טיפול בטראומה ופוסט טראומה (PTSD)
הטיפול בעזרת הליכי ה-NLP במקרים של פוביה,טראומה, התעללות, ופוסט טראומה (PTSD) נעשה זה שנים רבות.
בשנות השבעים פורסם במגזין רפואי בריטי, מחקר, שנעשה על ידי דר' דיוויד מוס בעקבות ניסוי שנעשה בכלי ה-NLP, בהשתתפות 70 נפגעי פוסט טראומה שהגיעו מכוחות המשטרה של מידלנד, לאחר שטיפלו באתר והרוגי התרסקות מטוס בסקוטלנד מפיגוע טרור.
כל המשתתפים בניסוי דיווחו בסיומו שהם השתחררו לגמרי, כבר לאחר שלושה מפגשים, מזיכרונות קשים ומכל הסימפטומים של הפוסט טראומה שחוו.
לרובם הספיק מפגש אחד כדי לפתור את הנושא.
מעקב שנעשה שנתיים לאחר מכן הוכיח שהתופעות לא חזרו.
מצבם נשאר זהה ליום עזיבתם את הטיפול.
בשנת 1991 סיפר דוקטור מוס שלאחר שנים של מחקר הליכי ה-NLP לריפוי מפוביה וטראומה, הם הוכחו סופית כהצלחה גדולה. והוסיף ואמר, "פסיכולוגים עדיין מאמינים שלוקח חודשים ואפילו שנים של תרפיה ותרופות עד שאנשים נרפאים מטראומות.
הם לא מוכנים לוותר על דעותיהם וחשדניים כלפי השיטה שעושה בזמן כה קצר מה שלהם לוקח חודשים או שנים להשיג".
איגוד הפסיכיאטרים האמריקאי הגדיר בשנות ה-80 את תופעת הפוסט טראומה בשם PTSD.
תופעות ה-PTSD עלולות להופיע עקב חוויה טראומתית שהלוקים בה מגיבים בתחושת חוסר אונים ואימה לאחר שהם או אחרים לידם חוו תחושות חוסר אונים וחוסר שליטה, או סכנה לחייהם.
תחושות אלה ממשיכות לרדוף שוב ושוב את הנפגעים בחלומותיהם, בפלשבקים, תחושות, רעשים, ריחות או מגע. תגובותיהם הפיסיולוגיות והפסיכולוגיות, חוזרות ומזכירות לנפגע
שוב ושוב את האירוע כאילו הוא חווה אותו כאן ועכשיו במלא העוצמה.
משום כך נמנע הנפגע מכל דבר שעלול להזכיר לו את האירוע הטראומטי, מה שמפריע לו לחיות חיים שקטים, מספקים, להגשים מטרות, חלומות, לנהל תקשורת בונה, ליצר קשרים אישיים ובין אישיים או לשמור עליהם.
במקרים רבים, הנפגע אינו מבין או מקשר את התופעות לחוויה הקשה שעברה עליו, ובמקרים אחרים הוא מרגיש שישנן תופעות שהוא אינו יכול לשלוט בהן, ואו להפסיק אותן. עובדה המוסיפה לתסכול ולסבל.
תחושות של פאניקה, סיוטים, בעיות ריכוז או שינה, אובדן זיכרונות, התבודדות, ניתוק, חשדנות, זעם בלתי מוסבר כלפי עצמו ואחרים. חוסר הנאה מפעילויות שקודם גרמו הנאה, הימנעות מרגשות, או מכל דבר שעלול להזכיר את האירוע,הם רק חלק מתופעות הלוואי של הסובלים מטראומה או פוסט טראומה.
ההימנעות אולי תצליח בשלב הראשון לגרום לאשליה שהנפגע מצליח להתמודד עם חייו.
אך פעולת ההימנעות תוטבע וכך תפגע באופן משמעותי באיכות החיים.
ההתחמקות וההימנעות עלולות גם לנתק את הנפגע יותר ויותר מחבריו וממשפחתו ולעיתים גם מעצמו, מה שעלול גם לגרום בהמשך לדיכאון קליני ולפגיעה בבריאות הגופנית.
הטיפול בטראומה ופוסט טראומה (PTSD)
נפגעי הטראומה ופוסט טראומה מדחיקים, או לא תמיד מקשרים את התסמינים לחוויה הקשה שחוו.
חלקם מאמינים, במקרים רבים, שהם יכולים בכוחות עצמם להתגבר על הסימפטומים.
חלקם מעדיפים להתעלם מהם כיוון שאינם שמחים להגיע לטיפול בגלל הסטיגמה הקשורה בנושא, או שמבחינתם זו הודעה בחולשה.
ורבים מהם מעדיפים לא להגיע כיוון שההחלטה לקבל טיפול הינה הודעה וצעד מעשי בנושא ההימנעות שלהם.
לזה מתווספים פעמים רבות תחושות החשדנות ואי האמון באנשים אחרים, והתחושה החזקה שאף אחד בעולם לא יוכל להבין אותם.
יתרונות הטיפול בטראומה ופוסט טראומה בעזרת טכניקות ה-NLP הינן רבות.
ראשית הטיפול הינו קצר מועד.
בנוסף, הנגיעה בטראומה אינה חודרנית או ממוקדת בחוויה ובעוצמתה, אלא מאפשרת לעבור דרכה, כמו גלים רכים המגיעים ועוברים.
התחושה, השינוי וההקלה הינם מיידים.
כמו כן, במהלך הטיפול מגבשים ומאחסנים מחדש את הזיכרונות במוח באופן המתאים והנכון ביותר למטופל, הלומד במקביל שימוש מתאים בחושים ליצירת שינוי, כמו גם העצמה והתבוננות חיובית קדימה אל עבר העתיד, תוך התמקדות במשאבים ויכולות פנימיים וחיצוניים.
לסיכום: במהלך הטיפול ב- NLP, נפגעי טראומה ופוסט טראומה, משנים ומרחיבים את המפות המנטאליות האישיות שלהם, מה שמאפשר שינוי במחשבות, ברגשות ובהתנהגות.
כמו גם מתן אפשרויות רבות נוספות ומתאימות יותר בתוך המציאות הקיימת.
ההפנמה וההבנה של נפגעי פוסט טראומה ששינוי כזה יכול לקרות ובזמן קצר, הינה תחילת התהליך להשלמה ויצירת חיים חדשים, משמעותיים ומאושרים.
אסנת בוקופצר, מטפלת ומנחה מוסמכת מסטר ב-NLP, דמיון מודרך, ריפוי מטראומה ותרפיית קו הזמן. לטיפול אישי וזוגי. http://www.nlptherapy.co.il