הכולסטרול
הכולסטרול הינו חומר חיוני לכל היצורים בעולם החי.
מהו בעצם כולסטרול?
כולסטרול הינו חומר רך דמוי שעווה שנמצא בין השומנים שבמחזור הדם. כמו כן הוא נמצא בממברנות חאי הדם האדומים, תאי הכבד והעצב. הכולסטרול הינו מולקולה חיונית לחיים.
למה משמש הכולסטרול?
* הכולסטרול משמש חומר מוצא לבניית הורמונים כמו הורמוני המין הנקביים והזכריים
* הכולסטרול משמש חומר מוצא לקורטיקוסטרואידים להם תפקיד בויסות המטבוליזם של
המינרלים ובעיקר נתרן ואשלגן, המים, הגלוקוז, השומנים והחלבונים בגוף,
* הכולסטרול משמש אבן בניין ביצור ויטמין D וכן ביצור מלחי המרה בכבד.
מה מוצא הכולסטרול?
הכולסטרול מגיע משני מקורות: רובו מיוצר בכבד (כ-1000 מ"ג ביום) וחלקו בא מן המזון שאנו צורכים. הכולסטרול נמצא רק במזון מבעלי חיים (בשר, עוף, דגים, פירות ים, חלב ומוצרי חלב וביצים). מזונות שמקורם צמחי אינם מכילים כולסטרול (למעט שמן קוקוס, שמן דקלים וחמאת קקאו). כאשר הגוף אינו מקבל מספיק כולסטרול מבחוץ (בתזונה צמחונית למשל), הוא מייצר את כל הכמות הנחוצה. מאידך גיסא, אם האדם צורך כולסטרול מהמזון, אזי הכבד מייצר פחות כולסטרול עצמי. קרוב לודאי שעודף הכולסטרול שבא מבחוץ מצטבר כרובד על דפנות העורקים.
קשה לגופנו לפרק כולסטרול, ולכן כדי להיפטר מהעודפים אנחנו מפרישים אותם דרך הכבד לדרכי המרה, משם לתוך מערכת העיכול ומשם אל מחוץ לגוף בצואה. הבעיה היא שלכבד שלנו יכולת מוגבלת להפריש כולסטרול - כמו לכבד של חיות צמחוניות. אם נאביס את עצמנו במזון רווי כולסטרול, וייכנס יותר כולסטרול מאשר ייצא, תהיה אגירה, בין השאר בדפנות העורקים. לעומת זאת, אצל חיות אוכלות בשר, הכבד שלהן כל כך יעיל שככל שנאכיל אותן יותר כולסטרול, כן הכבד שלהן יפריש יותר.
כולסטרול ושומנים אחרים אינם מסיסים בדם, ולכן הם משונעים מן התאים ואל תוך התאים ע"י נשאים מיוחדים של שומנים וחלבונים הנקראים ליפופרוטאינים.
קיימים שלושה סוגים של כולסטרול:
LDL (Low Density Lipoprotein)
VLDL (Very Low Lipoprotein)
HDL (High Density Lipoprotein)
סך הכולסטרול הכללי הוא חיבור בין השלושה יחד.
LDL מוביל כולסטרול לרקמות, ולעומתו HDL מוביל כולסטרול לכבד, שם הוא עובר תהליכי חילוף חומרים והפרשה. היחס בין HDL ל-LDL קובע במידה רבה אם הכולסטרול יתפרק או ישקע ברקמות. כשהיחס LDL/HDL עולה, יש הצטברות טסיות דם קטנה באופן יחסי.
כאשר רמת ה LDL בדם גבוהה מדי, הוא עלול להצטבר לאורך דפנות כלי הדם ולהגיע ללב ולמוח. בתוספת חומרים אחרים, הוא עלול לייצר פלאק, שהוא מישקע סמיך וקשה שעלול לגרום לסתימות בעורקים. יצירתם של גושים (קרישים) באזור מסוים שיש בו פלאק, עלולה לחסום זרימת דם לחלק משריר הלב ולגרום להתקף לב. מסיבה זו מכנים את הLDL- "הכולסטרול הרע" (שהרי הוא זה שגורם נזק לדפנות העורקים).
בספרו THE CHINA STUDY (שבו נעשה מחקר המקיף מסוגו לגבי השפעות תזונה צמחונית על הבריאות) מציין ד:ר קולין קמפבל שבשנות ה-70 רמת כולסטרול של 200-300 (מ"ג/דציליטר) נחשבה "נורמלית". לעומת זאת, כאשר מדדו את רמת הכולסטרול בקרב כפריים בסין אשר ניזונו בעיקר מפירות וירקות, היא נעה בין 70-170. המסקנה המתבקשת היא שתזונה המבוססת על דיאטה צמחונית היא התזונה האידיאלית . לפי המחקר, ככל שצורכים יותר מוצרים מן החי, כן גדל הסיכוי למחלות לב, כלי דם, סרטן וכו'. לדברי קמפבל הסכנה לטרשת עורקים גבוהה יותר מחלבון מן החי מאשר משומן מן החי, אם כי רוב המחקרים מצביעים על כך שהנזק לעורקים נובע מן השומן הרווי המצוי במזון מבעלי חיים.
מה משמעות המספרים:
כולסטרול דירוג
נמוך מ-200 רצוי
200 עד 230 גובל בסיכון
240 או יותר סיכון גבוה פי 5 לפתח מחלת לב
החשוב הוא היחס בין הכולסטרול הכללי ל-HDL. מחלקים כולסטרול כללי ברמת HDL. ככל שרמת הכולסטרול הכללי גבוהה ורמת ה-HDL נמוכה, כן גובר הסיכון. לעומת זאת, רמת כולסטרול כללי נמוכה ורמת HDL גבוהה מקטינה את הסיכון. היחס הממוצע יהי 4.5, ואם נרצה לעלות על הממוצע, היחס האידיאלי יהיה 2.5-3, או פחות מ-4.
הסיכון גובר במיוחד כאשר רמת הHDL נמוכה מ-40 או רמת ה LDL גבוהה מ-160.
כמו כן יש חשיבות ליחס HDL/LDL. היחס הממוצע: בגברים 3.6 ובנשים 3.2.
חשיבות רבה גם נודעת לרמת החימצון של הכולסטרול. ככל שהכולסטרול מחומצן יותר, הוא נוטה יותר להצטבר בעורקים ולהשפיע על תהליך סתימתם. בשנים האחרונות אף נתגלה שגורם נוסף בעל משמעות היא הכמות של מרכיב הדומה לכולסטרול "הרע" הנקרא ליפופרוטאין .(a)
רמות גבוהות של HDL נובעות ממחלת כבד.
רמות נמוכות של HDL גורמות לסיכון מוגבר של מחלות לב.
רמות גבוהות של LDL מצביעות על אכילה מופרזת של שומנים או היפרליפידמיה.
רמות נמוכות של LDL מצביעות על בעיות ספיגה במעיים, או תזונה לא מספקת.
היחס בין HDL ל-LDL קובע במידה רבה אם הכולסטרול יתפרק או ישקע ברקמות.
המלצות תזונתיות:
דיאטה צמחונית יעילה מאד בהפחתת רמות הכולסטרול והפחתת הסיכון לטרשת עורקים. בדיאטה זו יש מספר גורמים מגוננים: סיבים, חומצות שומן חיוניות, ויטמינים ומינרלים.
כל הגורמים הללו נמצאים בתזונה צמחונית.חלבון שמקורו מן הירקות, מנמיך את רמות הכולסטרול לעומת חלבון מן החי שמעלה את רמות הכולסטרול. שומנים רוויים מרבים את הצטברות טסיות הדם, ולעומת זאת שומנים רב בלתי רוויים וחד בלתי רוויים ושומנים מן הצומח הינם בעלי השפעה הפוכה.
יש להימנע מצריכת שומני טראנס (מרגרינה) ומזון מטוגן
ניתן לעכב הצטברות טסיות דם וגם לגרום להשפעה אנטי דלקתית משמעותית ע"י העלאת צריכת השמנים מסוג אומגה 3 (שמן פשתן, פשתן, אגוזי מלך ואגוזים בכלל)
בנוסף לתזונה, יש לנקוט באמצעים הבאים:
* שתיית מיץ עשב חיטה (ממיס שומנים בכלי הדם)
* ניקוי כבד ע"י צומות מיצים ותכנית תזונתית צמחונית מיוחדת. תזונת RAW FOOD יעילה מאד להורדת כולסטרול ושמנים בדם.
* הפסקת עישון
* פעילות ספורטיבית
* מדיטציה ואיזון גוף-נפש.
מקורות:
תזונה פלום מס' 34 ד"ר מרדכי הוכברג
אנציקלופדיה לתזונה טבעית - ד"ר מייקל ט. מוריי, ד"ר ג'וזף א. פיז'ורנו, עמ' 324-327
http://www.exrx.net/Testing/LDL&HDL.html
אתר האינטרנט של אגודת הלב האמריקאית AHA
הלב- המדריך המלא לבריאות ושיקום - פרופ' רפאל קרסו, אופיר פוגל, עמ' 225
תזונה מבריאה - ד"ר דני קרת, עמ' 15, 23-24
The China Study' Dr. T.Colin Campbel, PhD and Thomnas M. Campbell II, pp.106, 81
הכולסטרול הינו חומר חיוני לכל היצורים בעולם החי.
מהו בעצם כולסטרול?
כולסטרול הינו חומר רך דמוי שעווה שנמצא בין השומנים שבמחזור הדם. כמו כן הוא נמצא בממברנות חאי הדם האדומים, תאי הכבד והעצב. הכולסטרול הינו מולקולה חיונית לחיים.
למה משמש הכולסטרול?
* הכולסטרול משמש חומר מוצא לבניית הורמונים כמו הורמוני המין הנקביים והזכריים
* הכולסטרול משמש חומר מוצא לקורטיקוסטרואידים להם תפקיד בויסות המטבוליזם של
המינרלים ובעיקר נתרן ואשלגן, המים, הגלוקוז, השומנים והחלבונים בגוף,
* הכולסטרול משמש אבן בניין ביצור ויטמין D וכן ביצור מלחי המרה בכבד.
מה מוצא הכולסטרול?
הכולסטרול מגיע משני מקורות: רובו מיוצר בכבד (כ-1000 מ"ג ביום) וחלקו בא מן המזון שאנו צורכים. הכולסטרול נמצא רק במזון מבעלי חיים (בשר, עוף, דגים, פירות ים, חלב ומוצרי חלב וביצים). מזונות שמקורם צמחי אינם מכילים כולסטרול (למעט שמן קוקוס, שמן דקלים וחמאת קקאו). כאשר הגוף אינו מקבל מספיק כולסטרול מבחוץ (בתזונה צמחונית למשל), הוא מייצר את כל הכמות הנחוצה. מאידך גיסא, אם האדם צורך כולסטרול מהמזון, אזי הכבד מייצר פחות כולסטרול עצמי. קרוב לודאי שעודף הכולסטרול שבא מבחוץ מצטבר כרובד על דפנות העורקים.
קשה לגופנו לפרק כולסטרול, ולכן כדי להיפטר מהעודפים אנחנו מפרישים אותם דרך הכבד לדרכי המרה, משם לתוך מערכת העיכול ומשם אל מחוץ לגוף בצואה. הבעיה היא שלכבד שלנו יכולת מוגבלת להפריש כולסטרול - כמו לכבד של חיות צמחוניות. אם נאביס את עצמנו במזון רווי כולסטרול, וייכנס יותר כולסטרול מאשר ייצא, תהיה אגירה, בין השאר בדפנות העורקים. לעומת זאת, אצל חיות אוכלות בשר, הכבד שלהן כל כך יעיל שככל שנאכיל אותן יותר כולסטרול, כן הכבד שלהן יפריש יותר.
כולסטרול ושומנים אחרים אינם מסיסים בדם, ולכן הם משונעים מן התאים ואל תוך התאים ע"י נשאים מיוחדים של שומנים וחלבונים הנקראים ליפופרוטאינים.
קיימים שלושה סוגים של כולסטרול:
LDL (Low Density Lipoprotein)
VLDL (Very Low Lipoprotein)
HDL (High Density Lipoprotein)
סך הכולסטרול הכללי הוא חיבור בין השלושה יחד.
LDL מוביל כולסטרול לרקמות, ולעומתו HDL מוביל כולסטרול לכבד, שם הוא עובר תהליכי חילוף חומרים והפרשה. היחס בין HDL ל-LDL קובע במידה רבה אם הכולסטרול יתפרק או ישקע ברקמות. כשהיחס LDL/HDL עולה, יש הצטברות טסיות דם קטנה באופן יחסי.
כאשר רמת ה LDL בדם גבוהה מדי, הוא עלול להצטבר לאורך דפנות כלי הדם ולהגיע ללב ולמוח. בתוספת חומרים אחרים, הוא עלול לייצר פלאק, שהוא מישקע סמיך וקשה שעלול לגרום לסתימות בעורקים. יצירתם של גושים (קרישים) באזור מסוים שיש בו פלאק, עלולה לחסום זרימת דם לחלק משריר הלב ולגרום להתקף לב. מסיבה זו מכנים את הLDL- "הכולסטרול הרע" (שהרי הוא זה שגורם נזק לדפנות העורקים).
בספרו THE CHINA STUDY (שבו נעשה מחקר המקיף מסוגו לגבי השפעות תזונה צמחונית על הבריאות) מציין ד:ר קולין קמפבל שבשנות ה-70 רמת כולסטרול של 200-300 (מ"ג/דציליטר) נחשבה "נורמלית". לעומת זאת, כאשר מדדו את רמת הכולסטרול בקרב כפריים בסין אשר ניזונו בעיקר מפירות וירקות, היא נעה בין 70-170. המסקנה המתבקשת היא שתזונה המבוססת על דיאטה צמחונית היא התזונה האידיאלית . לפי המחקר, ככל שצורכים יותר מוצרים מן החי, כן גדל הסיכוי למחלות לב, כלי דם, סרטן וכו'. לדברי קמפבל הסכנה לטרשת עורקים גבוהה יותר מחלבון מן החי מאשר משומן מן החי, אם כי רוב המחקרים מצביעים על כך שהנזק לעורקים נובע מן השומן הרווי המצוי במזון מבעלי חיים.
מה משמעות המספרים:
כולסטרול דירוג
נמוך מ-200 רצוי
200 עד 230 גובל בסיכון
240 או יותר סיכון גבוה פי 5 לפתח מחלת לב
החשוב הוא היחס בין הכולסטרול הכללי ל-HDL. מחלקים כולסטרול כללי ברמת HDL. ככל שרמת הכולסטרול הכללי גבוהה ורמת ה-HDL נמוכה, כן גובר הסיכון. לעומת זאת, רמת כולסטרול כללי נמוכה ורמת HDL גבוהה מקטינה את הסיכון. היחס הממוצע יהי 4.5, ואם נרצה לעלות על הממוצע, היחס האידיאלי יהיה 2.5-3, או פחות מ-4.
הסיכון גובר במיוחד כאשר רמת הHDL נמוכה מ-40 או רמת ה LDL גבוהה מ-160.
כמו כן יש חשיבות ליחס HDL/LDL. היחס הממוצע: בגברים 3.6 ובנשים 3.2.
חשיבות רבה גם נודעת לרמת החימצון של הכולסטרול. ככל שהכולסטרול מחומצן יותר, הוא נוטה יותר להצטבר בעורקים ולהשפיע על תהליך סתימתם. בשנים האחרונות אף נתגלה שגורם נוסף בעל משמעות היא הכמות של מרכיב הדומה לכולסטרול "הרע" הנקרא ליפופרוטאין .(a)
רמות גבוהות של HDL נובעות ממחלת כבד.
רמות נמוכות של HDL גורמות לסיכון מוגבר של מחלות לב.
רמות גבוהות של LDL מצביעות על אכילה מופרזת של שומנים או היפרליפידמיה.
רמות נמוכות של LDL מצביעות על בעיות ספיגה במעיים, או תזונה לא מספקת.
היחס בין HDL ל-LDL קובע במידה רבה אם הכולסטרול יתפרק או ישקע ברקמות.
המלצות תזונתיות:
דיאטה צמחונית יעילה מאד בהפחתת רמות הכולסטרול והפחתת הסיכון לטרשת עורקים. בדיאטה זו יש מספר גורמים מגוננים: סיבים, חומצות שומן חיוניות, ויטמינים ומינרלים.
כל הגורמים הללו נמצאים בתזונה צמחונית.חלבון שמקורו מן הירקות, מנמיך את רמות הכולסטרול לעומת חלבון מן החי שמעלה את רמות הכולסטרול. שומנים רוויים מרבים את הצטברות טסיות הדם, ולעומת זאת שומנים רב בלתי רוויים וחד בלתי רוויים ושומנים מן הצומח הינם בעלי השפעה הפוכה.
יש להימנע מצריכת שומני טראנס (מרגרינה) ומזון מטוגן
ניתן לעכב הצטברות טסיות דם וגם לגרום להשפעה אנטי דלקתית משמעותית ע"י העלאת צריכת השמנים מסוג אומגה 3 (שמן פשתן, פשתן, אגוזי מלך ואגוזים בכלל)
בנוסף לתזונה, יש לנקוט באמצעים הבאים:
* שתיית מיץ עשב חיטה (ממיס שומנים בכלי הדם)
* ניקוי כבד ע"י צומות מיצים ותכנית תזונתית צמחונית מיוחדת. תזונת RAW FOOD יעילה מאד להורדת כולסטרול ושמנים בדם.
* הפסקת עישון
* פעילות ספורטיבית
* מדיטציה ואיזון גוף-נפש.
מקורות:
תזונה פלום מס' 34 ד"ר מרדכי הוכברג
אנציקלופדיה לתזונה טבעית - ד"ר מייקל ט. מוריי, ד"ר ג'וזף א. פיז'ורנו, עמ' 324-327
http://www.exrx.net/Testing/LDL&HDL.html
אתר האינטרנט של אגודת הלב האמריקאית AHA
הלב- המדריך המלא לבריאות ושיקום - פרופ' רפאל קרסו, אופיר פוגל, עמ' 225
תזונה מבריאה - ד"ר דני קרת, עמ' 15, 23-24
The China Study' Dr. T.Colin Campbel, PhD and Thomnas M. Campbell II, pp.106, 81
*תזונאית הוליסטית, מומחית בשיטת אן ויגמור ובעלת הסמכה מטעם מכון "היפוקרטס" בארה"ב, *מייסדת חוות הבריאות מצפה אלומות
*מנחת סדנאות לניקוי גוף נפש וסדנאות בישול בשיטת RAW FOOD
*בוגרת בי"ס לשפים בארה"ב בשיטת RAW FOOD
*ייעוץ בתזונה להרזיה ולהבראה 052-3978782
כתובת האתר www.ednamintz.co.il
*מנחת סדנאות לניקוי גוף נפש וסדנאות בישול בשיטת RAW FOOD
*בוגרת בי"ס לשפים בארה"ב בשיטת RAW FOOD
*ייעוץ בתזונה להרזיה ולהבראה 052-3978782
כתובת האתר www.ednamintz.co.il