רשלנות רפואית בדיקת זרע SEMEM/SPERM TEST/EVALUATION
ישנם לא מעט מקרים של רשלנות רפואית בביצוע בדיקת זרע.
בדיקה זו נועדה לבדוק אפשרות למצב של עקרות אצל גברים. בדיקת הזרע כוללת בתוכה בדיקות רבות. הבדיקה יכולה לקחת מס' חודשים, היות ואיכות ורמת הזרע מושפעת ממספר מצבים שונים.
בדיקה זו מומלצת מאוד לאחר כריתת צינור הזרע (כדי להעריך אם נשאר זרע נוכח שמא יוכל לעבר את זוגתו), ומומלצת כאשר יש חשד לבעיות פוריות אצל הגבר.
הסיבות לחוסר פוריות אצל הגבר הנן שונות ומגוונות: יש לעמוד על מקורן כדי לאבחן את הבעיה, לא רק כדי להביא את הגבר למצב של פוריות אלא גם כדי לרפאו ממצב גופני בעייתי אחר. כך למשל, כאשר יש מצב של וריקוצלה (הופעת ורידים נפוכים סביב האשכים) ניתן לטפל בכך בהצלחה ולאפשר בסופו של דבר הריון מוצלח אצל הזוג המדובר.
לרוב, כאשר מדובר בנוזל זרע מרובה מצב זה מוהל את הזרע ופוגע בפוריותו. לחלופין, כאשר חסר נוזל זרע חסר גם זרע ופוריות הגבר נפגעת גם כן. מצב אופטימלי הוא בסביבות "כפית" אחת של נוזל זרע.
נתונים רבים נבדקים בתקינות הזרע כגון: ספירת הזרע, תנועתיות הזרע, ריכוזו (רמת צפיפותו), ומורפולוגיותו (צורה וגודל).
סיבות מהן גבר יכול לסבול מבעיות אי פוריות (אי תקינות הזרע):
•
נזק פיזי לאשכים (מלווה בספירת זרע נמוכה).
•
עקב טיפולי קרינה.
•
חשיפה ממושכת לתרופות/סמים.(צימיטידין למשל).
•
רמות גבוהות של אסטרוגן (ייתכן מסיבות גנטיות)
מתי עשויה להתעורר רשלנות רפואית במקרים אלו?
•
רשלנות רפואית עקב אי אבחון נכון של בעיות פוריות- למשל, מתן אבחון כי מדובר בספירת זרע נמוכה כאשר הבעיה עצמה נובעת מצורה פגומה של הזרע.
•
רשלנות רפואית בגין הפניית גבר הסובל מבעיות פוריות משוערות לספירת זרע בודדה, במקום לשלחו לסדרת בדיקות מקיפה שלרוב אורכת מס' חודשים.
•
רשלנות רפואית כתוצאה מקבלת תוצאות שליליות של איכות ורמת הזרע (למשל ספירת זרע נמוכה) ולא לעמוד על מקור הבעיה. ייתכן כתוצאה מטיפול בהקרנות עקב סרטן האשכים למשל.(במקרים אלו רצוי להפיק את הזרע לפני התחלת טיפולי הקרינה).
•
רשלנות רפואית במקרים בהם גברים הסובלים מספירת זרע מאוד נמוכה עד אפסית כאשר אין מקור ידוע לבעיה (הגבר בריא בד"כ ולא סובל משום מחלות יוצאות דופן הידועות לו). כאן המקום להמליץ על בדיקות גנטיות המתאפשרות לביצוע בזכות טכניקות חדשות בביולוגיה מולקולרית. חשוב לאבחן בעיות (או תסמונות) גנטיות אלו היות ויש סיכוי גבוה שבעיות אלו יעברו הלאה לצאצאים. למשל, תסמונת שבה חלק או כל צינורות הרבייה חסרים:.congenital Absence of the Vas Deferens. מצב זה הורס את דרך הובלת הזרע ליעדו. הזרע ש"רוצה" לצאת מצינור ההובלה לכוד באשך למעשה ואינו יכול להיפלט. מצב זה יכול להגרם מציסטיק פיברוזיס או מעיוות כלשהו בכליות. ניתן לאתר מוטציה בגן לציסטיק פיברוזיס ולחלק ייתכן ותהיה כליה חסרה או ממוקמת במקום אנטומי לא נכון. הגבר יהיה נשא של הגן (לא הכרח כי יפתח את המחלה) ואם בת זוגתו גם נושאת גן למחלה הרי שיש סיכוי של 25% לצאצא חולה. מכאן שרופא שלא המליץ על בדיקה גנטית לאיתור המחלה עשוי להיחשב כרשלן. במידה ויש סיכוי לצאצא חולה הרי שיש דרך הפריה חוץ-גופית כדי לגרום להפריה מלאכותית מוצלחת. מעבר לכך, זכאי הגבר לדעת מהו המקור המדויק לאי פוריותו והצעה לטיפולים נאותים לטיפול בבעיה.
כדי להתחיל בתהליך של תביעה יש לגשת אל משרד עורכי דין לרשלנות רפואית.
עו"ד ענת מולסון מייצגת מאות נפגעי רשלנות רפואית.
ליעוץ: 1-800-200-807 או בנייד: 0524787850, או באתר: רשלנות רפואית