ידוע שחוסר שינה מאופיין באכילת יתר, כשאתה עייף אתה נוהג לפצות את עצמך באכילה. אבל זה שייך לתחום ההתנהגותי. מחקרים רבים נעשו על ההיבט הפסיכולוגי של אכילת לילה.סינדרום אכילת יתר לילית והשמנה מתאפיין באכילה מוגזמת בעיקר בשעות הערב המאוחרות ובלילה. מחקרים רבים מצביעים על קשר בין הפרעת אכילה זו ופעילות הורמון האדרנלין. אכילה לילית היא אכילה אובססיבית, שבמסגרתה המקרר והארון לא נסגרים.ישנן כמה סיבות לאכילה לילית, שאחת מהן היא בדידות, שעמום, מצב רוח ירוד או תחושת מתח. בדיעבד אכילה זו מלווה את האכלן בתחושות של רגשות אשם, כעס עקב הכישלון בשמירה על אכילה מתונה ומאוזנת.
מבחינה תזונתית בחלוף הזמן מערכת העיכול גורמת לפחמימות ולסוכרים השונים כגון גלידות ושוקולד לעליית הפחמימות שבעקבותיה מופיעה עלייה במשקל, האכילה היא משנית במצבים אלה והיא מובילה להחמרה במצב הרגשי ולא להקלה בו. אכילת לילה נעשית לסירוגין לאורח שעות מסוימות ולא בזמן קצוב, היא מתרחשת רק בלילה ומלווה בקשיי שינה. אכלני הלילה צורכים כ56 אחוז מצריכת הקלוריות היומית שלהם בשעות הערב והלילה לעומת האכלנים (השמנים) שפורסים את ארוחותיהם במשך כל שעות היום והצריכה הלילית שלהם היא רק 15 אחוז מהצריכה היומית. בהפנימנו את התפקוד שלנו ביום יום אל מול המשברים, אנו יכולים לנתק את עצמנו רגשית מכל מה שקשור בשיבושי אכילה עקב גורמים שאינם בשליטתנו. הדבר המתבקש במקרה זה במצבי מתח, לנתב את עצמנו לאפיקים מועילים כגון: פעילות גופנית שמטיבה עם גופנו לאורח זמן שיכולה להרגיע ולתת לנו תחושת אופטימיות בהמשך דרכנו ולא משנה מה הם עיסוקנו היומיומיים. המתחים של היום ואינטנסיביות החיים מאלצים אותנו אם נודה בכך ואם לא לעשות את פסק הזמן הנדרש לפעילות גופנית, שמסייעת לנו להתגבר על הקשיים והתסכולים ונותנת לנו את ה"חמצן" לשרוד.ישנם 2 דפוסי הפרעות אכילה נורמטיביים שמובילים להשמנת יתר, הראשון הוא בולמוסי רעב והתקפי זלילה והשני הוא "תסמונת אכילה לילית".
אכילה לילית מאיזו סיבה שלא תהיה הנה הרגל, והבשורה הטובה היא שהרגלים ניתן לשנות.
אכלני הלילה הם אנשים שמצב רוחם הוא ירוד בלילה, מחקרים בארה"ב הראו כי 15 אחוז מהאוכלוסייה הסובלת מהשמנת יתר סובלת מ"אכילת לילה".
אכילת לילה מופיעה בקרב אנשים הסובלים מהשמנת יתר בדרך כלל במהלך תקופות של מתח בחיים ודועכת עם הקלת המתח.
במסגרת שיטת הדיאטה של רשת סטודיו סי – הדיאטניות מייעצות באלו דרכים ואפשרויות ניתן להתגבר על אכילה ליילית. כחלק מהטיפול המטופלת מתבקשת לבצע רישום אכילה למשך שבוע. רישום אכילה מהווה שיקוף למצב. בזכות השיקוף ובעזרת מתן טכניקות של חיזוק השליטה עצמית המטופלת מצליחה להתגבר על האכילה בלילה. דבר המשפר את הרגשתה ואייכות חייה. במקביל מתבצע תהליך של ירידה במשקל עם שיפור המצב.
במסגרת התוכנית מתבצעת התאמה אישית של התפריט, קיימת תוכנית להטמעת הרגלי אכילה נאותים. לאור כל אלו המטופלת מרגישה רגועה יותר ובכך סימפטום האכילה הלילית מתפוגג.
המאמר נכתב על ידי מיכל גרשוביץ ואיילת נדיב, דיאטניות קליניות, מנהלות מקצועיות, מחלקת דיאטה, רשת סטודיו C.
לחומרים נוספים בנושא תזונה ופעילות גופנית http://www.studioc.co.il/