בדומה למדינות רבות בעולם המקיימות משטר של פטור השתתפות גם בישראל הוסדר נושא זה בפקודה בהקשר של חברת החזקות ישראלית. חברת החזקות ישראלית נהנית מפטורים שונים, בין היתר פטור מרווח הון ממכירת מניות בחברות מוחזקות; פטור מדיבידנד ממניות בחברות מוחזקות; פטור מריבית, דיבידנד ורווח הון מני"ע הנסחרים בבורסה בישראל; פטור מריבית והפרשי הצמדה שקיבלה החברה ממוסד כספי.
בנוסף, סעיף 67ו(א) קובע כי דיבידנד שקיבל בעל מניות תושב חוץ מחברת החזקות ישראלית יחויב במס בשיעור של 5% בלבד. סעיף זה, הגם שבא להקל על תושב החוץ ששוקל להשקיע בישראל עדיין מהווה "גורם מרתיע" בשיקולי השקעה פוטנציאלית בחברה ישראלית. זאת לאור העובדה שבמדינות אחרות בעלות משטר זהה (כדוגמת הולנד, בריטניה וכו'), נהנה תושב החוץ מפטור מלא על הכנסותיו מדיבידנד.
לאור התיקונים האחרונים שנעשו בחלק מאמנות המס עליהן חתומה ישראל כגון בריטניה, דנמרק, אסטוניה, בלגיה וגאורגיה (להרחבה ראה מבזק 301, 335 ומבזק מס' 352), ניכרת מגמה להקטין את שיעורי המס ואף להעניק פטור מלא במדינת המקור בגין דיבידנד המתקבל בידי חברה המחזיקה במישרין או בעקיפין 10% ומעלה מהון המניות של החברה המשלמת. כלומר, בעל מניות תושב חוץ יוכל להינות מפטור על הדיבידנד שיקבל מהחברה הישראלית בה הוא מחזיק בשיעור של 10% ומעלה. בכך משתווה מעמדה המיסויי של ישראל למדינות אחרות שמעניקות פטור במקרה זה. זאת ועוד, העובדה שישראל הינה מדינה מתקדמת בעלת פעילות כלל עולמית החתומה על רשת ענפה וגדלה של אמנות מס משפרת את סיכוייה של ישראל למשוך חברות זרות להשקיע ברחבי העולם באמצעות חברת החזקות ישראלית.
עו"ד אתי גורלי - הלמן, אתי נימנת על צוות המחלקה למיסוי בינלאומי, אתי מתמקדת בכל הקשור בהיבטים משפטיים הקשורים במיסוי בינלאומי.