ברמה העקרונית, למעשה לא ניתן לחייב אדם לקבל או לתת גט, ללא רצונו, שכן טקס הגט במסגרת הליך של גירושין, חייב להיעשות ברצון ובהסכמה הדדית של בני הזוג מבלי שכפו זאת עליהם.
יחד עם זאת, בסיטואציה אשר בה בית הדין הרבני נתן פסק דין של גירושין אשר מורה לצדדים להתגרש זה מזו בגט פיטורין, משנוכח לדעת כי הסיכויים למצב של שלום בית בין הצדדים אפסו, ולמרות זאת מי מהצדדים מסרב לפעול בהתאם להוראותיו של אותו פסק דין של גירושין (סיטואציה של סרבנות גט), הרי שלבית הדין הרבני קיימת סמכות להפעיל סנקציות כנגד אותו סרבן גט, אשר לבסוף יביאו אותו למצב בו הוא מעוניין להתגרש מרצונו.
החוק אשר מקנה ונותן לבית הדין הרבני את הסמכות להפעיל סנקציות כנגד מי שמסרב לפעול בהתאם להוראותיו של פסק דין של גירושין הנו חוק בתי דין רבניים (קיום פסקי דין של גירושין), התשנ'ה – 1995 (להלן : "החוק").
למעשה, במרוצת השנים, נוצר מצב שבו מי מהצדדים אשר מצוי בהליך של גירושין, מסרב ליתן או לקבל את הגט, רק בשל מניעים ממוניים גרידא, היינו, נוצר מצב שבו מי מהצדדים בהליך של גירושין מסרב ליתן או לקבל את הגט, רק על מנת לסחוט את בן/בת הזוג במסגרת התביעות אשר כרוכות מעצם טיבם בהליך של גירושין לרבות תביעות של חלוקת רכוש או תביעות מזונות.
משכך, באמצעות החוק ובכפוף לבקשת מי מהצדדים באותו הליך של גירושין, יכול בית הדין הרבני להפעיל סנקציות כנגד מי שמסרב ליתן או לקבל את הגט.
יובהר כי, השימוש בסמכות זו יכול להיעשות רק לאחר שניתן פסק דין של גירושין, ובית הדין הרבני יעשה שימוש בסמכות זו רק לאחר שניסה לשכנע את מי שמסרב ליתן או לקבל את הגט, להתגרש ללא הצורך בהפעלת הסנקציות.
בכל הקשור לשימוש בחוק כנגד סרבניות גט, יצוין כי, על מנת שניתן יהיה לעשות כן, יש לפנות בבקשה מתאימה לנשיא בית הדין הרבני.
הסנקציות המנויות בחוק ואשר ניתן להפעיל כנגד סרבני גט אשר מסרבים למלא אחר הוראות של פסק דין של גירושין הנן סנקציות אשר לרב יפגעו בחירותו ובעיסוקו, לרבות צו עיכוב יציאה מן הארץ, שלילת רישיון נהיגה, צווי מאסר וכד'.
למעשה, ככל שסרבני הגט מתבצרים בעמדתם כך הסנקציות הופכות חמורות יותר עד כדי שלילת חירותי של אדם וכפועל יוצא הוצאת צו מאסר כנגדו.
בנוסף לכלל הסנקציות המנויות בחוק כאמור, ניתן אף להגיש תביעת פיצויים כנגד סרבני גט בגין שנים של עגינות אשר מונעת מאותו צד מסורב להמשיך בחייו ולבנות חיים חדשים. כן לאישה מסורבת גט, קיימת אלטרנטיבה נוספת של הגשת תביעת מזונות של מעוכבת גט.
***המידע במאמר זה אינו מהווה ייעוץ משפטי או תחליף לו, ואינו מהווה המלצה לנקיטת אי אילו הליכים או לאי נקיטתם של אי אילו הליכים. הסתמכות על האמור במאמר זה הנה על אחריות הקורא בלבד וכפועל יוצא, האחריות לכל תוצאה, ישירה או עקיפה, בשל הסתמכות על האמור במאמר זה, תחול על הקורא בלבד.
עוה"ד שלומית סטרוגנו מטפלת במגוון נושאים בתחום המשפחה והירושה וביניהם : ניהול תיקי גירושין בכללותם וניהול תיקי ירושות וצוואות בכללותם. כמו כן, עורכת דין שלומית סטרוגנו עורכת הסכמים בין בני זוג בענייני גירושין, ממון, מזונות, חזקה, שלום בית וכד' ומגישה בקשות לצו ירושה ולצו קיום צוואה. כתובת: שד' ירושלים 3 (ליד בנק מזרחי), קרית ים. טל': 077-2115151 פקס': 077-2115152 נייד : 050-8560253 דואר אלקטרוני : str_law@zahav.net.il אתר אינטרנט : http://www.easyget.co.il/
>