תאורת לדים היא תוצאה של עבודה מדעית והשקעה בפיתוח ובמחקר. האם היא הסיבה לכך שעדיין לא מצאנו תרופה לסרטן?
באחד מהפרקים של הסדרה סיינפלד, הקומיקאי הגאוני מדבר על מילונים ללא גרעינים. הוא תוהה האם יש אנשים, מדענים, שבוחרים לעבוד דווקא בתחום הזה של פיתוח פירות. אחרים אולי בוחרים לחפש תרופה לסרטן אבל הם בוחרים להתעסק עם מילונים; זהו סדר העדיפויות שלהם, קודם מילון בלי גרעינים, אחר-כך תרופה לסרטן.
גם אם לא מתייחסים בכול הרצינות הראויה לאמירה זו, עדיין יש בה משהו מטריד. הבחירה בפיתוח מוצר מותרות כלשהו, תאורת לדים לדוגמא, האם היא באה על חשבון פיתוח התרופה לסרטן? האם הפיתוח של תאורת לדים לשימוש ביתי גורמת לכך שעדיין לא נמצא פיתרון לבעיית הרעב העולמי? לכאורה כאשר מדען משקיע את זמנו בפיתוח של תאורת לד הוא מבזבז זמן שהיה יכול להיות מושקע בפיתוח תחליף לנפט. נדמה שכול השקעה בפיתוח תאורת לד היא דוגמה להשקעה במדע שלא עושה את עבודתו. אולי צריך לסגור את מעבדות המחקר והפיתוח של חברות שמייצרות תאורת לד כדי שהחוקרים יתפנו לפתח דברים חשובים באמת. בעצם, שלא יסגרו את המעבדות; במקום לפתח תאורת לדים אפשר להסב אותם לפיתוח חיסון נגד איידס.
תשובה פשוטה לטענה אנטי תאורת לד זאת היא שזוהי אמירה פשטנית ופופוליסטית. אלא שלהגיד על משהו שהוא פשטני זה לתת תשובה פשטנית. כדי להצדיק פיתוח תאורת לדים צריך קצת יותר מאמירה מבטלת.
התשובה האמיתית היא שאין באמת תשובה. אמת, תאורת לד היא לא מוצר שהאדם אינו יכול לחיות בלעדיו, אבל האדם המודרני אינו יכול לחיות בלי תאורת לדים. בלי תאורת לדים לא יהיו לנו מסכים שטוחים למחשב וטלביזיות שטוחות באיכות שידור HD. בלי תאורת לדים לא יהיו לנו טלפונים ניידים עם מסכים גדולים ויהיה עלינו לוותר על דברים כמו אייפון וקרובי משפחתו. האם אלו דברים יותר חשובים מתרופה לסרטן או מחיסון לאיידס? קשה לומר שכן. אבל הכלכלה המודרנית עובדת כך שיש יותר ביקוש למסכים שטוחים מאשר לתרופה לסרטן ולכן יש לנו תאורת לד אבל אין לנו תרופה לסרטן. בחברה קפיטליסטית השוק הוא זה שקובע מה נחוץ לאנשים – השוק משקף את רצון האנשים. כשאנשים ירצו תרופה לסרטן יותר ממה שהם רוצים תאורת לדים, הרי שהשוק ימצא דרך למצוא תרופה לסרטן.
צריך לזכור שהטכנולוגיה של תאורת לדים מסייעת גם בתחום המחקר המדעי. נעשה שימוש נרחב בטכנולוגיה של תאורת לדים, ומסכים שטוחים תורמים משהו למחקר המדעי ככלי עבודה של החוקרים. תאורת לד היא אולי מותרות אבל היא עושה את העולם למקום שיותר נעים לחיות בו. מדענים שפועלים בסביבה שיותר נעים לחיות בה גם עובדים יותר טוב. אם ממשיכים בקו מחשבה זה אז ניתן לטעון שבית עם תאורת לדים תורם למציאת תרופה לסרטן. מדען שחי בבית עם תאורת לדים הוא מדען מרוצה יותר ומדען מרוצה עובד טוב יותר.
אז כן, ישנם מדענים שמעדיפים לפתח תאורת לדים במקום למצוא תרופה לסרטן. הם לא אנשים רעים, המדענים האלה. אלו פשוט אנשים שרוצים לחיות בעולם טוב יותר, עולם שיש בו תאורת לדים ויום אחד גם תהיה בו תרופה לסרטן.
אביב יועצים ייעוץ שיווקי קידום בגוגל