1. יש "שמן בריא". בחלוקה גסה, השמנים מתחלקים לשניים: שומן בלתי רווי, ושומן רווי.
השומן הרווי, תורם השמנה, העלאת רמת הכולסטרול, ומחלות לב. השומן הרווי נמצא בעיקר במזונות מן החי (מלבד פירות ים ודגים) ורצוי להמעיט בצריכתו.
השומן הבלתי רווי מסייע בהורדת הכולסטרול, במניעת מחלות לב וכלי דם, ועוד. רוב השמנים מהצומח (מלבד שמן קוקוס, שמן דקל ושמן כותנה) הם שמנים בלתי רוויים, ועדיף להשתמש בהם.
2. יש לצרוך גם שומן, כחלק מהתזונה הקבועה. צריכת השומן אינה צריכה לעלות על 30% מהאוכל.
3. שמן זך הוא שמן מזוכך שעורבב עם שמן כתית ואיכותו ירודה.
4. שמן מזוכך הוא שמן שהתקלקל ועבר טיפול כימי.
5. שמן שנכבש בצורה מכנית ולא כימית נקרא שמן כתית. השמנים הטובים ביותר הם אלה שכתוב עליהם "שמן כתית מעולה".
6. השמן המומלץ ביותר לטיגון הוא שמן זית, משום שטמפרטורת העישון שלו היא הגבוהה ביותר מבין השמנים.
7. שמן זית ידוע כבעל סגולות מרפא.
עוד מימי קדם הוא נחשב כמועיל במקרי שברים, כאבי פרקים, כאבי ראש, קשקשים, שכחה, כאבי גב, נדודי שינה, פסוריאזיס, בעיות פוריות, אבנים בכליות, בעיות בשלפוחית השתן ועוד. בשנים האחרונות הוא ידוע גם כמסייע בהורדת "הכולסטרול הרע" והעלאת "הכולסטרול הטוב", הורדת לחץ דם, שיפור תפקוד הלב, מסייע במניעת גידולים ומניעת בעיות בדרכי השתן, מסייע במניעת קרישי דם, עוזר במקרי דלקות אזניים, מונע יובש בעור, ומסייע במקרי כוויות ובמקרי עצירויות.
8. לשמנים המכילים חומצות שומן מסוג אומגה 3 ואומגה 9 השפעה טובה על הבריאות.
שמנים אלה מסייעים בהורדת הסיכון לשבץ מוחי ומחלות לב, הורדת לחץ דם, הפחתה ומניעה של מחלות דלקתיות (כולל בפרקים ובמערכת העיכול), הורדת "שומני דם", העלאת ה"כולסטרול הטוב" בדם, הפחתת הנטייה לקרישת דם עודפת ועוד.
9. השמנים המכילים את הכמות הגדולה ביותר של אומגה 9 הם: שמן זית, שמן קנולה ושמן אבוקדו.
10. אומגה 3 ניתן למצוא בכמויות גדולות בדגים מן הים הצפוני: סלמון, סול, הליבוט, מקרל, בקלה, טונה וחלק מהסרדינים, וכן באגוזי מלך.