גביש מינראלי, היהלום הוא הקשה והמבריק ביותר מבין המינראלים, ראש וראשון מבין אבני החן, יהלומים נוצרו בטבע כאשר הופעלו על היסוד פחמן לחצים עצומים בטמפרטורות גבוהות במעבה האדמה. כבר במאה התשיעית לפני הספירה היה היהלום ידוע בהודו וממנה הובאו לשאר העולם, לאירופה הגיעו היהלומים בימי הבניים, ובמאה ה 15 החלו הנשים להתקשט בהם.
רוב התפוקה העולמית של היהלומים היא באפריקה, היהלומים נכרו בשוחות ענקיות ופתוחות, ציוד רב וכורים רבים נפגעו ממפולות הצפות ובתאונות אחרות. היהלומים נמדדים בקאראט שהוא 1/5 הגראם, משקלו של היהלום הגדול בעולם, הקאלינאן, היה 3106 קאראט, שהם 621 גראם, יהלום זה נחתך. התפוקה העולמית של היהלומים מגיעה בקירוב ל-50 מיליון קאראטים בשנה.
עיבוד ושימוש היהלומים
יהלומים נמצאים בכל הצורות והגדלים, אך לפני שמלטשים אותם, אין הם זוהרים ומבריקים כלל, סוד נצנוצו של היהלום הוא בליטוש הנכון של פאותיו. המומחים לביקוע יהלומים מקדישים זמן ותשומת לב רבה לחלוקת היהלום הגולמי, באופן שגודלם וצורתם של החלקים שיתקבלו יהיו הטובים ביותר שבגדר האפשר. לכל יהלום יש משורי פיצול משלו ואפשר לפצלו לאורכם, במקרים אחרים מנסרים את היהלום בזוית אחרת למשורי הפיצול. הניסור נעשה בדיסקית קטנה של ארד-זרחן, דיסקית זו סובבת 5000 סיבובים בדקה. רק כ 20% מן היהלומים הגולמיים מתאימים לשיבוץ תכשיטים היתר הם בשימוש תעשייתי שימושי ולא קישוטי. ב 1970 הצליחו המדענים בארצות הברית ליצר יהלומים מלאכותיים קטנים המתאימים לשימוש תעשייתי בחקותם את תהליך היווצרות בטבע, אך הפקתם עלתה הרבה יותר מאשר כריית יהלומים טבעיים באיכות דומה.