מתופפים תיפוף אפריקאי - לא רק באירועים מיוחדים
בעוד שאנחנו, אנשי העולם המערבי רואים את המוזיקה בכלל ואת התיפוף בפרט כתחום שנותן העשרה, תחביב מסוים, התעלות נפשית ורוחנית אך לא כאחד מהנושאים החשובים בחיינו כמו פרנסה, מציאת בן/ת זוג, גידול ילדים וכו', הרי שבחברה האפריקאית המוזיקה והתיפוף הם חלק בלתי נפרד מהתרבות ומחיי היום יום והם תופסים מקום מרכזי בכל אירוע בחיי הקהילה.
המוזיקה האפריקאית כוללת מגוון של כלי נגינה כמו כלי מיתר, נשיפה, פעמונים וכלי הקשה מגוונים, אבל התופים בחשיבות עליונה במוזיקה. לכל הרכב תיפוף אפריקאי יש את המאסטר, המנהיג שמוביל את תרבות התיפוף בחיי הקהילה, איש בעל כבוד רב בקהילה האפריקאית.
הרכב מתופפים אפריקאי בנוי כמו היררכיה משפחתית ובו הצלילים השונים מתמזגים ליחידה מוזיקלית אחת.
לדוגמא : תוף קטן בעל גוון צליל גבוה מייצג קול של הילד הקטן ביותר במשפחה.
תוף גדול יותר בעל גוון צליל נמוך יותר מייצג את הקול של האח/ות הגדולים.
תוף גדול עוד יותר מייצג את הקול של האמא.
והתוף הגדול ביותר מייצג את הקול של האבא.
כך שהצלילים של התופים השונים יוצרים הרמוניה משפחתית של קולות ומקצבים.
אירוע בחברה אפריקאית שבו מנגן מעגל מתופפים יכול להימשך מס' שעות ואף מס' ימים. כל השבט האפריקאי מתכנס יחד וכולם לוקחים חלק פעיל במעגל המתופפים לפי כישוריהם ורמת נגינתם. לכל חבר בקוצה יש את המקום והבמה לבטא את עצמו, כאשר מעגל המתופפים יוצר חיבור מיוחד בין כולם.
הקונספט הזה של מעגל מתופפים שבו לכולם יש מקום מייחד את החברה האפריקאית וכיום ניתן לראותו גם אצלנו בחברה המערבית, כאשר אנשים שעובדים קשה לפרנסתם מתיישבים יחד לתיפוף במעגל קבוצתי שבו אפשר להשתחרר מלחצי היום יום, להתחבר לנפש ולבטא את התחושות באמצעות התיפוף, כאשר כולם שווים ומשתלבים בחגיגה מוזיקלית גדולה.
מחבר המאמר הינו מומחה למעגלי מתופפים