הפסנתר הוא כלי נגינה שהומצא במאה ה-18. כלי מלודי והרמוני המונה בד"כ 88 קלידים ומתפרש מעל ל- 7 אוקטבות. למרות היותו סוג של מקלדת משתייך הפסנתר למשפחת כלי ההקשה כיוון שהוא בנוי ממערכת פטישים (המנגנון המכני) המקישה על מיתרים שנמצאים בתוך המכלול בזמן שאנו לוחצים על הקלידים.
קיימים 2 סוגים של פסנתרים: פסתנר כנף, ופסנתר עומד. (בימינו קיים גם כפסנתר חשמלי)
על הפסנתר הלחינו יצירות גדולי המלחינים מהז'אנר הקלאסי כמו: מוצארט, באך, בטהובן, שופן, שומאן, ליסט ועוד. במאה העשרים השתלב הפסנתר גם במוסיקה הקלה ככלי מלווה ואף ככלי מוביל שמנגן סולו כמו בהרכבי ג'אז. בין הנגנים הבולטים בתחום הג'אז והבלוז: ריי צארלס, נינה סימון, קיט גארת', הרבי הנקוק, ג'רי לי לואיס, צ'יק קוריאה ועוד.
לפסנתר צלילים שיכולים לייצר מוסיקה מגוונת ולייצר תחושות שונות והפוכות זו מזו.
הפסנתר יכול להיות עדין ומלטף ולנגן נעימות רכות ומרגיעות ומצד שני יכול להפיק מוסיקה מהירה ואגרסיבית ולייצר תחושת מתח ע"י נגינה מהירה ולא הרמונית.
הפסנתר הוא כלי שמצריך אימונים רבים והטמעה של הלימוד בתוכינו אשר מתפרסת על גבי שנים של עבודה. הדרך הטובה ביותר להתחיל לנגן על פסנתר היא פשוט להתחיל ללמוד, החל מהצעד הראשון.
בהתחלה לומדים להכיר את המקלדת, את הצלילים שמפיק כל קליד, את הסולמות הבסיסיים (מז'ור-מינור), יצירות פשוטות ומהלכים פשוטים אשר יוצרים היכרות בסיסית עם כלי הנגינה ומשפרים את הקואורדינציה הבסיסית בידיים ובאצבעות.
כל פיסת דרך קטנה שנעשית עם הכלי נשארת איתנו ומלווה אותנו לאורך השנים במהלך הנגינה.
אחד הדברים החשובים בלימוד פסנתר הוא ההתמדה. לא פעם אנו נתקלים בקשיים במהלך הלימוד, אך אדם אשר מתמיד לאורך זמן ומוצא את ההנאה אשר טמונה בלימוד הנגינה מצליח להתקדם ומגיע על שכרו.
ניתן ללמוד פסנתר בסגנונות שונים אולם רב ההתחלות דומות. ראשית צריך ללמוד להכיר את הכלי, את צורת הלימוד , את השפה המוסיקלית (קריאת תווים) ובשלב מסוים כל תלמיד מנתב לו את הדרך שבה הוא בוחר, ומתמקד בסגנון האהוב עליו.
גבי דוד, מוסיקאי, מתופף ופסנתרן, בוגר ביה"ס הגבוה למוסיקה "רימון" מנהל ומייסד Drummer המרכז למוסיקה ולימודי נגינה. www.drummer.co.il