כאבי גב תחתון
בתקופת ההיריון, נשים רבות סובלות מכאבי גב. אחת הסיבות לכך היא עצם העובדה כי המשקל שעמוד השדרה צריך לסחוב כעת, גדל במהלך תשעת חודשי ההיריון ועם כמה שהבעיה נחשבת לנפוצה, זה לא מקל על כאביה של האישה ההרה. התרחבות הרחם והגדילה של העובר, יחד עם השדיים שגדלות, יוצרים כיפוף יתר של חוליות הגב התחתון שיוצרות כאבי גב חזקים בזמן שעמוד השדרה מנסה לייצב את עצמו בחזרה למצב בו היה רגיל. כשכאבי גב מתחילים להופיע בגב התחתון הם גוררים אחריהם גם כאבים בשאר חלק הגב בעיקר באזור הצוואר והשכמות. השינויים בהורמונים בתקופת ההיריון קשורים גם הם לכאבי הגב. הורמון הרלקסין שמופרש בגוף לקראת הלידה, גורם לגוף להיות יותר אלסטי וגמיש ואז העומסים שנוצרים על המפרקים והרצועות גדולים והגב התחתון הוא הראשון לספוג את הכאבים.
להקל על הכאב
החמרה של כאבי גב בהריון נובעת בדרך כלל כשנוצרת פעולה מתמשכת, בין אם זה בהליכה ישיבה או עמידה. לכן ההמלצה הראשונית היא כמובן להימנע מכל אלו. בנוסף, במקרים של כאבי גב חזקים כדאי לשכב על הגב, על מזרן קשיח ובכך להקל על העומס שנוצר על הגב ולתת לגב מנוחה מלנסות לאזן את עצמו. במצב שינה, ממליצים המומחים לישון על הצד על מנת להוריד את העומס מהגב.
התעמלות מבוקרת
רב מדריכי הספורט ימליצו להתחיל הפעילות גופנית הרבה לפני תקופת ההיריון, כך שתוכלי לחזק את שרירי הגב עוד לפני שהבטן גדלה וכאבי הגב מתחילים. אך במידה ואחרת את המועד, עדיף מאוחר מאשר אף פעם לא. התעמלות מתונה עוזרת מאוד לנשים בהריון הסובלות מכאבי גב. כמובן שבכל מה שקשור לקפיצות, ספורט אתגרי ושעורי אירובי הכוללים מדרגה, תצטרכי לחכות לאחרי הלידה. ישנם כיום קורסי התעמלות מיוחדים לנשים בהריון, בקופות החולים וגם במכוני הכושר השונים. התעמלות כגון פילאטיס, יוגה וטאי צ'י עובדות הרבה על איזון ולכן מחזקות את אזור הגב, השכמות והצוואר בצורה מבוקרת ונכונה. חשוב כמובן לוודא שהמדריך עבר הכשרה מתאימה וכי הוא יודע לעבוד עם נשים בהריון.
המאמר באדיבות ארגופלוס, מכון לפיזיותרפיה