א. אני יריתי בדוב?!
בתחילת שנות ה-90, יצאו זוג גברים צעירים לטיול ציד באזור מגוריהם אשר במונטנה. בזמן הצעידה בדרך עפר צדדית ניהלו השניים שיחה ערה על דובים וציד. האחד סיפר לחברו כי נתקל באקראי בדוב משוטט לפני כשבוע ימים, עוד הוסיף כי חוויה זו עוררה אצלו פחד גדול מפני הסכנה. לקראת חצות צעדו השניים לכיוון ביתם, היה זה לילה שקט ואפל, ואותות העייפות בלטו בקצב הליכתם האיטי. באחד העיקולים שמעו לפתע נהמה חרישית עולה מחיה גדולה, הנעה לעברם. מבועתים מפחד כיוונו השניים את רובי הציד וירו. הנהמה והתנועה פסקו מייד. מספר שניות לאחר מכן צריחה אנושית פילחה את קולות הלילה. רווחתם של הציידים על שהרגו את הדוב המסוכן התחלפה בבלבול ותדהמה כשהבינו שהדוב לא היה דוב כלל, אלה אוהל ובתוכו שני מחנאים ישנים, האחד שרוע מת ולידו חברו צורח בזוועה. באולם בית המשפט הציגה התביעה אוהל סיירים צהוב מנוקב בכדורים. התביעה טענה להריגה אולם ההגנה הציגה מחקר באורך מחצית המאה על "תפיסה" (תפיסה ראייתית במקרה זה), ממחקר זה עולה כי בתנאים שהיו באותו הלילה לא היה זה כלל בלתי הגיוני שזוג הציידים יתפסו את האוהל כדוב.
ב. לבחור נכון:
מאמר זה אינו עוסק בהיבטים של תפיסה סובייקטיבית כזו או אחרת אלה על הקושי הרב של התמודדויות אל מול אתגרים אישיים משפחתיים עסקיים וכיוצ"ב.
תודעה, מודעות, שליטה, ניהול ההתנהלות והעצמי ועוד הם מושגים מ"משפחה" של תפיסות ואמונות מתרבויות שונות. קל וחומר תופסים מונחים אלה מקום ערכי וחיוני בעולם העסקי ובמערכות חברתיות וזוגיות.
כידוע לכול, אי וודאות, היא תופעה שהנפש מתקשה להתמודד עימה, כן, גם סוכני חרש החיים בין הצללים מדווחים מעת לעת כי ההתנהלות במרחב האי וודאות היא בלתי אפשרית על אף ולמרות האימונים וההכנות המנטאליות הנדרשות. אך בחיי היום-יום, כך עולה השאלה, מה יש ובהישג ידנו כדי לצמצם את מידת האי וודאות והגדלת הביטחון מתוך השגת המידע הרלוונטי.
ג. מספר דוגמאות ל"הפתעות" שפורסמו ברשת:
האם רון ברק- כץ הוא איש עסקים הגון או נוכל מקצועי?
האם דרור גלר הספיק לעקוץ אתכם?
http://www.mako.co.il/news-channel2/Friday-Newscast/Article-96cde163bbd1221004.htm
האם הגעתם לסף החופה והבנתם שהחתן המקסים הוא נוכל סדרתי?
קובץ דוגמאות זה מציג באופן מלאכותי ומצומצם את הסכנות האורבות לכולנו אלמלא ננקוט עמדה, נאסוף מידע ולא נסמוך על אינטואיציות אישיות בלבד.
ד. חקירות רקע אישי וכלכלי:
בסיפור הציידים שצדו אוהל במקום דוב, ככול הנראה , אין מקום לסיוע מבעוד מועד אך נכון יהיה לטעון כי בכול צומת דרכים בחיינו ובכול "התנעת" תהליך חדש אנו מתאמצים לקבל את מיטב ההחלטות כדי לצמצם סיכונים אישיים והפסדים. אם אתה זקוק לשותף עסקי חדש- מה באמת ידוע לך עליו? אם תרצה במסגרת מהלך יזמי להפעיל קבלן ביצוע -מה ידוע לך באמת על הכישלונות שלו? (ההצלחות תמיד מופיעות ברזומה), אם תבחן מהלך עסקי עם אחר- מה ידוע לך על חוסנו הכלכלי? אם תרצה לבחון מהלך עסקי הכרוך בסיכון גבוה.. גיוס השקעות.. ועוד.
צמתים חשובים לא פחות בעלי גוון אישי יותר כמו חברויות, נישואים, התאגדויות מתן הלוואות, השאלות וכדומה מזמנות לנו גם כן רף סיכון גבוה הדורש התייחסות.
הדרך הטובה ביותר העומדת לרשותך לביסוס חוות דעתך והרחבת מסד הנתונים לשם קבלת ההחלטה הטובה ביותר היא איסוף מידע קונקרטי באופן מקצועי ודיסקרטי. יש חשיבות לפעול באורח זהיר ולא פוגע כיוון שמטרת ההליך היא להוסיף ולא לגרוע.
לא פעם, במרוצת השנים, עומד אני אל מול החלטה קשה, איך להמליץ לאור הנתונים שקובצו ויצרו "תמונת מצב"?, יש לעיתים שמידת האחריות כה כבדה ולכן נכון הוא לשתף את מזמין הבדיקה בתהליך גיבוש ההמלצות. אוכל לשתפכם בסיפוק רב כי המלצות מקצועיות שנמסרו למזמיני השרות מנע מהם סבל רב,חיסכון עצום בכסף ומשאבים, הימנעות מהליכים משפטיים מסורבלים ויקרים ובעיקר שעות שינה טובות יותר.
ירון עידן, קרימנלוג ומשפטן, בוגר תואר שני במשפטים מנהל משרד חקירות מזה כשני עשורים.
"עידן שירותי מידע וחקירות" מעניק שירותי חקירה מקצועיים ואמינים במגוון תחומים, כך עסוק הוא בשנים האחרונות בניהול חקירות מורכבות בארץ ובחו"ל.