עליית רף האכיפה בעבירה של נהיגה בשכרות ל- 400 מק"ג
בית המשפט השלום בירושלים, בהרכב של שלושה שופטים, העלה את רף האכיפה בעבירה של נהיגה בשכרות. (ת 11893/07).
בפסק הדין נקבע פה אחד כי מכשיר הינשוף הינו מכשיר אמין אשר מבצע את מלאכתו כהלכה ומדייק ברוב המוחלט של המקרים.
במילים אחרות: הינשוף נהנה מ"חזקת אמינות" וניתן להשתמש בתוצאותיו כראיה בהליך פלילי והנטל להוכיח אחרת – רובץ לפתחו של הנאשם המבקש לערער על חזקה זו.
יחד עם זאת, קבעו השופטים, כי ייתכנו מקרים קיצוניים שבגינם ראוי לקבוע לינשוף שולי סטייה רחבים מאלו הקיימים וזאת על מנת להבטיח כי העמדה לדין של נהגים תיעשה רק במקרים בהם רמת האלכוהול עולה על זו שנקבעה בחוק.
לפיכך, קבע בית המשפט, כי רף האכיפה של המשטרה יעלה מ- 240 מיקרוגרם ל- 400 מיקרוגרם ומעל רף זה ייפסל רישיון נהיגה של הנהג.
אשר למקרים בהם תוצאת בדיקת הינשוף תעמוד על 240-395 מק"ג, הרי שהמשטרה תהיה רשאית להמשיך ולדרוש מהנהגים בדיקת דם.
פסק הדין מפורט ויסודי, אולם המדובר פסק דין של בית המשפט השלום אשר אינו מחייב בתי משפט אחרים ובכל מקרה, ישפיע רק על נהגים אשר טרם נשפטו ולא רטרואקטיבית.
כמו כן, המדובר רף האכיפה החדש הינו זמני ויהיה תקף עד לבדיקה מסודרת ומקצועית של ועדה מוסמכת בנושא.
אשר למדיניות התביעה, הרי שבמקרים בהם הראה הינשוף תוצאה העולה על 400 מק"ג – תפעל התביעה כפי שפעלה עד כה, לשם מיצוי ההליכים נגד הנאשם.
במקרים בהם נמדדה תוצאה נמוכה מ- 400 מק"ג – סביר להניח שהתביעה תשקול התביעה את עמדה, האם למשל, לגנוז את התיק או להקל בעונשו של הנאשם וזאת בהתאם ליתר הראיות, שיקולים שונים עליהם יצביע הנהג או סנגורו ובהתאם לנסיבות.
לסיכום, מומלץ לכל נהג הנחשד בעבירה של נהיגה בשכרות לפנות לעורך דין המתמחה בתחום התעבורה.
מקור המאמר מאתר של עורך דין פלילי שולמית קהלת-אורן מנחם בגין 48, מגדלי אביב, תל אביב טל. 03-5373410, פקס. 03-5373412, נייד: 052-4604346 www.plili.org.il