אתם עומדים לפני קניית הדירה הראשונה שלכם ואין לכם מושג מאיפה להתחיל? במאמר זה נבהיר בפשטות את הצעדים שעליכם לעשות בדרך לדירה הנכספת. להסברים מפורטים ולקישורים לאתרים שמוזכרים במאמר כנסו למדריך לרכישת דירה יד שניה (הקישור לאתר בחתימה שלי).
צעד ראשון: בוחרים את מקום המגורים
בבחירת מקום המגורים העתידי כדאי לקחת בחשבון את הדברים הבאים:
• מחירי הדירות באזור- כיום, לאחר הנסיקה במחיר הדירות זה הפקטור אולי הכי חשוב.
• האוכלוסיה באזור.
• קרבה לעבודה ולמשפחה- אתם בטח לא רוצים לבלות כל יום 3 שעות בנסיעה לעבודה. כמו כן קרבה להורים תסייע לכם מאוד במיוחד כשיש ילדים קטנים.
• איכות חיים וקהילה טובה- אין מה להכביר במילים...
• חינוך לילדים- גם אם אין לכם כרגע ילדים או שהם ממש קטנים יש לקחת את זה בחשבון כי אוטוטו, מבלי שתשימו לב, הם כבר ילכו לבית הספר.
צעד שני: מחפשים דירה
כעת, לאחר שהחלטתם איפה לגור נכנסים לאחד מהאתרים המפרסמים דירות למכירה ומתחילים לנבור בהודעות, לעשות טלפונים לדירות הנחשקות ולתאם בטלפון את מועד הגעתכם (בדר"כ אין בעיה לתאם לאותו היום). כשתגיעו לדירה כדאי שתוודאו את מה שפורסם במודעה באינטרנט וכן כדאי לבדוק לעומק את מצב הדירה ולשאול שאלות ככל העולה על רוחכם. לנוחיותכם הכנו צ'קליסט לבדיקת דירה במדריך לקניית דירה יד שניה.
צעד שלישי: מצאתם את האחת!
עכשיו, כשנדמה לכם שמצאתם את האחת יש כמה בדיקות שמומלץ מאוד לעשות טרם סגירת העיסקה:
• קודם כל כדאי לוודא, על ידי הוצאת נסח טאבו באינטרנט, אם הדירה היא באמת ע"ש הבעלים ולראות שאין עליה הערת אזהרה חריגה.
• בנוסף חשוב מאוד שתבדקו בכמה נמכרו דירות דומות בבניין או בבניינים סמוכים כדי שלא תשלמו מחירים לא ריאליים.
• דבר נוסף שכדאי לבדוק מול הבעלים (ולוודא מול העירייה) הוא שאין בניה בלתי חוקית בדירה או צווי הריסה.
• כמו כן כדאי גם לבקר אצל השכנים (בעיקר מעל ומתחת לדירה) ולרחרח על הבעלים, על הדירה (וודאו מולם למשל שאין נזילות) על שאר השכנים בבניין ועל הסביבה.
הסברים מפורטים על הבדיקות לפני קניית דירה ניתן למצוא במדריך לקניית דירה.
צעד רביעי: סגירה, זכרון דברים וחוזה
מן הסתם הדבר החשוב ביותר עליו יש להתמקח הוא המחיר. נסו להבין עד כמה מוכרי הדירה שלכם לחוצים למכור (במידה והם כבר קנו דירה הם יהיו לחוצים למכור ואם לא אז הרבה פחות) כי בהתאם לזה תוכלו ללחוץ עליהם לרדת במחיר. דבר נוסף שיש לקחת בחשבון זה מועד הפינוי- ככל שמועד הפינוי יהיה יותר רחוק תוכלו לנסות ולהוריד יותר במחיר (או לחלופין נסו לקרב את מועד הפינוי) כי הרי כל חודש שאתם ממשיכים לגור בשכירות יעלה לכם כסף. במידה והבעלים לא מוכנים להוריד לכם יותר במחיר נסו לגרום לו להשאיר בדירה כמה שיותר דברים שאתם צריכים (במיוחד אם אתם זוג צעיר וחסר כל...) למשל: מזגנים, ארונות, מדפים, פינת אוכל וכו'. כמו כן נסו להסדיר את התשלומים על הדירה בצורה הנוחה לכם ביותר. אם נפתח לכם חסכון או קרן השתלמות כלשהי בתאריך מסוים קחו את זה בחשבון. לרוב, לאחר שהגעתם לסיכום על המחיר עורכים זכרון דברים ובו מפרטים גם את אופן התשלומים, מועד הפינוי התכולה שתושאר בדירה, וכו'. חשוב לדעת שאין חובה לעשות זכרון דברים אלא ניתן לסכם את הדברים בע"פ ולגשת לעו"ד כדי שיכתוב לכם את החוזה. אם בכל זאת אתם רוצים לחתום על זכרון דברים לפני החוזה מומלץ מאוד לעשות זאת בנוכחות עורך הדין שלכם כיוון שזהו מסמך מחייב בדיוק כמו חוזה ולא כדאי שתעשו בו טעויות שיעלו לכם אח"כ כסף רב.
לאחר חתימת החוזה נשאר רק להגיד מזל טוב!
ניר ציוני המדריך לקניית דירה יד 2