ומי מאיתנו שראה בשעות זריחה מוקדמות בגוש-דן את קו הרקיע האדמדם מערפיח, כנראה גם זוכר את המחזה הלא נעים הזה; הערפיח – תערובת של פחמן דו חמצני וחנקן, הנפלטים מכלי רכב וארובות תחנות כוח – נחשב לסיכון בריאותי הגובה מידי שנה מיליוני קורבנות בעולם, ופוגם משמעותית באיכות האוויר, ובאיכות החיים כמובן.
כ- 50% מהחשמל בישראל, מיוצר בתחנות כוח פחמיות, כאשר לתחנות הגדולות והמוכרות שבהן, "אורות רבין" הממוקמת בחדרה, ו"רוטנברג" הממוקמת באשקלון, תרומה נכבדת לענני הערפיח.
אנרגיה סולארית היא אחד הפתרונות המוצעים בישראל בשנתיים האחרונות בזכות מערכות חשמל פוטו-ואלטאיות לבית. כלומר, תאים קולטי שמש, המספקים חשמל סולארי. על פי ההיגיון שמאחורי השיטה – יותר חשמל סולארי פירושו יותר חיסכון באנרגיה. יותר חסכון, פירושו פחות פחם שיישרף אי שם בתחנת כוח פחמית וייצר עוד ערפיח ברקיע המקומי. ופחות ערפיח פירושו יותר זריחות.
תחנות כוח פחמיות למול אנרגיה סולארית בישראל
רק כ- 3.5% מהחשמל בישראל, מיוצר כיום בדרך של אנרגיה ירוקה, שעיקרו מגיע מטורבינות הרוח ברמת הגולן. בשנת 2002 החליטה הממשלה כי עד 2016, לפחות 5% מיצור החשמל יופק מאנרגיה מתחדשת, המוכרת גם כאנרגיה ידידותית. תחנת כח לייצור אנרגיה סולארית עדיין לא הוקמה בישראל, אך בסוף 2007 פרסם משרד התשתיות מכרז להקמת שתי תחנות חשמל סולארי בנגב.
הדיון הציבורי האקטואלי אודות הקמת תחנת הכוח הפחמית החדשה באשקלון, מעלה מחדש את הרלוונטיות של ייצור חשמל סולארי. הדרישה לעצירת תחנת כוח פחמית נוספת, מגובה בהצעה לעודד הקמה ובניית תשתית של אנרגיה סולארית. תחנת הכוח הפחמית בחדרה, תוכננה במקור להפיק חשמל ממזוט, אולם בעקבות מלחמת יום הכיפורים, התקבלה החלטה אסטרטגית שלא להסתמך רק על מוצרי נפט, ולפיכך הוסבה התחנה לפחמית. להקמת תשתית של אנרגיה סולארית, בארץ שטופת שמש ובעלת מדבר, אולי גם חשיבות אסטרטגית לצד התרומה לאוויר נקי.
אנרגיה סולארית ביתית – אתם לא לבד!!!
המערכות הביתיות להפקת אנרגיה סולאריות המוצעות כיום בשוק, נבנות תוך כחודשיים על גג הבית, ומסוגלות לספק 4 קילוואט לפחות. לחלק מהחברות המתקינות מערכות חשמל סולארי, הסכמי מימון עם בנקים בישראל, אשר מעניקים מימון של עד 100% ממחיר המערכת. החברה המתקינה, מלווה את הלקוח בשלב האישורים וההיתרים הנדרשים, כמו אישור העירייה ואישורי חברת החשמל. לצד פיקוח של מהנדס חשמל, מפקחת החברה גם על הליך חתימת החוזה של הלקוח מול חברת החשמל - חוזה הנחתם לתקופה של 20 שנה. חלק מהחברות המתקינות מערכות אנרגיה סולארית, מבטיחות אחריות של מספר שנים על התאים הפוטו-וולטים, כמו גם על רמת תפוקה קבועה – זאת בתגובה לטענות לפיהן חלה ירידה בתפוקת חשמל סולארי מהמערכת, כעבור מספר שנים.
המשרד להגנת הסביבה ער לסיכונים העלולים להיווצר עם הקמת תחנת כוח פחמית נוספת, וכחלק מתכנית חלופית, מציע עידוד הקמה של תשתית אנרגיה סולארית. חשמל סולארי עשוי להביא לחסכון כספי יחד עם צמצום הזיהום, וזאת מבלי לציין את העובדה כי חשמל סולארי יכניס לכם הרבה אור הביתה...