צמיחה ממשבר
המונח "צמיחה ממשבר" מתייחס לשינויים פסיכולוגיים חיוביים הנחווים כתוצאה מהתמודדות עם אירועי חיים קשים Tedeschib & Calhoun) 1995, 2004). המחקר בתחום זה התפתח בעקבות הזרם של הפסיכולוגיה החיובית, בשנות התשעים של המאה ה-20.
המושג "צמיחה" מצביע על כך שהאדם התפתח מעבר לרמת ההסתגלות הקודמת שלו, לתפקודו הפסיכולוגי או לרמת המודעות שלו. ניסיון החיים שלנו המגובה במחקר, מראה כי אנשים לא "רק" שורדים אירועים קשים, אלא אפילו יוצאים מחוזקים מאירועים כגון, אונס, גילוי עריות, אובדן, מחלת הסרטן, הדבקות בנגיף HIV, התקפי לב, אסונות טבע, מלחמה והשואה.
הספרות המקצועית מזהה שלוש קטגוריות של רווחים נתפסים בעקבות התמודדות עם טראומה: שינויים בתפיסה העצמית, שינויים ביחסים בינאישיים ושינויים בפילוסופיית החיים. שינויים אלה באים לענות על שאלות קיומיות אודות החיים, כמו שאלות לגבי סדר העדיפויות שלי; שאלות לגבי משמעות החיים והמוות הבלתי נמנע; שאלות לגבי שייכות למורשת, נוכחות האל בחיי ושינויים באמונות דתיות .
בבסיס הצמיחה קיימת ההבנה שדרך החיים הקודמת אינה מתאימה יותר ויש לשנותה בהתאם, תוך קשירת הכול בנרטיב אחד. שינויים חיוביים בהשפעת טראומה מבטאים נסיון לשמור או להעלות דימוי עצמי וערך-עצמי, וזאת באמצעות פירוש מחדש של מידע שלילי באור חיובי ככל שניתן. חוויות טראומה אומנם מנתצות הנחות ותפיסות חיים של הקורבנות, אולם הנחות אחרות, משמשות כפיצוי. לדוגמא, קבלת אבחנה של מחלה קשה, מנתצת הנחות לגבי חוזק ואי-פגיעות, אך מאידך גורמת להערכה מחדש של סדר-העדיפויות בחיים, כמו כן, לעיתים אדם צריך להכיר במגבלות הכח שלו, כדי שיוכל לגלות בעצמו כוחות שלא הכיר קודם לכן.
מה עוזר לנו לצמוח ממשבר?
הגישה הפסיכו-סוציאלית לצמיחה שלאחר טראומה, מדגישה את האינטראקציה המתקיימת בין האישיות, הסביבה והמערכות הקוגניטיביות:
1. אמונה דתית - אנשים בעלי אמונה דתית משתמשים בה כדי למצוא משמעות לאירוע וכך להתמודד עמו.
2. תמיכה - אנשים ששביעות רצונם מהתמיכה המשפחתית ו/או החברתית שלהם הייתה גבוה יותר, מדווחים על צמיחה אישית גדולה יותר.
3. מידת הסבל - באופן פאראדוכסאלי, ככל שהלחץ נחווה כמעיק יותר ותפיסת האיום והנזק גדולות יותר, עולה הצמיחה.
4. חוויות חיוביות - נמצא קשר חיובי בין מספר אירועי החיים החיוביים שהאדם חווה לאחרונה בחייו, טרם המשבר, לצמיחה.
5. תכונות אישיות - אופטימיות, פתיחות ומוחצנות.
6. נשים מדווחות על יותר רווחים כתוצאה מהתמודדות עם טראומה, לעומת גברים.
לקריאת מאמרים נוספים באתר שלי:
רותי הרפז מ.א תרפיסטית באמנות ופסיכותקרפיסטית מטפלת במצבי אובדן ושכול(טאנטולוגיה) ובגרייה רב חושית מבוקרת (סנוזלן)