עונת החורף בעיצומה, והאפרסמון נמצא כאן כבר מספר חודשים, והוא ללא ספק, פרי החורף המתוק והזמין ביותר. הוא נמצא איתנו כבר מסוף ספטמבר, והוא ממשיך איתנו עד מרץ.
אני ממליץ להרבות באכילתו, וליהנות מהטעם המתקתק והמרקם המענג.
אין צורך להגביל את צריכתו לפרי אחד ליום, וניתן לצרוך ממנו ככל שרוצים. פרי אפרסמון שנאכל כשהוא בוסר, מהווה "רעל" למערכת העיכול, וגורם לנזק משמעותי. כמוהו כל פרי בוסר שנאכל טרם זמנו. כיום נפוצים בארץ בעיקר זנים שעוברים תהליך של הבחלה, שלאחר מספר ימים על המדף מתרככים ומבשילים במלואם. בעבר כשמכרו אפרסמונים ללא תהליך הבחלה מתאים, אנשים רבים חוו בעיות בעיכולם בליווי תחושת עפיצות בפה.
כדאי לאכול את האפרסמון לאחר שהוא מתרכך מעט, ובמצבו הטרי. אפשר להוסיף אותו לסלטים שונים של עלים ירוקים וליהנות מארוחה משביעה ומזינה.
בארץ, קיים מגדל אחד בלבד של פרי האפרסמון בגידול אורגני מזן "טיומף", והוא נמצא בקיבוץ דן שברמת הגולן. כך שבחנויות הטבע השונות בארץ, מקור הפרי הוא אחיד, ההבדל הוא אך ורק בגודלו. הפרי האורגני מסוג "טיומף" הוא זן "עפיץ" והוא משווק לאחר תהליך הבחלה מלא.
ישנו גם פרי מזן "פויו" שניתן לאכלו קשה ישירות מהעץ ללא תהליך של הבחלה. הוא אינו נפוץ בשווקים, והוא נמצא בעיקר בגינות פרטיות ובחצרות.
עץ פרי האפרסמון מזן ה"טיומף" חזק ועמיד יותר לשינויים, והוא מניב יבול רב. הפרי נשמר היטב בקירור לזמן ממושך. זאת לעומת ה"פויו", שאינו נשמר בקירור, ויש לשווקו מיד לאחר קטיפתו. פרי מזן "פויו" מכיל גרעינים בתוכו.
עיקר שיווקו של האפרסמון מיועד לייצוא לאירופה ולמדינות שונות בחו"ל.
האפרסמון כמו שאר הפירות בטבע, עשיר במגוון ובשפע של ויטמינים ומינרלים. הוא הפרי העשיר ביותר בבטא קרוטן (ויטמין A) מבין פירות הארץ.
מתכוון לארוחה משביעה ומזינה:
4 אפרסמונים - גדולים חתוכים לחתיכות גדולות
6 עלי מנגולד גדולים - קרועים לחתיכות גדולות
אפשר להוסיף לקערה עלים ירוקים מכל הסוגים על-פי העדפה אישית, וביניהם עשבי בר שונים כמו: כף-אווז, גדילן, חרדל, חלמית (חוביזה) ושאר ירוקים.
מתכוון לארוחה משביעה ומזינה:
4 אפרסמונים - גדולים חתוכים לחתיכות גדולות
6 עלי מנגולד גדולים - קרועים לחתיכות גדולות
אפשר להוסיף לקערה עלים ירוקים מכל הסוגים על-פי העדפה אישית, וביניהם עשבי בר שונים כמו: כף-אווז, גדילן, חרדל, חלמית (חוביזה) ושאר ירוקים.
מתכוון לארוחה משביעה ומזינה:
אני ממליץ להרבות באכילתו, וליהנות מהטעם המתקתק והמרקם המענג.
אין צורך להגביל את צריכתו לפרי אחד ליום, וניתן לצרוך ממנו ככל שרוצים. פרי אפרסמון שנאכל כשהוא בוסר, מהווה "רעל" למערכת העיכול, וגורם לנזק משמעותי. כמוהו כל פרי בוסר שנאכל טרם זמנו. כיום נפוצים בארץ בעיקר זנים שעוברים תהליך של הבחלה, שלאחר מספר ימים על המדף מתרככים ומבשילים במלואם. בעבר כשמכרו אפרסמונים ללא תהליך הבחלה מתאים, אנשים רבים חוו בעיות בעיכולם בליווי תחושת עפיצות בפה.
כדאי לאכול את האפרסמון לאחר שהוא מתרכך מעט, ובמצבו הטרי. אפשר להוסיף אותו לסלטים שונים של עלים ירוקים וליהנות מארוחה משביעה ומזינה.
בארץ, קיים מגדל אחד בלבד של פרי האפרסמון בגידול אורגני מזן "טיומף", והוא נמצא בקיבוץ דן שברמת הגולן. כך שבחנויות הטבע השונות בארץ, מקור הפרי הוא אחיד, ההבדל הוא אך ורק בגודלו. הפרי האורגני מסוג "טיומף" הוא זן "עפיץ" והוא משווק לאחר תהליך הבחלה מלא.
ישנו גם פרי מזן "פויו" שניתן לאכלו קשה ישירות מהעץ ללא תהליך של הבחלה. הוא אינו נפוץ בשווקים, והוא נמצא בעיקר בגינות פרטיות ובחצרות.
עץ פרי האפרסמון מזן ה"טיומף" חזק ועמיד יותר לשינויים, והוא מניב יבול רב. הפרי נשמר היטב בקירור לזמן ממושך. זאת לעומת ה"פויו", שאינו נשמר בקירור, ויש לשווקו מיד לאחר קטיפתו. פרי מזן "פויו" מכיל גרעינים בתוכו.
עיקר שיווקו של האפרסמון מיועד לייצוא לאירופה ולמדינות שונות בחו"ל.
האפרסמון כמו שאר הפירות בטבע, עשיר במגוון ובשפע של ויטמינים ומינרלים. הוא הפרי העשיר ביותר בבטא קרוטן (ויטמין A) מבין פירות הארץ.
מתכוון לארוחה משביעה ומזינה:
4 אפרסמונים - גדולים חתוכים לחתיכות גדולות
6 עלי מנגולד גדולים - קרועים לחתיכות גדולות
אפשר להוסיף לקערה עלים ירוקים מכל הסוגים על-פי העדפה אישית, וביניהם עשבי בר שונים כמו: כף-אווז, גדילן, חרדל, חלמית (חוביזה) ושאר ירוקים.
מתכוון לארוחה משביעה ומזינה:
4 אפרסמונים - גדולים חתוכים לחתיכות גדולות
6 עלי מנגולד גדולים - קרועים לחתיכות גדולות
אפשר להוסיף לקערה עלים ירוקים מכל הסוגים על-פי העדפה אישית, וביניהם עשבי בר שונים כמו: כף-אווז, גדילן, חרדל, חלמית (חוביזה) ושאר ירוקים.
מתכוון לארוחה משביעה ומזינה:
מייסד הבית לבריאות והתכנסות הראשון מסוגו בישראל, מסגרת ארוכת טווח ללימוד והתנסות באורחות חיים מעודדי החלמה ובריאות. https://www.demayo.co.il
כתיבה והוראה של התכנית למדעי הרפואה, התזונה והסביבה למטפלים והחברה בישראל.
מרכז צוותים לתכנון, הכשרה, הדרכה ונטיעות של בוסתנים וגני-ירק אורגניים.
מנחה סדנאות בשטח לזיהוי, ליקוט ושימוש בצמחי-בר למאכל.
מחבר הספר 'צמחי-בר למאכל ולרפואה בישראל'.
כתיבה והוראה של התכנית למדעי הרפואה, התזונה והסביבה למטפלים והחברה בישראל.
מרכז צוותים לתכנון, הכשרה, הדרכה ונטיעות של בוסתנים וגני-ירק אורגניים.
מנחה סדנאות בשטח לזיהוי, ליקוט ושימוש בצמחי-בר למאכל.
מחבר הספר 'צמחי-בר למאכל ולרפואה בישראל'.