בישראל טרם חוקק החוק המסדיר חובות וזכויות של ידועים בציבור ולכן פועל השופט על פי פסיקה תקדימית.
מקורו של המונח "ידועים בציבור" בפסק דין שנתן בית המשפט העליון עוד בשנת 1948 כאשר הופיעו בפניו בני זוג אשר חיו יחד ללא נישואין. תחילה דובר רק על הכרה בידועה בציבור כאשתו ובהמשך גם בידוע בציבור כבעלה.
ידועים בציבור הם בני זוג שחיים יחד כמשפחה לכל דבר. בשל העובדה שאין חוק המגדיר זאת שיקולים שונים מהווים את בסיס החלטתם של בתי המשפט. בני זוג יכולים לגור בדירה אחת ולנהל חשבונות בנק נפרדים.
מוסד "הידועים בציבור" מסייע לאלו שלא יכולים לבוא במוסד הנישואין.
הפסיקה בישראל קבעה שני תנאי סף לקיומה של מערכת יחסים כזו:
חיי משפחה - יחסים אינטימיים כשל זוג נשוי מושתתים על אותו יחס של חיבה ואהבה, מסירות ונאמנות, המראה שקשרו חייהם יחדיו.
ניהול משק בית משותף - ניהול משק בית משותף על כל הצרכים הנלווים.
תנאים אלו נבחנים עפ"י קריטריונים סובייקטיביים- כלומר בני זוג אשר חברו זה לזה מתוך ידיעה שאין להם כל כוונה למסד הקשר בנישואין.
הדברים שונים כמובן מזוג לזוג, לפי ההחלטה לכך נובעת מקריטריונים שונים אשר הציבו לעצמם בני הזוג.
הגדרת בני זוג כידועים בציבור היא דרך של המדינה להחיל זכויות וחובות שהיא מעניקה לזוגות נשואים, על בני זוג אשר אינם מעוניינים או לא יכולים להינשא על פי חוקי המדינה. סטטוס הידועים בציבור משמש בני זוג שאינם רשאים להינשא זה לזה, בהתאם לדת, למשל כאשר בני הזוג הם בני אותו המין, או היות אחד מבני הזוג נשוי לאחר או היות בני הזוג בני דתות שונות או כהן וגרושה או פסולי חיתון אחרים, בת לדת יהודית ובן למגזר הערבי. פעמים רבות סטטוס הידועים בציבור מוחל על בני זוג הרשאים להינשא זה לזה אך הם אינם מעוניינים בכך, לעתים ללא שבני הזוג מודעים לחובות שסטטוס זה מחיל עליהם מבחינה מסוימת זוכים ידועים בציבור (בני מינים שונים ולעתים גם בני אותו המין) לזכויות דומות לאלה של בני זוג נשואים.
לפרטים נוספים בקרו :
חגית לב | גירושין , תביעות גירושין , עריכת דין
חגית לב | גירושין , תביעות גירושין , עריכת דין