רשם הפטנטים הישראלי הודיע כי ישראל צפויה להצטרף רשמית לפרוטוקול מדריד בחודשים הקרובים.
לפי ההודעה, מנכ"ל WIPO, ד"ר פרנסיס גארי, יגיע בסוך מאי לביקור רשמי בישראל. במהלך הביקור, ישראל תכריז רשמית על הצטרפותה לפרוטוקול, והמימוש בפועל צפוי להתחיל בחודש ספטמבר השנה. פרוטוקול מדריד מאפשר להגיש בקשה לרישום סימן מסחר בלמעלה מ-80 מדינות, באמצעות בקשה בינלאומית אחת במשרד המקומי. בצורה זו, הפרוטוקול מפשט את הפרוצדורה ומקטין את עלויות העסקה של מי שמבקש לזכות בהגנה של סימן מסחר במספר טריטוריות שונות. מנגד, החיסרון בשימוש בפרוטוקול הוא קשירת גורלה של הבקשה הבינלאומית והסימנים שמכוחה, בגורל בקשה לאומית. במקרה שבו הבקשה הלאומית נדחית או נזנחת, תוקפם של הבקשה הבינלאומית והסימנים שמכוחה פוקע. בעוד שמימוש פרוטוקול מדריד הינו ללא ספק בשורה טובה למגישי הבקשות, עבור העוסקים בתחום הוא אינו בהכרח דבר חיובי. לאחר מימוש הפרוטוקול בישראל, משרד ישראלי יוכל לפעול להגשת סימני מסחר במדינות חברות ללא צורך בשימוש בעמיתים זרים הרשאים לפעול באותן מדינות. אומנם, הדבר מוזיל עלויות עמיתים, דבר שמאפשר ייקור עלויות שכר טרחה של אנשי המקצוע במידה מסוימת. ברם, הפרוטוקול הינו דו-צדדי, וכפי שהעמית הזר לא יידרש עוד בעבור מבקש ישראלי, כך העמית הישראלי לא יידרש בעבור מבקש זר. היקף העבודה שמגיעה לאנשי המקצוע הישראליים מעמיתים זרים מחו"ל, בכל הקשור להגשת סימני מסחר, צפוי לרדת משמעותית.
לקראת ההכרזה, רשות הפטנטים מתעתדת לערוך סמינר בן יומיים לאנשי המקצוע בתחום. בהזדמנות זו, אפשר לדווח על עוד שני סמינרים שהרשות עורכת - סדנא לשימוש במערכת ה-PatentScope לאור הוספת המאגר הישראלי למערכת, וכן סמינר בדבר שיטת סיווג הפטנטים הבינלאומית (IPC). ימי הדרכות אלו, בעיניי, חשובים לשיפור הידע של ציבור אנשי המקצוע בישראל, שיוביל, בסופו של יום, לשיפור השירות המשפטי שניתן ללקוחותיהם.
מאמר זה מתבסס על פוסט שהתפרסם בבלוג הפטנטים פיטפוטנטים: מפטנטים על פטנטים, זכויות יוצרים, סימני מסחר ושאר קניין רוחני. הכותב הינו שותף במשרד גלסברג, אפלבאום ושות', עורכי דין ופטנטים.
האמור אינו מהווה עצה משפטית. אין להסתמך על האמור לשום צורך שהוא. אין לייחס את האמור לעיל למשרד גלסברג אפלבאום ושות' או ללקוחותיו. האמור הינו דעתו האישית של הכותב בעת כתיבת דברים אלו.