ניהול סיכונים, תחום הצובר תאוצה בשנים האחרונות, לא עוד רק בתחום הביטוחים והפיננסים אלא בכל תחומי הפעילות של הארגון. ארגונים רבים מנהלים סיכונים אך לא קוראים לתהליך בשמו.
כהקדמה למצגת אציג את מצב ניהול הסיכונים בארץ, מגמות, סקטורים מובילים בתחום ניהול הסיכונים, סיכונים אופיינים לארץ לעומת המגמות בעולם.
אאבחן את הנעשה במגזר הבניה והתשתיות בהיבטים של תקציב, לו"ז ואיכות. כאשר לכל אחד מאלה התייחסות שונה הן ע"י היזם (מטעמו עובד מנהל הפרויקט) והן ע"י הקבלן וכיצד מנהלים מערכת כזו למרות ניגודי העניניים המובנים הקיימים בין השותפים בפרויקט.
מטרת המצגת ליישר קו ולסקור את המושגים והמתודולוגיה העומדים מאחורי המושג ניהול סיכונים. אציג דוגמאות לסוגי סיכונים, שיטות וכלים לזיהוי סיכונים, קביעת קריטריונים, חישוב מקדמי הסיכון - מטריצת דירוג סיכונים 5X5, כיצד מתעדים סיכונים, בנית תוכנית להורדת סיכונים, גישות לטיפול בסיכונים. בנוסף אציג דוגמאות לכלי לניהול סיכונים.
מטרת תהליך ניהול הסיכונים לבצע זיהוי סיכונים, הערכת וכימות עוצמתם וההסתברות להתרחשותם, תעדוף הטיפול בהם על פי העוצמה, הגדרת תוכניות הפחתה, ובקרה על ביצוע פעילויות ההפחתה.
ניהול סיכונים הוא חלק מניהול פרויקטים, מתבצע לכל אורך חיי הפרויקט, עוד בשלבי השיווק לפני שנחתם החוזה. יתרונות ניהול הסיכונים מניעת בעיות לפני שהן הופכות לחמורות, מאפשר תהליך קבלת החלטות מושכלות על בסיס מידע, התיחסות לגורם אי הוודאות והעלאת איכות הפרויקט.
מדיניות ניהול סיכונים מהווה נדבך משמעותי בבניית מערך ניהול סיכונים כולל, לכן יש להוסיף את ניהול הסיכונים לשגרת הניהול של הארגון, החל מזיהוי הסיכונים והערכתם דרך מעקב ובקרה עליהם לכל אורך חיי הפרויקט.
הדס שמר, מנהלת פעילות
אביב ניהול
תחום ניהול פרויקטים
http://www.avivil.com
חברת ייעוץ ניהולי המובילה בישראל מקבוצת אביב - מחויבים לתוצאות.