הליך שמוגש בלשכת המפקח על המקרקעין מחוייב באגרה, כמו הליך משפטי בבימ"ש.
אגרת המינימום (נכון ליוני 2010) היא 694 ש"ח. זוהי אכן גם האגרה המשולמת בפועל ברוב רובם של ההליכים בפני המפקח.
(כך למשל בתביעה כספית לסכום קצוב, כגון תביעה בגין חוב דמי ועד, האגרה היא 2.5% מהסכום. מאחר ורוב התביעות אינן חוצות סכום של 30,000 ש"ח ומעלה הרי שבפועל משלמת נציגות הבית את אגרת המינימום. כנ"ל בתביעות לסעדים לא כספיים אלא אופרטיביים כגון צו עשה או צו מניעה).
לא מעט תביעות מסתיימות בשלב מוקדם, בעקבות קבלת כתב התביעה ע"י הנתבע/ים, לעיתים כמעט מיד לאחר הגשתן, כאשר הנתבע חוסך לעצמו את ההוצאה המשפטית והטירחה הנדרשת, פונה לתובע (למשל נציגות הבית) ומסדיר את ענייניו. כך הוא חוסך הגשת כתב הגנה ושכירת יעוץ משפטי. לא פעם מסתיים התיק בפשרה או בגישור ולא אחת אף ללא כל דיון.
כלומר עצם הגשת התביעה מביאה את הנתבע לשלם או להעתר לנדרש ממנו, או מביא את הצדדים להידברות ולהסכמה.
בכל המקרים הללו זכאי התובע להחזר האגרה. המחוקק ביקש לעודד תופעה זו של סגירת תיקים מהירה ומוסכמת ונתן תמריץ בדמות החזר האגרה.
אלא מאי?
אותו מחוקק החליט (בינואר 2010) שמתוך החזר האגרה ינוכה סכום של 652 ש"ח !
יוצא איפוא שבמקרה של תשלום אגרת המינימום - וכאמור זה המקרה ברוב רובן של התביעות אצל המפקחים - ההחזר עומד על 42 ש"ח בלבד..... מדינת חלם לא?
מכאן נובעת המסקנה הבאה:
כאשר למשל נציגות בית מגישה תביעה נגד סרבני תשלום, או בגין השתלטות על רכוש משותף או בכל נושא אחר, והנתבע/ים מבקשים לחסוך לעצמם את ההליך ומתפשרים - חייבת נציגות הבית להוסיף את האגרה לסכום בו יחוייב הנתבע. על הנציגות או התובע להיות מודעים לכך שאין למעשה החזר אגרה! - לתשומת הלב.
עו"ד עפר שחל הינו שותף במשרד שחל את האזרחי משרד עורכי דיןבת"א, משרד אשר נמנה עם הצמרת הבכירה של משרדי עוה"ד בישראל. לעו"ד עפר שחל ותק של כ- 15 שנה במקצוע. הוא ממונה מעת לעת כבורר ע"י לשכת עוה"ד וגופים אחרים וכמפרק או מנהל מיוחד ע"י בתי המשפט. עו"ד שחל חבר בועד המנהל של קרן תל אביב לפיתוח וכן חבר בועדת החוקה של מפלגת העבודה. עו"ד שחל הינו יו"ר חברת אחוזות החוף בע"מ. http://www.sh-ez.com
>