הזכות להליך הוגן זכות זו היא אחת מזכויות האדם הבסיסיות וקובעת כי זכויותיו של אדם הנמצא בהליך העמדה לדין ישמרו במהלכו של ההליך כולו. מרגע שאדם נחשד בביצוע עבירה ועד הענשתו, זכויותיו ישמרו ופגיעה בהן, תהיה מוצדקת.
הזכות להליך הוגן משמעה היא כי הכל שווים בפני החוק וזכאים ללא הפליה להגנה שווה של החוק.
הזכות להליך הוגן משמעה כי כל אחד זכאי למשפט פומבי בפני בית משפט בלתי תלוי וללא משוא פנים.
אדם הנאשם בעבירה פלילית, חזקה כי הוא זכאי כל עוד לא הוכחה אשמתו וזאת כאשר ניתנו לו כל הערובות הדרושות להגנתו. כמו כן, לא יורשע אדם בעבירה פלילית על מעשה שלא נחשב בשעתו כעבירה פלילית.
הרשימה הבאה הינה חלק בלתי נפרד מהזכות להליך הוגן:
• חל איסור לחפש ברשותו של אדם ללא צו בית משפט וזאת למעט חריגים כמפורט בחוק סדר הדין הפלילי, תשמב- 1982.
• זכותו של אדם שלא יאזינו לשיחותיו הטלפוניות ללא רשותו וללא ידיעתו וזאת למעט חריגים כמפורט בחוק האזנת סתר, תשלט-1979.
• זכאות לייצוג. ככלל, כל נאשם זכאי לייצוג משפטי ציבורי ואם ידו אינה משגת, תמנה לו המדינה סנגור ציבורי וזאת בכפוף לתנאים מסוימים כמפורט בחוק הסנגוריה הציבורית, התשנו-1995.
• זכותו של כל אדם לדעת מה הם החשדות נגדו ועל מה הוא נחקר.
• בכתב האישום יפורטו האישומים וכל הראיות אשר בידי המאשימה על מנת לאפשר לנאשם להתגונן כראוי.
• הנאשם זכאי לערער על תוצאות משפטו.
• חל איסור לשפוט אדם פעמיים על אותה עבירה (טענת סיכון כפול-טענה מקדמית אותה יש להעלות בדיון הראשון לאחר הגשת כתב האישום).
• דיוני המשפט פומביים על מנת שהצדק יעשה ויראה וזאת למעט חריגים כמפורט בחוק בתי המשפט, תשמד-1984.
• אין לעצור אדם ליותר מ- 24 שעות מבלי להביאו בפני שופט על מנת שיכול להעלות טענותיו בפניו וזאת למעט חריגים כמפורט בחוק סדר הדין הפלילי, תשמב, 1982 ובחוק הנוער, תשלא-1971.
• זכותו של הנאשם לשופטים בלתי תלויים, שדעתם עצמאית ואשר אינם חשופים להלכי רוח מזדמנים של ציבור מסוים או לעמדה שלטונית זו או אחרת.
• הענישה אשר מטיל בית המשפט לא תחרוג מהחוק.
להלן קטע בענין מעצרים המתייחס להיעדר הוגנות במשפט:
חשוד בשם אדמס מובא להארכת מעצר בפני שופט שלום. החשוד מביע את תקוותו שלא ידונו אותו בלא ששמעו מה בפיו. לא ולא, קרא השופט ,כשתעמוד למשפט ישאלוך מה יש בפיך לומר להגנתך. עתה, אין אנו דנים אותך, איני אלא שולח אותך לבית הסוהר ואם יעלה בידך להוכיח את צדקתך בבית המשפט, הרי שתצא זכאי ולא יאונה לך כל רע.
כלום אין רע בכך, אדוני, לחבוש איש נקי בכלא למשך חדשים אחדים? קרא אדמס, הריני מפגיע בך כי תטה אוזן לדברי בטרם תחתום על צו המעצר,
מה תועיל בדבריך? כלום אין כתב אשמה זה עונה בך, שחור על גבי לבן? עלי לומר שאתה ברנש מחוצף מעין כמוך המרשה לעצמו לגזול רב יתר מזמני היקר. מהר איפוא, פנה אל הלבלר, וכתוב את צו המעצר -
(הרפתקאות ג'וזף אנדרוז, עם עובד, תשכה-1965, תרגום על ידי הגברת אסתר כספי, עמוד 126).
לסכום, הזכות להליך הוגן מאפשרת הגנה יעילה על הזכויות הבסיסיות של האדם אל מול רשויות השלטון אשר מנסות לעיתים לדרוס ולרמוס את זכויותיו כפרט.
משרד עורכי הדין חן-הראל עוסק בתחום הפלילי-צבאי, וכן בתחומי המשפחה והמקרקעין, ונותן שירות בכל רחבי הארץ.עו"ד חן שירת במשטרת ישראל שנים רבות, בין היתר בתור ראש משרד תביעות וראש משרד חקירות, ועם פרישתו הפך לעו"ד אשר מייצג חשודים ונאשמים בעבירות סמים, המתה, נשק, מין, מרמה והונאה, רכוש ואלימות. עו"ד חן מייצג אסירים בפני ועדות שליש, נותן ליווי בחקירות משטרתיות וכן מטפל בייצוג חיילים בבתי הדין הצבאיים.עו"ד הראל מורן עוסקת במתן ייעוץ משפטי ובטיפול בתיקי משפחה - תביעות נישואין, גירושים, מזונות אישה, מזונות ילדים ומדור, משמורת, תביעות אבהות, אלימות במשפחה, ידועים בציבור, הסכמי גירושין, הסכמי ממון, הסכמי הורות משותפת, הליכי אימוץ, אפוטרופסות, צוואות וירושות. עו"ד הראל הינה מומחית בענייני משפחה ומגשרת. מאז הסמכתה ניהלה תיקים רבים הקשורים לענייני משפחה על כל הבטיהם. לעו"ד הראל נסיון רב בהופעות בבתי משפט לענייני משפחה ובניהול תיקי משפחה והיא עברה השתלמויות רבות בתחום דיני משפחה. כמו כן מטפלת עו"ד הראל בליווי פרויקטים של בניה, עריכת חוזים לרכישה או למכירה מקרקעין או נדל"ן (בתים, דירות, חנויות) יד ראשונה או מקבלן לרבות רכישת נכסים בהליכי כינוס נכסים. עו"ד הראל עוסקת ברישומי פרצלציה ורישום בתים משותפים והעברת זכויות במקרקעין בכל רחבי הארץ וכן בענייני תכנון ובניה.
עו"ד הראל כיהנה כיועצת משפטית בתחום דיני משפחה, בעמותה הישראלית לסיוע משפטי (ע"ר), אשר מעניקה סיוע משפטי למעוטי-יכולת וכמייצגת מחוז חיפה מול המפקח לענייני מקרקעין מטעם האגודה לתרבות הדיור והינה מרצה למשפט ולזכויות אדם וחברה בתכנית "שכר מצווה" של לשכת עורכי הדין.