ובכן, חשוב לדעת כי החברות המתקינות מערכות סולאריות לייצור חשמל הן חברות בבעלות פרטית ואינן קשורות ישירות אל חברת החשמל. עובדה זו מצטרפת לעובדה כי את החלקים של מערכות אנרגיה סולארית לא מייצרים בישראל אלא מייבאים אותם ממדינות אחרות. שתי עובדות אלה גורמות לייקור התקנת המערכות על בתים פרטיים בכלל, ומפעלים גדולים בפרט.
העתיד אם כן, טמון בשיתוף הפעולה בין חברת החשמל לחברות אנרגיה סולארית. כלומר, ההפרטה תישאר בעינה, אך תמריצים והקלות יינתנו לרוכשי המערכות הסולאריות ולחברות אנרגיה סולארית.
התפתחות בריאה בענף האנרגיה הסולארית
למעשה, מעבר של כולם למערכת חשמל סולארי תגרום למצב בלתי אפשרי שבו אנשים בעלי מערכת חשמל רגילה יצטרכו לממן את האנשים שהתקינו מערכת אנרגיה סולארית. הצורך של היצרנים, המתקינים וחברת החשמל להרוויח מהעסקאות יגרום לכאוס ולייקור ניכר של מחירי החשמל בישראל.
לכן, נוצר רגולטור המאפשר התפתחות תקינה של מערכות חשמל סולאריות בעזרת מכסות ייצור המגדירות את כמות הקילוואט שאותו יכולות מערכות חשמל סולארי לנפק.
קצת היסטוריה אודות חשמל סולארי...
מערכות אנרגיה סולארית נכנסו לישראל עוד בשנות השמונים אך רק בסוף שנת 2008 נפתחה המכסה לייצור חשמל סולארי בישראל, בתחילת שנת 2009 הביקוש עבור תקנות למערכות סולאריות היה נמוך מאוד, כאשר הסיבה העיקרית הייתה המחיר הגבוה עבור מערכת סולארית, באמצע שנת 2009 התחילו הבנקים בישראל לממן התקנות של מערכות סולאריות ובכך פרצו דרך בתחום ואפשרו לאנשים רבים אשר לא היה ביכולת לממן מערכת סולארית וכך בשנת 2009 עלה הביקוש להתקנות מערכות סולאריות במאות אחוזים והשוק הוצף בחברות המספקות התקנות למערכות סולאריות, כתוצאה ממצב זה שנת 2009 הייתה השנה הראשונה שבה חברות חשמל סולארי בישראל עברו את המכסות. קרה מצב שבו אנשים שהזמינו מערכות אנרגיה סולארית נתקעו ללא יכולת להפעיל אותן. השוק היה במצב של קיפאון.
מלכתחילה, המצב הזה נגרם בגלל המשבר הכלכלי שפקד את העולם ושגרם לקריסת המחירים בתחום ההתקנה של מערכות חשמל סולארי. לפתע, אנשי עסקים רבים יכלו להרשות לעצמם מערכת אנרגיה ירוקה ומיהרו להזמין התקנה. חברות אנרגיה סולארית שלא שהו לאזהרות מיהרו והזמינו עוד ועוד מערכות ונתקעו איתן ללא יכול להפעילן הלכה למעשה.
המאבק הוליד שינוי מכסות לאזורים פריפריאליים, עידוד השלמת מכסות לבתים פרטיים ושיקול מחדש לגבי המכסות לעסקים.
כיצד נקבעות המכסות לייצור חשמל סולארי?
את המכסות לייצור חשמל סולארי קובע משרד התשתיות, והן נקבעות על פי פרמטרים שונים של איזור מגורים, גודל מערכת, מטרות ההתקנה (עסקית או פרטית) ועוד פרמטרים המחולקים לפי אינטרסים של המדינה. המכסות מתפרסמות על ידי משרד התשתיות ונכונות ל- 2010,
זה המצב:
· מבני ציבור – 30 מגוואט
· אזורי פריפריה – 50 קילוואט למערכות עסקיות, 4 קילוואט למערכות פרטיות
· מערכות ביתיות – 4 קילוואט
· יו"ש – 2 מגוואט
כמו כן, כיום אפשר להקים מערכות שלמות של אנרגיה סולאריות בגודל בינוני ובאספקת ייצור חשמל של 250 מגוואט עד 300 מגוואט, שזה שיפור איטי אך משמעותי. גודל המכסות נקבע על ידי צפי שנתי המשתדל להיות כמה שיותר מדוייק.