הצדדים.
מכינים קערית עם רוטב סויה שאתם אוהבים, טובלים כל אצבע ואוכלים. בשבילי זה ממש מעדן. זה תחליף טוב לצ'יפס, ארוחה מזינה ומהירה להכנה וכמובן שאפשר לטבול ברטבים ומטבלים שונים, נסו עם מטבל הקשיו- סויה שלי, או עם מטבל ע"ב יוגורט.
"המבורגר" טמפה: אפשר להכין לילדים ולעצמכם המבורגר צמחוני מזין ביותר ואולי אפילו יותר טעים מ- MC DONALDS.
מכינים מרינדה מ ¼ כוס מיץ לימון סחוט טרי, 2 כפות שמן זית, מעט טימין (קורנית) ומעט פלפל שחור גרוס. לאחר שהטמפה מפשיר מעט, חותכים אותו לחתיכות (בערך 4 חתיכות למגש טמפה) ומניחים בסלסילת אידוי מעל סיר עם מים רתוחים לכ-15 דקות (אפשר להשתמש גם בסיר פסטה או קוסקוס עם מעט מאד מים מתחת למסננת, למי שאין סלסילת אידוי).
בכלי מניחים את חתיכות הטמפה עם טבעות מבצל אחד בינוני ושופכים מעל את המרינדה. שמים במקרר ל-4 שעות לפחות (אפשר להכין מראש). אופים את הטמפה בתנור עם הבצל והמרינדה בחום של 160 מעלות כ- ½ שעה, אפשר גם לבשל על האש, עד שההמבורגרים חמים מספיק.
להגשה מכינים לחמניות מקמח חיטה מלא עם עלי חסה וחתיכות עגבניה, מוסיפים את הטמפה וטבעות הבצל ומורחים מעט ברוטב שנותר. אפשר להוסיף קטשופ ביתי טבעי.
בתיאבון,
ורד לב- נטורופתית N.D.
04-6372906 / 052-8527755
מאחר והוא מספק חלבון איכותי מאד (מלא, המכיל את כל חומצות האמינו החיוניות), זול וקל מאד לעיכול, הוא מהווה את המזון הבסיסי במדינות כמו אינדונזיה, מלזיה, סינגפור ומופיע גם במטבח היפני לפעמים.
בארץ, ובמערב בכלל, ניתן לקנות טמפה בחנויות טבע (לא בכולן), אין בארץ טמפה אורגני. תמצאו אותו בפריזר, שם הוא יכול להישמר מספר רב של חודשים. במקרר רגיל ניתן לשמור אותו כ-10 ימים.
כמו עם מוצרים מותססים אחרים, אם יש מעט עובש על פני השטח זה בסדר. כמו כן יכולים להופיע עליו כתמים או נקודות שחורות. אין מה לדאוג, זהו חלק ממחזור החיים של האורגניזמים המתסיסים ובהחלט ניתן לאכול את הטמפה כך.
המרקם של הטמפה מאד נוח וקל לעבודה. צריך רק להפשירו מהפריזר ואז ניתן לשלבו בתבשילים, מרקים, אפשר לטגן, לצלות או לאפות אותו. אפשר לגרדו לממרחים ולרטבים לפסטה וירקות, אפשר להוסיפו לתערובות של קציצות (במקום, או בתוספת לבשר), אפשר ליצור ממנו מילוי לממולאים, להוסיפו לפשטידות ועוד ועוד.
מאחר והטמפה עשוי ישירות מפולי סויה, יש בו תכולת סיבים גבוהה מאד (מומלץ לבעיות של כלי דם, שומנים, השמנה, סוכר ועוד), יש בו מעט שמן שאינו רווי, החלבון שבו איכותי מאד, מלא וקל מאד לעיכול בגלל תהליך ההתססה, הוא מכיל סידן, ברזל ומעט אבץ וגם מעט ויטמיני B (יש הטוענים שהוא מכיל, בגלל ההתססה 12B, החיוני ביותר לצמחונים).
זהו אם כן מזון טעים, מזין ביותר ובעל יכולת גיוון אדירה, המאפשר ליהנות מיתרונותיהם של פולי הסויה ללא קשיי העיכול המלווים לעתים את אכילתם.
חטיף אצבעות טמפה: מפשירים את הטמפה, חותכים לרצועות ברוחב אצבע ומטגנים במעט שמן זית (אפשר גם בשמן שומשום לקבלת טעם קצת שונה). לאחר שצד אחד מזהיב הופכים לצד אחר וכך מטגנים קלות את כל הצדדים.
מכינים קערית עם רוטב סויה שאתם אוהבים, טובלים כל אצבע ואוכלים. בשבילי זה ממש מעדן. זה תחליף טוב לצ'יפס, ארוחה מזינה ומהירה להכנה וכמובן שאפשר לטבול ברטבים ומטבלים שונים, נסו עם מטבל הקשיו- סויה שלי, או עם מטבל ע"ב יוגורט.
"המבורגר" טמפה: אפשר להכין לילדים ולעצמכם המבורגר צמחוני מזין ביותר ואולי אפילו יותר טעים מ- MC DONALDS.
מכינים מרינדה מ ¼ כוס מיץ לימון סחוט טרי, 2 כפות שמן זית, מעט טימין (קורנית) ומעט פלפל שחור גרוס. לאחר שהטמפה מפשיר מעט, חותכים אותו לחתיכות (בערך 4 חתיכות למגש טמפה) ומניחים בסלסילת אידוי מעל סיר עם מים רתוחים לכ-15 דקות (אפשר להשתמש גם בסיר פסטה או קוסקוס עם מעט מאד מים מתחת למסננת, למי שאין סלסילת אידוי).
בכלי מניחים את חתיכות הטמפה עם טבעות מבצל אחד בינוני ושופכים מעל את המרינדה. שמים במקרר ל-4 שעות לפחות (אפשר להכין מראש). אופים את הטמפה בתנור עם הבצל והמרינדה בחום של 160 מעלות כ- ½ שעה, אפשר גם לבשל על האש, עד שההמבורגרים חמים מספיק.
להגשה מכינים לחמניות מקמח חיטה מלא עם עלי חסה וחתיכות עגבניה, מוסיפים את הטמפה וטבעות הבצל ומורחים מעט ברוטב שנותר. אפשר להוסיף קטשופ ביתי טבעי.
בתיאבון,
ורד לב- נטורופתית N.D.
04-6372906 / 052-8527755
ורד לב היא נטורופתית N.D., יועצת הנקה מוסמכת IBCLC ואם ל-3.
עוסקת ביעוצים פרטניים בתחומי הנטורופתיה, תזונה והנקה, בשילוב עם אבחון אירידיולוגי, עבודת מודעות ועוד. מקבלת מטופלים בקליניקה בכרכור.
מקיימת הרצאות וסדנאות בתחומי הנטורופתיה, תזונה, הנקה, ריפוי ובריאות (הכנה להנקה, תזונה לנשים בהריון, תזונת מניקות, המעבר למוצקים, תזונה בהתאם לעונות השנה, איך לאכול נכון, מפגשי בישול בריא ועוד).
מרצה בנושאי נטורופתיה, תזונה והנקה במכללת "מהות" לרפואה משלימה ובהכשרות מקצועיות של תחומי ההריון והלידה ועוד.
מדריכה בליגת לה לצ'ה ישראל.
חברה ב"אגודה הישראלית לנטורופתיה ולתזונה טבעית" וב"איגוד הישראלי ליועצות הנקה מוסמכות".
כותבת מאמרים רבים בנושאים אלו.
במשך שנים מנהלת פורומים שונים בנושאי נטורופתיה, הריון ולידה, הנקה ותזונה וכעת:
הפורומים: "נטורופתיה למשפחה" , "תזונה נכונה" באתר eatwell
הבלוג: "אנשי האוכל" בסלונה
והקבוצה בפייסבוק: "המטבח הפתוח של ורד לב"
ליצירת קשר: 052-8527755 veredudu@013.net.il
עוסקת ביעוצים פרטניים בתחומי הנטורופתיה, תזונה והנקה, בשילוב עם אבחון אירידיולוגי, עבודת מודעות ועוד. מקבלת מטופלים בקליניקה בכרכור.
מקיימת הרצאות וסדנאות בתחומי הנטורופתיה, תזונה, הנקה, ריפוי ובריאות (הכנה להנקה, תזונה לנשים בהריון, תזונת מניקות, המעבר למוצקים, תזונה בהתאם לעונות השנה, איך לאכול נכון, מפגשי בישול בריא ועוד).
מרצה בנושאי נטורופתיה, תזונה והנקה במכללת "מהות" לרפואה משלימה ובהכשרות מקצועיות של תחומי ההריון והלידה ועוד.
מדריכה בליגת לה לצ'ה ישראל.
חברה ב"אגודה הישראלית לנטורופתיה ולתזונה טבעית" וב"איגוד הישראלי ליועצות הנקה מוסמכות".
כותבת מאמרים רבים בנושאים אלו.
במשך שנים מנהלת פורומים שונים בנושאי נטורופתיה, הריון ולידה, הנקה ותזונה וכעת:
הפורומים: "נטורופתיה למשפחה" , "תזונה נכונה" באתר eatwell
הבלוג: "אנשי האוכל" בסלונה
והקבוצה בפייסבוק: "המטבח הפתוח של ורד לב"
ליצירת קשר: 052-8527755 veredudu@013.net.il