הכרוב שייך למשפחה החשובה של המצליבים. ביחד עם הברוקולי, כרוב ניצנים, כרובית והקולרבי מכילים הכרובים חומרים אנטי סרטניים חזקים ביותר, שעוזרים לגוף להתמודד עם מחלות רבות נוספות.
כמו כן עשיר הכרוב מאד בבטא קרוטן (פרו ויטמין A), שחשוב מאד לגדילה והתפתחות, ובויטמין C, מה שיכול להסביר חלק מהקשר שלו לחיזוק המערכת החיסונית. הכלורופיל הרב שבו (במיוחד בעלים הירוקים הכהים) חשוב גם הוא למערכת החיסונית וליכולת הגוף לעמוד בפני נזקים חימצוניים (קשר נוסף עם מחלת הסרטן).
יש בו גם אשלגן, סידן, מעט ברזל ועוד.
ישנם סוגים שונים של כרוב (לבן, ירוק, אדום) ורובם גדלים במשך כל השנה. הכרוב האדום עולה על הלבן בתכולת ויטמין ה-C שבו ובחומרים האנטי- סרטניים שהוא מכיל. הוא גם מוסיף צבע ועניין לאוכל.
אפשר לאכול כרוב בצורות שונות: טרי בסלט ירקות (או וולדורף), מוקפץ, מבושל, במרק, ממולא עם אורז וירקות, כמיץ, ככרוב כבוש, בפשטידות וכו'.
הכרוב הטרי ידוע כגורם גזים וחוסר נוחות לאחר עיכולו, הסיבה היא כי הירקות המצליבים מגיבים לנוכחות ניטראטים, אלו הן תרכובות כימיות (טבעיות או סינתטיות) שמצויות בשימוש רב מאד בדשנים כימיים. כך שבעצם כל המצליבים שמגודלים בצורה שאינה אורגנית יגרמו לתופעות של קשיי עיכול. אלו המגודלים באופן אורגני כמעט ואינם גורמים לתופעות אלה.
הכרוב היה ועדיין ירק בסיסי במטבח האירופאי (במיוחד אצל הגרמנים, אירים, באזור הפירנאים והבלקן) וישנם מתכונים רבים שנסבים סביבו.
סלט כרוב ותמרים:
חותכים כרוב קטן לרצועות דקות, מוסיפים בצל קטן קצוץ ושן שום קצוצה ומשרים במרינדה של: ¼ 1 כוסות שמנת חמוצה/ יוגורט חמוץ, 2 כפות שמן זית, 3 כפות לימון, כף דבש, מעט קינמון, כפית אבקת ג'ינג'ר, כף כורכום, כפית הל (קרדמון), מעט פלפל חריף ומעט מלח/ רוטב סויה.
נותנים לכרוב לשבת במרינדה לכ- 60 דקות.
קוצצים 5-6 תמרים לחתיכות קטנות, מוסיפים לכרוב, מערבבים, בודקים את התיבול, מגישים ואוכלים.
כרוב בקוקוס:
במעט שמן זית מטגנים בצל גדול קצוץ, לאחר שמצהיב מוסיפים לו שן שום קצוצה, ½ כפית חרדל טחון, ¼ כפית כמון טחון ו ¼ כפית כורכום, כ-10 עלי כרוב חתוכים לרצועות דקות, מעט צ'ילי (לפי הטעם), 2 כפות קוקוס טחון.
מכסים ומבשלים על חום נמוך לכ-5 דקות. מסירים את המכסה ומערבבים עד שהכרוב מתרכך (כ-10 דקות).
זהו מתכון הודי טעים מאד ופשוט ביותר להכנה. אפשר להכין גם בלי החרדל והכמון ואפשר גם, כמובן להוסיף דברים נוספים (אני מוסיפה בד"כ קוביות טופו, אפשר גם עוף, בשר, פתיתי שפע וכו').
אפשר גם להכין עם הכרוב סלטים שונים, להוסיף אותו לפירה או לשלב בירקות מוקפצים.
שיהיה בתיאבון,
ורד לב- מטפלת בתזונה
לייעוץ תזונתי ובישולים יש להתקשר ל: 6372906-04 / 527755-058
כמו כן עשיר הכרוב מאד בבטא קרוטן (פרו ויטמין A), שחשוב מאד לגדילה והתפתחות, ובויטמין C, מה שיכול להסביר חלק מהקשר שלו לחיזוק המערכת החיסונית. הכלורופיל הרב שבו (במיוחד בעלים הירוקים הכהים) חשוב גם הוא למערכת החיסונית וליכולת הגוף לעמוד בפני נזקים חימצוניים (קשר נוסף עם מחלת הסרטן).
יש בו גם אשלגן, סידן, מעט ברזל ועוד.
ישנם סוגים שונים של כרוב (לבן, ירוק, אדום) ורובם גדלים במשך כל השנה. הכרוב האדום עולה על הלבן בתכולת ויטמין ה-C שבו ובחומרים האנטי- סרטניים שהוא מכיל. הוא גם מוסיף צבע ועניין לאוכל.
אפשר לאכול כרוב בצורות שונות: טרי בסלט ירקות (או וולדורף), מוקפץ, מבושל, במרק, ממולא עם אורז וירקות, כמיץ, ככרוב כבוש, בפשטידות וכו'.
הכרוב הטרי ידוע כגורם גזים וחוסר נוחות לאחר עיכולו, הסיבה היא כי הירקות המצליבים מגיבים לנוכחות ניטראטים, אלו הן תרכובות כימיות (טבעיות או סינתטיות) שמצויות בשימוש רב מאד בדשנים כימיים. כך שבעצם כל המצליבים שמגודלים בצורה שאינה אורגנית יגרמו לתופעות של קשיי עיכול. אלו המגודלים באופן אורגני כמעט ואינם גורמים לתופעות אלה.
הכרוב היה ועדיין ירק בסיסי במטבח האירופאי (במיוחד אצל הגרמנים, אירים, באזור הפירנאים והבלקן) וישנם מתכונים רבים שנסבים סביבו.
סלט כרוב ותמרים:
חותכים כרוב קטן לרצועות דקות, מוסיפים בצל קטן קצוץ ושן שום קצוצה ומשרים במרינדה של: ¼ 1 כוסות שמנת חמוצה/ יוגורט חמוץ, 2 כפות שמן זית, 3 כפות לימון, כף דבש, מעט קינמון, כפית אבקת ג'ינג'ר, כף כורכום, כפית הל (קרדמון), מעט פלפל חריף ומעט מלח/ רוטב סויה.
נותנים לכרוב לשבת במרינדה לכ- 60 דקות.
קוצצים 5-6 תמרים לחתיכות קטנות, מוסיפים לכרוב, מערבבים, בודקים את התיבול, מגישים ואוכלים.
כרוב בקוקוס:
במעט שמן זית מטגנים בצל גדול קצוץ, לאחר שמצהיב מוסיפים לו שן שום קצוצה, ½ כפית חרדל טחון, ¼ כפית כמון טחון ו ¼ כפית כורכום, כ-10 עלי כרוב חתוכים לרצועות דקות, מעט צ'ילי (לפי הטעם), 2 כפות קוקוס טחון.
מכסים ומבשלים על חום נמוך לכ-5 דקות. מסירים את המכסה ומערבבים עד שהכרוב מתרכך (כ-10 דקות).
זהו מתכון הודי טעים מאד ופשוט ביותר להכנה. אפשר להכין גם בלי החרדל והכמון ואפשר גם, כמובן להוסיף דברים נוספים (אני מוסיפה בד"כ קוביות טופו, אפשר גם עוף, בשר, פתיתי שפע וכו').
אפשר גם להכין עם הכרוב סלטים שונים, להוסיף אותו לפירה או לשלב בירקות מוקפצים.
שיהיה בתיאבון,
ורד לב- מטפלת בתזונה
לייעוץ תזונתי ובישולים יש להתקשר ל: 6372906-04 / 527755-058
ורד לב היא נטורופתית N.D., מדריכת הנקה ואם ל-2.
עוסקת ביעוצים פרטניים בתחומי הנטורופתיה, תזונה והנקה. מקבלת מטופלים בקליניקה בכרכור ועורכת ביקורי בית לפי הצורך.
כמו כן נותנת הרצאות וסדנאות בתחומי הנטורופתיה, תזונה, הנקה, ריפוי ובריאות (הכנה להנקה, תזונה לנשים בהריון, תזונת מניקות, המעבר למוצקים, תזונה בהתאם לעונות השנה, איך לאכול נכון, מפגשי בישול בריא ועוד).
מנהלת פורומים בנושאים אלו: "נטורופתיה למשפחה" http://www.blabla4u.com/sites/blabla4u/ForumsII.asp?ForumID=13687 "הורים וילדים" http://www.beok.co.il/SelectedForum.aspx?ForumID=41 וכותבת מאמרים רבים בנושאים אלו.
ליצירת קשר: 052-8527755 veredudu@013.net.il
עוסקת ביעוצים פרטניים בתחומי הנטורופתיה, תזונה והנקה. מקבלת מטופלים בקליניקה בכרכור ועורכת ביקורי בית לפי הצורך.
כמו כן נותנת הרצאות וסדנאות בתחומי הנטורופתיה, תזונה, הנקה, ריפוי ובריאות (הכנה להנקה, תזונה לנשים בהריון, תזונת מניקות, המעבר למוצקים, תזונה בהתאם לעונות השנה, איך לאכול נכון, מפגשי בישול בריא ועוד).
מנהלת פורומים בנושאים אלו: "נטורופתיה למשפחה" http://www.blabla4u.com/sites/blabla4u/ForumsII.asp?ForumID=13687 "הורים וילדים" http://www.beok.co.il/SelectedForum.aspx?ForumID=41 וכותבת מאמרים רבים בנושאים אלו.
ליצירת קשר: 052-8527755 veredudu@013.net.il