אירידולוגיה עוסקת אמנם בעין, אבל טעות היא לחשוב שאירידיולוגיה היא רפואת עיניים, ושכל אירידולוג הוא מרפא עיניים, או כל רופא עיניים הוא אירידיולוג.
ההתבוננות בעין, היא הדבר המשותף לשני בעלי המקצוע – גם הרופא וגם האירידולוג, אך הממצאים שכל אחד ימצא הם אחרים.
רופא העיניים לא ייחס חשיבות לצבע העין. לעומתו, אירידיולוגיה, או המאבחן האירידולוגי ידעו להסביר את הקשר שבין צבע העין והמשמעות בהיבט הבריאותי המקיף.
לדוגמא: רופא העיניים לא יגדיר ויסווג את העין הכחולה כעין לימפטית, ולא יקשר אותה עם בעיות כמו אלרגייה, חולשה במערכת החיסון ועוד. העוסקים באירידולוגיה ירחיקו לכת, וגם ימיינו את העין הכחולה לחמש קבוצות – חמש קונסטיטוציות שונות, כאשר לכל קונסטיטוציה המאפיין המיוחד לה, על כל ההשלכות המתבקשות להמשך הטיפול וההמלצות.
דבר דומה גם לגבי העין החומה – ההמטוגנית. עוד לא שמעתי רופא עיניים שמסביר את הקשר שבין העין החומה ובעיות בכלי דם או בלוטות יוצרות דם וכו'.
תפקידו של רופא העיניים הוא לגלות ולטפל בבעיות של העיניים בלבד; בכללן בעיות דלקתיות, בעיות של הלחמית, שיפור הראייה, גידולים שונים, מחלות אוטואימוניות, פזילה, קטרקט (ירוד), גלאוקומה (ברקית) והרשימה ארוכה.
תפקידו של אבחון אירידולוגי – לאבחן בעין כל סימן, כל צבע וכל תג שיחשפו חולשה באיבר, ועלול להביא לידי התפרצות של מחלה כזו או אחרת.
רופא העיניים יטפל נאמנה בדברים נוכחיים של כאן ועכשיו. האירידולוגיה, והמאבחן האירידולוגי יכולים לחשוף מתוך הסתכלות בעין נטיות עתידיות – עד עשרים שנה קדימה.
הזכרתי לעייל את הירוד, שכינויו מוכר יותר בציבור כקטרקט. אדם הסובל מטשטוש או קושי בראייה - מגיע אל רופא העיניים, ולא אחת מסתיימת תלונתו בניתוח פולשני הכולל לרוב גם השתלת עדשה.
אם אני מוצאת במהלך אבחון אירידולוגי סימן מחשיד לקטרקט – אני פועלת במישרין בשני ערוצים: האחד - מחפשת מיידית סימנים למשל בחולשה בכליות, ומציעה את הטיפול ההולם. הערוץ השני - אני נוהגת להפנות גם לבדיקה מקצועית אצל רופא העיניים, ומבקשת מהמטופל שישאל את הרופא גם על מצב הקטרקט, וגם על מקום הימצאותו המדוייקת על הקשתית, כדי לאשש ולחזק את אבחנתי להמשך טיפול נאות.
אירידולוגיה יכולה לחסוך ניתוח או כל פעולה פולשנית אחרת! דוגמאות אין ספור נוספות אני יכולה לציין, בהן הסתכלותו בעין של רופא העיניים והאירידולוג תהייה אחרת ושונה, ובהתאם לכך גם האבחנות הרפואיות. עם זאת, עלי לציין בסיפוק רב את הקשר גם המקצועי שיש לי עם רופא העיניים שלי. מעולם לא היססתי להיוועץ בו בתופעות עיניות שאיני מכירה, ותמיד קיבלתי תשובה עניינית מסבירה ורחבה. מתשובתו יכולתי להבין אם התלונה שייכת לתחום טיפולי, או שעלי להמליץ למטופל לפנות אל רופא העיניים.
אירידיולוגיה אינה נוגדת את האופתלמולוגיה ואינה מחליפה אותה! אני מייחלת ליום בו אופתלמולוגים יאמצו לעצמם גם את האירידולוגיה, ובהתבוננות אחת יוכלו אולי גם להציל חיים, ולא רק את העין שדרכה רואים את החיים.
אלישבע הניג , אבחון אירידולוגי בן גוריון 254, גבעתיים 03-7322668, 054-4657977 www.elisheva.co.il