בחודש ינואר השנה פרסם מגזין הפרקליטים סיכום שנתי של 2009 בתחום עריכת הדין בישראל. את הסיכום כתב מנכל של חברה המתמחה בהשמה, ייעוץ, ניהול סיכונים ושיפור ביצועים למשרדי עורך דין פלילי ועורכי דין בכלל.
בדבריו מתייחס המסכם בין היתר לעיסוק של עורכי דין שהוסמכו מחוץ לישראל לאחר בחינת אתיקה בלבד. ייתכן ויש תחומים שידבר אפשרי אך בתחומים כמו עו"ד פלילי או עו"ד לענייני משפחה הדבר תמוה. להלן הסיכום:
2009 תיזכר כשנה שבה לראשונה החל סקטור עורכי הדין בישראל להיפתח לחו"ל בשני הקשרים: האחד, המאפשר לעו"ד פלילי זר לעבוד בארץ ללא התמחות והסמכה של לשכת עורכי הדין אלא רק בחינה באתיקה. השינוי השני – עו"ד פלילי ישראלי יוכל להשתתף בהכנסותיו עורך דין פלילי מחו"ל.
יש להבחין בין שני חלקיה של היוזמה: השפעתו האפשרית של הסרת האיסור לשיתוף בהכנסות ובעצם לכניסתן של פירמות גדולות לישראל אינה מובהקת, שכן מחד תיתכן פגיעה במשרדים בינוניים אשר לא יהיו מושא לרכישה או שיתוף פעולה עם פירמות מחו"ל. ומנגד, באופן ישיר ועקיף יגדל נתח מקבלי השירות המשט מעבר לגבולות הטריטוריאליים שלנו.
כמו כן, חלק זה של ההחלטה לא יפגע כלל במשרדים שעיקר עיסוקם הינו בתחום משקי הבית, בתחום אזרחי – מסחרי – ליטיגציה של חברות ביניים ועוסקים זעירים, וכן בבוטיקים שונים כגון גבייה, אישות, פלילי, פלת"ד וכו'.
מהצד האחר, חלק ההחלטה המאפשר יד חופשית לעורך דין פלילי זר לייצג לקוחות עשוי לנגוס ולפגום לרוחב הפעילות המשפטית, מהשירות המשפטי למשקי הבית ועד כמובן למשרדים הגדולים. חשוב לציין כי בתחילת שנת 2010 טרם הושלם תהליך התחיקה של המהלך ולא ברורים פרטיו הסופיים. בשל כך ובשל סיבות נוספות, להערכתנו, לא נראה בקרוב משרדי חו"ל ועורכי דין פליליים זרים נוהרים לארצנו.