המש הוא קטניה קטנה וירוקה, המגיע במקור מהודו. הוא שונה משאר הקטניות בכך שהוא קל יותר לעיכול ואינו משאיר אחריו את הכבדות האופיינית ששאר הקטניות משרות לאחר אכילתן.
הקטניות הן המקור החשוב ביותר לחלבון בצומח, אך אינן מכילות את כל חומצות האמינו החיוניות לנו, ע"כ יש לשלבן בתזונה עם דגנים וירקות עמילניים. הן יכולות להישמר לזמן רב במצבן היבש.
המש מתאים במיוחד לילדים צעירים, זקנים ואנשים חולים, בגלל הקלות הרבה בה הוא מתעכל. הוא חשוב גם לנשים בהריון ומיניקות.
ישנן מספר דרכים בהן ניתן ליהנות מהמש: אפשר להתייחס אליהן כמו אל כל קטניה, להשרות ולבשל בתוספת תבלינים וירקות.
אפשר לטחון לקמח ולהשתמש באפייה, קציצות, דייסות וכו'.
ניתן למצוא מש מקולף וחצוי, בו משתמשים ההודים להכנת הדאל (תבשיל הודי בסיסי, המצוי כמעט בכל ארוחה כתוספת לאורז, צ'אפאטי וירקות).
אפשר להנביט ע"י השריית המש במים ללילה, סינונם והשארת המש משטח המתאים להנבטה במקום חשוך יחסית (ניתן לקנות מנבטות מוכנות, או להשתמש בתבניות, מגשים, צלחות ועוד). שוטפים את המש במים/ משפריצים עליהם מים 3-2 פעמים ביום (בקיץ יותר ובחורף פחות, לפי מצב המש). הנבטים יהיו מוכנים תוך יומיים- שלושה.
התהליך המתרחש בהנבטה הוא בעצם תהליך טבעי של התפתחות הזרע. בתהליך זה הזרע משתמש בתכולת הפחמימות שבו בכדי לקבל אנרגיה ולגדול. כתוצאה מכך גדלה כמות החלבון וגם כמות הויטמינים גדלה ואפילו נוצרים ויטמינים חדשים, שלא היו קיימים בזרע היבש (כמו ויטמין C במקרה זה).
הנבטים יכילו עם התקדמות הנביטה אנזימים רבים בהם יוכל גופנו להשתמש לתועלתו. האנזימים תורמים לעיכול תקין, להגנה מפני נזקי חימצון ותהליכים סרטניים ועוד.
את הנבטים אפשר להוסיף לסלטים, תבשילים, סנדוויצ'ים ועוד.
המש מכיל סידן, ברזל, אשלגן, זרחן וויטמיני B . עם ההנבטה נוספים ויטמין C וכמות ה- B עולה.
תבשיל מש בסיסי:
משרים כוס מש ללילה במים.
למחרת מטגנים בסיר עם שמן זית בצל קצוץ, שום קצוץ (לפי הטעם) וג'ינג'ר קצוץ (לפי הטעם) עד שהבצל משחים קצת. מוסיפים כפית זרעי כוסברה, כפית זרעי חרדל וכפית זרעי כמון. כשהם קופצים מוסיפים מיד 3-2 עגבניות בשלות חתוכות (אפשר להסיר את הקליפה ע"י חליטת העגבניות במים רותחים, לא חובה!). סוגרים את מכסה הסיר ונותנים לחומרים להתבשל למעין רוטב עגבניות. כשרותח הרוטב, מוסיפים כפית כורכום או אבקת קארי (אם רוצים קצת חריף), מלח עשבים (לפי הטעם) או מעט רוטב סויה ואת המש. מערבבים מעט ומכסים את הכל במים. מכסים את הסיר ולאחר הרתיחה מקטינים את האש ומבשלים עד שהמש מתרכך. אפשר להוסיף עוד מים במהלך הבישול, אם רוצים תבשיל מרקי יותר. לפני ההגשה, מוסיפים פטרוזיליה/ כוסברה קצוצים.
אפשר לגוון את התבשיל הזה ע"י שינוי והוספת תבלינים (למשל, זרעי קימל, אניס, שומר, קצח), הוספת ירקות בבישול, הוספת חלב קוקוס בסוף ועוד וריאציות שונות.
מש ברוטב מנטה:
מבשלים 2 כוסות מש (שהושרו ללילה) עד שהמש רך, מסננים ושמים בקערה.
במחבת מחממים בצל, שום, מלח, פלפל, מעט חומץ ומנטה.
שופכים מעל המש ומגישים חם.
אפשר למצוא דרכים יצירתיות רבות לשיתוף המש במאכלי היומיום שלנו.
בתיאבון,
ורד לב- נטורופתית N.D.
04-6372906 / 052-8527755
הקטניות הן המקור החשוב ביותר לחלבון בצומח, אך אינן מכילות את כל חומצות האמינו החיוניות לנו, ע"כ יש לשלבן בתזונה עם דגנים וירקות עמילניים. הן יכולות להישמר לזמן רב במצבן היבש.
המש מתאים במיוחד לילדים צעירים, זקנים ואנשים חולים, בגלל הקלות הרבה בה הוא מתעכל. הוא חשוב גם לנשים בהריון ומיניקות.
ישנן מספר דרכים בהן ניתן ליהנות מהמש: אפשר להתייחס אליהן כמו אל כל קטניה, להשרות ולבשל בתוספת תבלינים וירקות.
אפשר לטחון לקמח ולהשתמש באפייה, קציצות, דייסות וכו'.
ניתן למצוא מש מקולף וחצוי, בו משתמשים ההודים להכנת הדאל (תבשיל הודי בסיסי, המצוי כמעט בכל ארוחה כתוספת לאורז, צ'אפאטי וירקות).
אפשר להנביט ע"י השריית המש במים ללילה, סינונם והשארת המש משטח המתאים להנבטה במקום חשוך יחסית (ניתן לקנות מנבטות מוכנות, או להשתמש בתבניות, מגשים, צלחות ועוד). שוטפים את המש במים/ משפריצים עליהם מים 3-2 פעמים ביום (בקיץ יותר ובחורף פחות, לפי מצב המש). הנבטים יהיו מוכנים תוך יומיים- שלושה.
התהליך המתרחש בהנבטה הוא בעצם תהליך טבעי של התפתחות הזרע. בתהליך זה הזרע משתמש בתכולת הפחמימות שבו בכדי לקבל אנרגיה ולגדול. כתוצאה מכך גדלה כמות החלבון וגם כמות הויטמינים גדלה ואפילו נוצרים ויטמינים חדשים, שלא היו קיימים בזרע היבש (כמו ויטמין C במקרה זה).
הנבטים יכילו עם התקדמות הנביטה אנזימים רבים בהם יוכל גופנו להשתמש לתועלתו. האנזימים תורמים לעיכול תקין, להגנה מפני נזקי חימצון ותהליכים סרטניים ועוד.
את הנבטים אפשר להוסיף לסלטים, תבשילים, סנדוויצ'ים ועוד.
המש מכיל סידן, ברזל, אשלגן, זרחן וויטמיני B . עם ההנבטה נוספים ויטמין C וכמות ה- B עולה.
תבשיל מש בסיסי:
משרים כוס מש ללילה במים.
למחרת מטגנים בסיר עם שמן זית בצל קצוץ, שום קצוץ (לפי הטעם) וג'ינג'ר קצוץ (לפי הטעם) עד שהבצל משחים קצת. מוסיפים כפית זרעי כוסברה, כפית זרעי חרדל וכפית זרעי כמון. כשהם קופצים מוסיפים מיד 3-2 עגבניות בשלות חתוכות (אפשר להסיר את הקליפה ע"י חליטת העגבניות במים רותחים, לא חובה!). סוגרים את מכסה הסיר ונותנים לחומרים להתבשל למעין רוטב עגבניות. כשרותח הרוטב, מוסיפים כפית כורכום או אבקת קארי (אם רוצים קצת חריף), מלח עשבים (לפי הטעם) או מעט רוטב סויה ואת המש. מערבבים מעט ומכסים את הכל במים. מכסים את הסיר ולאחר הרתיחה מקטינים את האש ומבשלים עד שהמש מתרכך. אפשר להוסיף עוד מים במהלך הבישול, אם רוצים תבשיל מרקי יותר. לפני ההגשה, מוסיפים פטרוזיליה/ כוסברה קצוצים.
אפשר לגוון את התבשיל הזה ע"י שינוי והוספת תבלינים (למשל, זרעי קימל, אניס, שומר, קצח), הוספת ירקות בבישול, הוספת חלב קוקוס בסוף ועוד וריאציות שונות.
מש ברוטב מנטה:
מבשלים 2 כוסות מש (שהושרו ללילה) עד שהמש רך, מסננים ושמים בקערה.
במחבת מחממים בצל, שום, מלח, פלפל, מעט חומץ ומנטה.
שופכים מעל המש ומגישים חם.
אפשר למצוא דרכים יצירתיות רבות לשיתוף המש במאכלי היומיום שלנו.
בתיאבון,
ורד לב- נטורופתית N.D.
04-6372906 / 052-8527755
ורד לב היא נטורופתית N.D., יועצת הנקה מוסמכת IBCLC ואם ל-3.
עוסקת בייעוצים פרטניים בתחומי הנטורופתיה, תזונה והנקה, בשילוב עבודת מודעות ועוד. מקבלת מטופלים בקליניקה בכרכור.
מקיימת הרצאות וסדנאות בתחומי הנטורופתיה, תזונה, הנקה, ריפוי ובריאות (הכנה להנקה, תזונה לנשים בהריון, תזונת מניקות, המעבר למוצקים, תזונה בהתאם לעונות השנה, איך לאכול נכון, מפגשי בישול בריא ועוד).
מרצה בנושאי נטורופתיה, תזונה והנקה בקורסים והכשרות מקצועיות של תחומי ההיריון והלידה, במכללות לרפואה משלימה ועוד.
מדריכה בליגת לה לצ'ה ישראל.
חברה ב"אגודה הישראלית לנטורופתיה ולתזונה טבעית" וב"איגוד הישראלי ליועצות הנקה מוסמכות".
כותבת מאמרים רבים בנושאים אלו.
במשך שנים מנהלת פורומים שונים בנושאי נטורופתיה, הריון ולידה, הנקה ותזונה וכעת:
"נטורופתיה למשפחה" ,
והקבוצה בפייסבוק: "המטבח הפתוח של ורד לב"
ליצירת קשר: 052-8527755 veredudu@013.net.il
עוסקת בייעוצים פרטניים בתחומי הנטורופתיה, תזונה והנקה, בשילוב עבודת מודעות ועוד. מקבלת מטופלים בקליניקה בכרכור.
מקיימת הרצאות וסדנאות בתחומי הנטורופתיה, תזונה, הנקה, ריפוי ובריאות (הכנה להנקה, תזונה לנשים בהריון, תזונת מניקות, המעבר למוצקים, תזונה בהתאם לעונות השנה, איך לאכול נכון, מפגשי בישול בריא ועוד).
מרצה בנושאי נטורופתיה, תזונה והנקה בקורסים והכשרות מקצועיות של תחומי ההיריון והלידה, במכללות לרפואה משלימה ועוד.
מדריכה בליגת לה לצ'ה ישראל.
חברה ב"אגודה הישראלית לנטורופתיה ולתזונה טבעית" וב"איגוד הישראלי ליועצות הנקה מוסמכות".
כותבת מאמרים רבים בנושאים אלו.
במשך שנים מנהלת פורומים שונים בנושאי נטורופתיה, הריון ולידה, הנקה ותזונה וכעת:
"נטורופתיה למשפחה" ,
והקבוצה בפייסבוק: "המטבח הפתוח של ורד לב"
ליצירת קשר: 052-8527755 veredudu@013.net.il