פס"ד חכימי ספת איריס נגד המל"ל
בית הדין האזורי לעבודה דחה את תביעתה של התובעת כאמור לתשלום דמי לידה מאחר ולא הוכח על ידי התובעת כי נתקיימו יחסי עובד מעביד, וזאת למרות ששולמו בעד הכנסתה דמי בטוח לאומי כעובדת.
התובעת עבדה אצל בעלה בעסק למכירת מזון במשך כ-10 שנים, כמו כן התובעת טענה כי עבדה בשעות מפוצלות בבוקר בין השעות 7 ל-10 ואחה"צ בעבודות מטבח וניקיון.
דמי הבטוח ששולמו בעד עבודתה היו מחודש 2/2007 ועד 1/2008 שכן תקופה זו מזכה בתשלום דמי לידה.
עוד טענה התובעת כי משכורתה הייתה משכורת סבירה אשר תואמת את עיסוקה ושעות עבודתה.
הוחלט על ידי בית הדין כי לפי סעיף 1 לחוק הבטוח הלאומי עבודתה של אישה בעסק עצמאי של בעלה ייבחן על פי מבחנים לבדיקת קיומו של יחסי עובד ומעביד והמקובלים בדיני עבודה.
להלן המבחנים שהתייחס בית הדין:
1. התובעת לא החליפה אף עובד אחר בתחילת עבודתה בעסק כמו כן גם לאחר יציאתה לחופשת לידה לא בה במקומה אף עובד אחר, מה גם כי התובעת לא חזרה לעבודה לאחר תם חופשת הלידה.
2. אחד ממבחני ה"ברזל" לקיום יחסי עובד ומעביד הנו תשלום שכר תמורת העבודה, ואולם לתמיכה בעמידה במבחן זה לא הציגה התובעת הפקדות של המשכורות כראיה.
3. התובעת אף לא הגישה לבית הדין תלושי שכר נאותים.
4. עוד ציין בית הדין כי חובת ההוכחה מוטלת על התובעת, התובעת נמנעה מלהביא עדים לתמיכה בטענותיה כמו רואה חשבון אשר הנפיק לטענתה את תלושי השכר ו/או בעלה ו/או חמותה אשר שמרה על הילדים כאשר שהתה בעבודה.
5. ככל שהראיה יותר חזקה רשאי בית הדין להסיק מסקנות לחיוב או לשלילה כנגד מי שנמנע מהצגת הראיות.
6. התובעת הציגה לבית הדין תעודת שחרור יולדת אשר בו צוין שהיא "עקרת בית".
בית הדין סבר לאור הממצאים כאמור כי לא הוכח שפעילות התובעת בעסקו של הבעל הגיעה לקיומו של יחסי עובד ומעביד לכל היותר הגיעה לכדי "עזרה משפחתית" לבעלה.
ולאור האמור , לא הוכח כי נתקיימו מבחני היחסים בינה לבין הבעל כיחסי עובד ומעביד.
בסיכומו של דבר יחסי עבודה בין קרובי משפחה נבחנים פעמים רבות בבית הדין לעבודה והשאלה העיקרית הנשאלת היא האם נתקיימו המבחנים לקיום יחסי עובד ומעביד.
אין לשלול קרבה משפחתית ככל שתהיה את קיומו של יחסי עובד ומעביד אך מאידך נטל הראיות וההוכחות הנם על התובעים ועליהם לשכנע את בית הדין כי קיים קשר חוזי של חובות וזכויות בין העובד למעבידו.
אישה שעובדת בעסק בעלה תיבחן על פי מבחנים לבדיקת קיומם של יחסי עובד מעביד המקובלים בדיני עבודה ולא לפי ההגדרה המקלה שבסעיף 1 לחוק הבטוח הלאומי.
האמור במאמר זה אינו מהווה חוות דעת, סקירת הדין הרלבנטי או ייעוץ מקצועי והנו על בסיס נתונים מתומצתים וחלקיים.
אין בידי הכותב בכדי לשאת באחריות כלשהיא כלפי הקוראים ו/או המשתמשים במידע האמור.
כתב וערך: הראל בן שמואל, יועץ מס ממשרד ה.ב. חוסן פתרונות מיסוי וחשבונאות בע"מ.
הראל בן שמואל יועץ מס- מנהל מחלקת מיסים במשרד ה.ב. חוסן פתרונות מיסוי וחשבונאות בע"מ