ובכן, קיימות לא מעט סיבות ומגוונות לסירוב להעניק גט, החל מניסיון להרוויח זמן על מנת לחפש דרך לשנות את ההכרעה הצפויה בקשר למשמורת על הילדים, דרך אי רצון לשלם מזונות וכלה ברצון לנקום בבן או בת הזוג. נקמה יכולה להיות פשוט הפרעה לחייו של בן או בת הזוג לשעבר, בכך שלא יהיה זכאי להנשא בשנית או להמשיך בחייו ושלא יוכל לקבל סיוע מהמוסד לביטוח לאומי בתור הורה יחיד. בסופו של דבר - מדובר בניסיון להפעיל לחץ על בן או בת הזוג החפץ בגירושין {באמצעי הפעלת לחץ על אחד הצדדים בין בני זוג שנמצאים בתהליך גירושין.
האם אפשר להמנע ממצב של סירוב גט?
ובכן, אי אפשר באמת להימנע ממצב כזה, אך בתנאים מסויימים אפשר לשחרר את בן או בת הזוג מנישואין, באמצעות תהליך שנקרא כפיית גט. בכוחו של בית המשפט לענייני משפחה או בית הדין הרבני (תלוי באיזו ערכאה מתקיים הדיון בעניין הגט) לכפות גט על בן הזוג הסרבן, כלומר לתת תוקף משפטי לגירושין מבלי לקבל את הסכמת אחד הצדדים.
בעיקרו, תהליך כפיית גט הוא חד צדדי. לפי ההלכה היהודית, זכותו של הבעל להתגרש מהאשה גם ללא הסכמתה ומבלי שיידרש ממנו להתחיל בהליכי כפיית גט ואילו האישה נדרשת להסכמת בעלה לצורכי קבלת הגט. לכן, כפיית הגט הוא תהליך המופעל רק על גברים, כיוון שעפ"י ההלכה רק להם יש זכות לסרב לגט.
כדי שגבר יקבל מעמד רשמי של גרוש, הוא יכול למסור לבית הדין הרבני את מסמך הגירושין ולמנות את בית הדין הרבני כשליחו למתן הגט לאישה. האישה, לעומת זאת, חייבת על פי ההלכה לקבל את סירובו של הגבר לפני שהיא מתחילה בהליכי הפעלת גט. מצב זה יכול לסבך את האישה, שכן אם הבעל אינו צלול (אי שפיות או מחלה) ישנה בעיה בקבלת סירובו או אישורו של הבעל.
ההלכה מצווה שכפיית גט תתבצע רק בדרך של לחץ חברתי או מוסרי, כאשר כפיית גט שלא הושגה בצורה הזו לא יהיה לה תוקף.
אפשרויות הפעלת הלחץ שיש לבית הדין הרבני הן:
הוא יכול לאסור על הבעת להוציא דרכון ולהחזיק רישיון נהיגה (האמצעי הפופולרי והיעיל ביותר).
הוא יכול לאסור על הבעל לפתוח חשבון בנק חדש.
הוא יכול להוציא צו איסור יציאה מהארץ.
הוא יכול להוציא צו מאסר בפועל לבעל הסרבן. ניתן לקיים אפשרות זו רק לאחר שעברו שישה חודשים מאז קבלת פסק הדין על כפיית גט והוא לא בוצע. במקרה כזה יפנה היועץ המשפטי לממשלה לבית המשפט המחוזי והלה יאשר את מאסרו של הבעל הסרבן.
בדרך כלל תהליך כפיית הגט הוא תהליך ארוך, ובסופו של יום, הילדים הם הנפגעים העיקריים.
לפרטים נוספים בקרו :
חגית לב | גירושין , תביעות גירושין , עריכת דין
חגית לב | גירושין , תביעות גירושין , עריכת דין