מורינגה Moringa oleifera הוא עץ הגדל בהודו ובאזורים טרופיים נוספים. הוא בעל תכונות מרפא רבות, אם כי התכונה שאני רוצה להתעכב עליה, היא התכונה הגלקטוגוגית שלו- יכולתו לסייע בהגברת ייצור החלב בקרב נשים מניקות.
קיימים אזכורים לשימוש בצמח המורינגה,כצמח מסורתי שניתן לנשים לאחר לידה ולנשים מניקות, בהודו, במדינות שונות באפריקה, נפאל, תאילנד, הפיליפינים, אפגניסטן, הוואי, במדינות דרום אמריקה ועוד.
מאחר וכל חלקי העץ משמשים לרפואות שונות, חשוב להבין שהתכונות הגלקטוגוגיות- המגבירות ייצור החלב- מתייחסות לעלי המורינגה, בצורתם הטרייה או המיובשת. השימוש בהם תורם להעלאת רמות הפרולקטין בדם האם. מחקרים רבים נעשו על שימוש רפואי בחלקי העץ השונים: שורש, קליפת העץ, התרמילים הירוקים, גבעולים, זרעים, פרחים ועלים (1). אלה קושרים את המורינגה בטיפול במחלות רבות ומגוונות, כמו סוכרת, דלקות פרקים, לופוס, סרטן, איידס ועוד (2).
המורינגה מכילה כמויות גדולות של ויטמינים, מינרלים ונוגדי חימצון חשובים, כמו קוורציטין. יש בה ברזל, סידן, מגנזיום וויטמין C, A ועוד, כמו גם חומצות שומן החיוניות לגוף והיא מכילה את כל חומצות האמינו החיוניות לגופנו על מנת לייצר חלבון איכותי בגוף. כך שניתן לראות שמעבר להיותה בעלת השפעה גלקטוגוגית על האם המניקה, היא תורמת להזנתה הישירה, וגם זו- אולי- דרך עקיפה לשמירה על ייצור החלב. לכן, זה בהחלט צמח בעל חשיבות עליונה במצבים של רעב ובמקומות שספגו אסונות טבע, ואכן ישנן תכניות תמיכה להכרות עם עץ המורינגה במדינות אפריקה השונות, בהן מלמדים את המקומיים להכיר את הצמח ואת השימושים התזונתיים- רפואיים בו. ישנן פורמולות מזון המיועדות לתינוקות באפריקה שמוסיפים להן מורינגה (3).
קיימים כמה וכמה מחקרים שנערכו על בעלי חיים שמצאו הגברת ייצור חלב בקרב פרות שקבלו תוספת של עלי מורינגה לתערובות שלהן (4,5).
מחקר כפול סמיות שנערך עם מורינגה בדק מתן 2 קפסולות של 350 מ"ג מורינגה, 3 פעמים ביום לנשים לפני לידה, החל משבוע 35 ועד ליום ה-3 לאחר הלידה. חלב נאסף מהאמהות מהשעה ה-6 לאחר הלידה, כל 4 שעות, עד השעה ה-46. המחקר תיעד את: 1. תחילת ייצור החלב. 2. כמות החלב שיוצרה. 3. השפעת משך הנטילה על הכמות ועל תחילת הייצור. נמצא כי לעומת קבוצת הביקורת, נוטלות המורינגה הראו התחלה מהירה יותר של ייצור חלב וכמות משמעותית גדולה יותר, כמו גם כמות משמעותית גבוהה יותר של חלב מרגע שהחל הייצור וממוצע גבוה בהרבה של ייצור החלב במשך יממה. המחקר מצא כי נטילה ממושכת יותר הובילה לכמות חלב גדולה ולהתחלת ייצור מהירה יותר (6).
לא מתועדת רעילות לשימוש בעלי המורינגה וכן לא נמצאו תופעות לוואי הקשורות באכילתה (7). אם כי בדומה לחילבה, גם למורינגה יכולת להוריד רמת סוכר.
בישראל מגדלים את המורינגה בערבה והיא משווקת ע"י חברת "מורינגה ערבה בע"מ".
ישנו אתר נוסף המוכר מורינגה שמגודלת באזור עמק חפר www.moringa.co.il.
כן אפשר להשיג גם מורינגה אצל הרבליסטים וחברות המשווקות צמחי מרפא למיניהם.
צורות לקיחה
בישראל קיימות 3 צורות לקיחה למורינגה: כמוסות, אבקת העלים היבשים ושמן מהזרעים שאינו רלוונטי להנקה.
מינונים
אבקת העלים: 1/2כפית, 2 פעמים ביום במזון (לפזר על סלטים, תבשילים, להוסיף לשייק ועוד).
כמוסות: 2 כמוסות, 2 פעמים ביום.
ההשפעה יכולה להופיע כבר תוך מספר ימים. ניתן להגביר את המינון, לפי הצורך בליווי איש מקצוע.
אשמח לקבל תגובות וחוויות מהשימוש במורינגה לצורכי הגברת ייצור חלב
(1) http://www.newcrops.uq.edu.au/listing/species_pages_M/Moringa_oleifera
(2) http://www.tfljournal.org/gateway.php
(3) http://www.moringanews.org/documents/babyfood.doc
(4) http://www.tfljournal.org/wiki.php/20081210143343638
(5) http://www.moringanews.org/documents/Reyesthesis.pdf
(6) The efficacy of malunggay (moringa oleifera) given to near term pregnant women in inducing early postpartum breast milk production- a double blind randomized clinical trial, Briton-Medrano, G. M.D., Ma Lucila Perez, M.D., 2002 http://www.golacta.com/reports/malunggay_efficacy.pdf
(7) http://www.tfljournal.org/wiki.php/2008120914534748
ורד לב היא נטורופתית N.D., יועצת הנקה מוסמכת IBCLC ואם ל-3.
עוסקת בייעוצים פרטניים בתחומי הנטורופתיה, תזונה והנקה, בשילוב עבודת מודעות ועוד. מקבלת מטופלים בקליניקה בכרכור.
מקיימת הרצאות וסדנאות בתחומי הנטורופתיה, תזונה, הנקה, ריפוי ובריאות (הכנה להנקה, תזונה לנשים בהריון, תזונת מניקות, המעבר למוצקים, תזונה בהתאם לעונות השנה, איך לאכול נכון, מפגשי בישול בריא ועוד).
מרצה בנושאי נטורופתיה, תזונה והנקה בקורסים והכשרות מקצועיות של תחומי ההיריון והלידה, במכללות לרפואה משלימה ועוד.
מדריכה בליגת לה לצ'ה ישראל.
חברה ב"אגודה הישראלית לנטורופתיה ולתזונה טבעית" וב"איגוד הישראלי ליועצות הנקה מוסמכות".
כותבת מאמרים רבים בנושאים אלו.
במשך שנים מנהלת פורומים שונים בנושאי נטורופתיה, הריון ולידה, הנקה ותזונה וכעת:
הפורומים: "נטורופתיה למשפחה" , "תזונה נכונה" באתר eatwell
הבלוג: "אנשי האוכל" בסלונה
והקבוצה בפייסבוק: "המטבח הפתוח של ורד לב"
ליצירת קשר: 052-8527755 href="mailto:veredudu@013.net.ilveredudu@013.net.il">">veredudu@013.net.il