כחמישית מאוכלוסיית העולם סובלת מאלרגיות ברמות שונות והאביב הוא העונה שאלרגיות באות לידי ביטוי, הן כוללות גרדת וגירויים בעור ולעיתים אף אסטמה.
אלרגיה היא תגובת הגוף לחומר הקרוי אלרגן, המצוי במזונות מסויימים, בתרופות, באבקנים.
הסובלים מאלרגיה מערכת החיסון מתייחסת לחומרים אלה כפולשים זרים המסוכנים לגוף והתגובה אליהם מתבטאת בשחרור של חומרים שונים בגוף בינהם חומר הנקרא היסטמין, הגורמים לתגובה דלקתית.התופעות מופיעות בצורה של סרפדת המתבטאת בפריחה אדומה ומגרדת על העור. כמו כן כימיקאלים אלה גורמים לנפיחות של רקמות גירוי, הרחבה ודליפה של כלי דם לרקמות מסביב.
ישנם גורמים שונים לתגובות אלרגיות:
o נטייה גנטית.
o עיכול לקוי
o מעיים חדירים
o גמילה מוקדמת מהנקה
o דלקת במערכת העיכול
o הפרעות במערכת החיסון
o שינויים הורמונאליים
o תדירות בחשיפה למזונות אלרגניים.
o מתח נפשי
o צריכת אלכוהול עם מזונות אלרגניים.
רכיבים אלרגניים במזון:
o חיטה ומוצריה
o חלב פרה ומוצריו
o ביצים
o בוטנים
o דגים
o סויה
o אגוזים
o שמרים
o תירס
o שומשום
o תוספי מזון וצבעי מאכל.
שינוי בתזונה יכול להשפיע על המערכת האימונית, המזון יכול לגרום לגירוי אלרגני או להשקיט אותו. מערכת העיכול חשופה למס' גדול של אלרגנים, כגון חלבונים מורכבים שעלולים לגרום לגירוי המערכת החיסונית במיוחד אצל אנשים רגישים, לעומת זאת קיים מזון הנלחם בדלקות ומעורר את מנגנוני ההגנה. ישנם מס' המלצות שמפחיתות את התגובה האימונית:
1. להפחית במזון אשר עלול לגרום לדלקות ולתגובות אלרגיות כגון שומנים רוויים, להימנע ממזון מעובד כגון ביצים, הדרים, בננה, שוקולד, אגוזים, צבעי מאכל, חומרים משמרים, קפאין, אלכוהול, טבק, סוכר, לחם שקדים, אגוזים שלהם ריכוז חלבון גבוה ונחשבים לאלרגניים.
יש להימנע גם ממוצרי חלב, מזונות מטוגנים ומעובדים.
בנוסף יש להקטין מזונות שמעודדים ייצור חומצה כמו בשר אדום ובוטנים. יש לצמצם את צריכת הסוכר אשר לעיתים גורם לעומס על איברים שונים בגוף כמו הכבד והלבלב ומקשה על פעילותה של מערכת החיסון.
2. להרבות במזון מסוג חומצות שומן אומגה 3 כגון סלמון, טונה, סרדינים, שמן וזרעי פשתן.
3. להרבות בירקות ופירות טריים ודגנים מלאים.
4. להרבות בשתיית מים ומיצים טבעיים.
5. תוספת של ויטמין C שתורם להגברת הפעילות של מערכת החיסון.
על פי הרפואה הסינית יש לחזק את מערכת העיכול ע"י אכילת מזון מבושל במקום מזון טרי, אכילת ירקות כתומים והטענה היא שחיזוק מערכת העיכול יגרום לחיזוק מערכת החיסוןהחיבור בין גוף לנפש הוא החיבור המושלם ולמרות שאלרגיה משקפת רגישות יתר ביולוגית, ברור כי לגורמים פסיכולוגים יש תפקיד בתגובה האלרגית.
המאמר נכתב על ידי מיכל גרשוביץ ואיילת נדיב, דיאטניות קליניות, מנהלות מקצועיות, מחלקת דיאטה, רשת סטודיו C.
לחומרים נוספים בנושא תזונה ופעילות גופנית http://www.studioc.co.il/