המטבח הינו הלב החם והפועם של הבית, לכן חשיבות עיצובו ותכנונו הופכת לאחת המטרות המאתגרות ביותר כשמתכננים חלל מגורים.
המטבח הינו השחקן הראשי בחלל המרכזי של הבית, לכן חשוב להשקיע בתכנון המון מחשבה לכל פרט ופרט.
כשחלל המטבח נעים, נוח ומזמין נבלה בו מעבר לזמני הארוחות אלה גם להכנת שיעורים, גלישה באינטרנט, שיחה על כוס קפה וכו'..
בבתים רבים פינת האוכל היא ההמשך של המטבח, כך שגם האירוח הופך ליותר נוח.
מספר טיפים שיעזרו לנו בעיצוב המטבח:
*אין ספק שחשוב מאוד לשכור את שירותיה של מעצבת פנים לפני שמתכננים שיפוץ מטבח, היא תציג מספר אופציות ותעלה רעיונות שלא תחשבו עליהם, היא גם תיצור את הקשר התכנוני לשאר הבית (אם מדובר בשיפוץ מטבח בלבד).
*לפני שמתכננים מטבח יש להכין רשימה מסודרת של כל מה שהיינו רוצים שיכיל המטבח וכך בהתאם נוכל לתאם בין תדירות השימוש במוצר למיקומו במטבח.
לדוגמה סט כילים חגיגי נמקם בארון אחסון גבוה ואילו תבלינים נעדיף בשליפה יומיומית נגישה למשתמש.
*בתכנון בית או דירה מהיסוד נעדיף למקם את המטבח באזור עם חלונות, כך שיהיה אוורור והריחות יוכלו לצאת ולא רק דרך קולט אדים.
*בהנחה שיש לנו מספיק מקום נעדיף לתכנן משטח עבודה בעומק של 75 ס"מ, כך שאם נעמיד על משטח העבודה מכשיר חשמלי או קערת פירות עדיין יישאר לנו מרחב עבודה נוח.
(רוחב סטנדרטי הינו 60-65 ס"מ).
*נתכנן מראש אילו מים נשתה: בקבוקים, מתקן דוגמת מי עדן (אשר דורש גם מקום אחסון למיכלים עצמם),מתקן לטיהור מים וכו'..נכין מראש מקום לבחירה המועדפת וכך נמנע "פיל" באמצע המטבח.
*נעדיף שכל הארונות התחתונים יהיו מגירות בשליפה מלאה עם מנגנון טריקה שקטה במקום ארונות עמוקים, שהגישה לתכולתם פחות נוחה.
*תכנון ארונות עליונים לחלל המטבח יעשה בקפידה, נעדיף לא להעמיס את הקירות בכדי לשמור על מראה קל ולא עמוס.
*נשים דגש על מיקום פרטים כגון: ספרי בישול, יין, מפות ונמצא להם מקום מסודר ונגיש.
*יש המעדיפים לשמור על חלק מהירקות מחוץ למקרר, גם לזה נמצא מקום ונייעד אותו באופן נוח למשתמש דלת לארון מסוג זה תבוצע עם חריצי אוורור ומגירות רשת, באופן שבו לא יראו את התכולה.
*התאורה במטבח מאוד חשובה, יש לתכנן מוקד אור כללי מרכזי "שישטוף" את החלל בד"כ נשתמש בתאורה פלורוסנטית בגוון לבן חם ותאורה ממוקדת "חמה" על משטח העבודה עדיפות לנורות QR כך נוכל לראות את האוכל במיטבו.