מדד VIX או בשמו המלא VOLATILITY INDEX (בתרגום רשמי: "מדד ההפכפכות" ובתרגום מקובל: "מדד הפחד"), המופיע בתדירות יומית ומפורסם ע"י בורסת האופציות של שיקגו (CBOE), מודד את התנודתיות הגלומה (הצפויה) של שערי של אופציות הנסחרות על מדד השוק S&P500 (אם כי בהתחלה היה לפי S&P100).
המדד משקלל את סטיית התקן הגלומה (הצפויה) במחיריהן של אופציות מסוג PUT (מכר) ו-CALL (רכש) עם תאריך פקיעה של חודשיים מראש. ככל ששוק תנודתי יותר כך סטיית התקן גדלה יותר וכך המדד עולה.
להלן תרשים של מדד ה-VIX בטווח היסטורי משנת 1990 ועד זמן חיבור המאמר. בתקופה דנן ניתן לראות פיקים גבוהים מאוד וחריגים בעיקר בסוף שנת 2008, שיאו של המשבר הפיננסי, בה פאני מיי ופרדי מאק הולאמו, ליהמן ברודרס קרס, וושינגטון מיוצ'ואל קרסה, AIG קיבלה סיוע חירום בתמורה לגרעין שליטה של הממשלה ועוד.
בנוסף, ניתן לראות חריגה גדולה במדד בחודש מאי, הנובעת בין היתר מהמשבר הכלכלי היווני והתרסקות הבורסה בארה"ב ומחיקתם של יותר מטריליון דולר ביום חמישי, ה-6/5/2010. יצוין כי יום לאחר הקריסה מדד ה-VIX חצה את רמת ה-40 נקודות, רמה שלא היה בה מזה כשנה.
(התרשים מופיע בבלוג שלי)
בנוסף למדד ה-VIX קיים מדד דומה בשם: "מדד הפחד הישראלי" המכונה VIXTA אותו פיתחו כלכלני הקרייה האקדמית אונו. מדד זה מחושב על בסיס האופציות של מדד ת"א 25. למדד זה הוגדרו מס' רמות:
5-18: רמת פחד נמוכה.
18-30: רמת פחד בינונית.
30-40: רמת פחד גבוהה.
40<: רמת פחד היסטרית.
עוד יצוין כי ממחקר שקראתי אודות יכולת החיזוי של מדד VIXTA אחר שער המניות בבורסת ת"א, נמצא כי למדד זה יכולת זיהוי מובהקת של התנודתיות הצפויה של שערי המניות וכן כי קיימת השפעה מובהקת של מדד VIX האמריקאי על מדד VIXTA.
http://sentiment.ono.ac.il/uploads/vix_paper_3.pdf
להלן תרשים של מדד ה-VIXTA בטווח היסטורי משנת 2008 ועד זמן חיבור המאמר. באותו אופן בדיוק ניתן לראות את השפעת האירועים הגלובליים האחרונים על התנהגות המדד הישראלי (הן של הימים האחרונים והן של סוף שנת 2008).
(התרשים מופיע בבלוג שלי)
להלן המדד בחתך של שלושת החודשים האחרונים, שבו ניתן לראות את תזזיותו הרבה:
(התרשים מופיע בבלוג שלי)
עידן עשוש. B.A בכלכלה-חשבונאות, אוניברסיטת בר-אילן. KPMG סומך חייקין.
ניתן לצפות בתכנים נוספים בכתובת http://idanashush.blogspot.com