ירושה על פי צוואה
ע"פ חוק הירושה, לאחר מותו של אדם מתחלק עזבונו. חלוקה זו נעשית בהתאם לכללי ירושה ע"פ דין, או בהתאם לצוואה שהשאיר אחריו המנוח.
מהי ירושה ע"פ צוואה?
במקרה בו אדם ערך צוואה, אשר קבעה את זהות הזוכים וחלקם בעיזבון, הרי שכללי הירושה ע"פ דין הקבועים בחוק לא יחולו, ויש לקיים את הצוואה כלשונה. זאת, כל עוד הצוואה נעשתה בהתאם להוראות החוק ואין סיבה לפסילתה.
מתי עדיף להזדקק לצוואה?
כאשר רצונו של המוריש עוד בחייו תואם את כללי החוק - אשר קובעים מתווה מסודר של יורשים ע"פ סדר קרבתם המשפחתית למוריש - אזי אין צורך בצוואה.וניתן לחלק את העיזבון בהתאם לכללי ירושה ע"פ דין הקבועים בחוק.
אולם, במצב בו אדם אינו רוצה ללכת במתווה הדווקני של החוק, אלא חפץ לחלק את עזבונו ע"פ רצונו הוא, עליו לערוך צוואה על מנת שימומש רצונו.
בצוואה רשאי המצווה להחליט למי בדיוק הוא רוצה להוריש חלקים מרכושו, כמה ומתי.
כך למשל, צוואה יכול להיות הפתרון כאשר המוריש העביר עוד בחייו חלק מרכושו לקרוב מסוים, והוא אינו רוצה לזכותו שוב בנתח מהירושה; או כאשר אחד האחים התעשר בעוד יתר האחים שרויים במצב כלכלי רעוע (והמוריש רוצה לזכות אותם ביתר); או במקרה של ריב במשפחה
בנוסף, בצוואה יכולות להיות קביעות שונות, אשר אין להן מקום כאשר חלים כללי ירושה ע"פ דין. כך למשל, יכול המצווה להחליט על מתן כלל העיזבון לאדם אחד בלבד שאינו בהכרח קרוב משפחה. כן יכול הוא בצוואתו למנות אדם אשר יפקח על ניהול העיזבון, לקבוע תנאים לקבלת העיזבון וכיוצ"ב.
כיצד נערכת צוואה?
בחוק הירושה נקבעו כללי עשיית הצוואה, אשר דורשים כי הצוואה תיערך באחד האופנים הבאים: בכתב (ידו של המצווה), בעדים, בפני רשות (שופט, רשם לעניני ירושה או חבר בי"ד דתי), או בעל פה (במקרה של אדם חולה במיוחד העומד למות בקרוב מאוד).
הוראות שונות בנוגע לעריכת צוואה:
בחוק ישנן הוראות רבות ביחס לעריכת צוואה וקיומה, אשר מקצתן יובאו להלן.
קטין או פסול דין או מי שאינו יכול להבחין בטיבה של צוואה (למשל בשל מחלת נפש), אינם יכולים לערוך צוואה.
כמו כן, צוואה אשר נעשתה מתוך אונס/תרמית/השפעה בלתי הוגנת/תחבולה - הינה פסולה. זאת מאחר שעל הצוואה להיות מעשה אישי, והיא אמורה לכלול את רצון המצווה בלבד, ללא כל התערבות או השפעה חיצונית.
כיצד כדאי לערוך צוואה?
אף שיש מספר אפשרויות לעריכת צוואה, הרי בשל הוראות החוק הרבות המטילות סייגים ביחס לתוכן ואופן עריכת הצוואה, עדיף ורצוי כי תיעשה בידי עו"ד מוסמך, אשר יכין את הצוואה ע"פ רצון המצווה ובהתאם להוראות החוק השונות.
במעמד עריכת הצוואה בכתב אצל עו"ד יש צורך בנוכחות שני עדים (בנוסף לעורך הדין, אם קיים), שאינם קשורים למצווה והם לא הזוכים בצוואה, אשר יאשרו את מעמד עריכת הצוואה והחתימה.
האם ניתן לשנות צוואה?
כל עוד המצווה הינו בחיים, הוא יכול, באם שינה את דעתו ביחס לצוואתו, לערוך צוואה נוספת. אולם, עליו לציין במפורש כי צוואה זו מבטלת את הצוואה הקודמת, על מנת שלא ליצור הוראות סותרות.
למי יש לפנות לאחר מות המצווה על מנת להסדיר את ענייני העיזבון?
לאחר מות המצווה, על הזוכים ע"פ הצוואה, כולם או מקצתם, או אדם אשר מעוניין במתן צו לקיום הצוואה, לפנות בבקשה לקיום צוואה לרשם לענייני ירושה, אשר באזורו התגורר המצווה ערב הפטירה. יש לחתום על התצהיר הנלווה לבקשה זו בנוכחות עו"ד. הרשם לענייני ירושה יבחן את הבקשה, והוא זה אשר יחליט האם ליתן צו קיום צוואה, אשר לו תוקף משפטי של פסק דין. רק לאחר קבלת צו זה, ניתן יהיה לחלק את הירושה בין הזוכים.
פרופיל – עו"ד אריאל דרור נייד - 050-7529938 טלפון - 03-6951408
החל משנת 2001 בעל משרד העוסק במעמד אישי. עורכי הדין במשרד
עוסקים בתיקי משפחה וירושה המשלבים בתוכם תחומים מגוונים בתוך
ענייני המשפחה לרבות תביעות גירושין בבית הדין הרבני, הסכמי ממון, יחסי
ממון, מזונות, פירוק שיתוף, מזונות ילדים, מזונות אישה, הזרעה מלכותית,
ידועים בציבור, אבהות, חטיפות ילדים לפי אמנת האג (החזרת ילדים
חטופים ) ועוד.
השכלה
1. בוגר תואר ראשון במשפטים L.L.B
2. בוגר תואר שני במשפטים L.L.M
3. בוגר תואר ראשון במדעי ההתנהגות B.A
4. בעל השכלה לבר אקדמית לרבות השתלמויות במעמד אישי.