דף הבית  >> 
 >> 

הרשם  |  התחבר


עולם המתכונים משנה את פניו 

מאת    [ 12/07/2010 ]

מילים במאמר: 383   [ נצפה 2360 פעמים ]

נראה כי ספר הבישול הראשון, ובו מתכונים לבישול יומיומי וכן לשבת ולחג, שיצא בארץ ישראל של תקופת המנדט הבריטי, היה "כיצד נבשל בארץ ישראל" פרי עטה של ד"ר ארנה מאייר, שיצא לאור ע"י ויצ"ו בשנות ה-30 של המאה הקודמת.

היה זה הניסיון הראשון להתאים מתכונים שמקורם ממרכז אירופה – בעיקר גרמניה, למצרכים ולאמצעי הבישול שעמדו לרשות עקרת הבית בעידן של טרום הקמת המדינה.

שנותיה הראשונות של המדינה היו שנות הצנע, בהן היה מחסור גדול במצרכי מזון אלמנטריים, אשר סופקו תחת תלושי הקיצוב- אם בכלל.

זו הייתה תקופת האלתור בבישול, וכך שמרים הפכו לכבד קצוץ, צמחים הגדלים בטבע כמו חובייזה, הפכו לחומרי גלם להכנת מרק או קציצות - כי זה מה שהיה בנמצא.

בשנות השישים, "התוכנית לעקרת הבית" של רבקה מיכאלי ב"גל הקל" – רשת ב' של ימינו הביאה לתפנית, עם מתכונים שהוכתבו ברדיו, נרשמו ע"י נשים רבות ונכנסו לספרי המתכונים הפרטיים שלהן, כשבמקרים רבים הן משוכנעות שהן אלה שחיברו את המתכון.

אין ספק שאת כל מה שיש לנו היום בספרי הבישול והמתכונים, כולנו חייבים לאישה אחת – רות סירקיס, שספר הבישול הראשון שלה, "למטבח באהבה", אותו כתבה בעקבות שהות ממושכת בארה"ב, שינה את פני ספרי הבישול בארץ – עם פורמט אלבומי מפואר, תמונות צבע גדולות שצילם הבעל רפי סירקיס, ויותר ממיליון עותקים שנמכרו במהדורות הרבות מספור של ספר זה ושל הבאים אחריו, פרי חריצותה וידענותה של סירקיס.

ספרי הבישול הלכו ותפסו תאוצה. אין שף שלא הוציא ספר בישול, ויש מהם שהוציאו כבר ספרים רבים ועוד ידם נטויה. אך הכוכב החדש של השנים האחרונות הוא ללא ויכוח - האינטרנט. אותו אמצעי המאפשר למבשל ולמבשלת לשבת מול המחשב, לחפש מתכון על פי מה שרוצים להכין או לפי חומרי הגלם שיש בבית. אין כבר צורך בספר שלם, אפשר להדפיס את המתכון הרצוי לאחר שבוחרים אותו מתוך שורת מתכונים הנושאים לעיתים אותו שם, או עושים שימוש באותם חומרי גלם עיקריים.

האינטרנט הוא אמצעי מתפתח ומשתכלל, כאשר המתכון עם התמונה או בלעדיה מוחלף לעתים קרובות ע"י מתכוני וידאו בהם יש הדגמה של הכנת המתכון - בדומה לתוכניות הבישול הרבות בטלוויזיה, שעליהן איננו מתעכבים בכתבה זאת, אך נעשה זאת בהמשך.

גם פייסבוק נכנס לתמונת המתכונים, עם היכולת להעביר מתכון לחברי קבוצה מצומצמת או רחבה, ולקבל משוב מיידי מחברי הקבוצה על אופי המתכון והרכבו, ולאחר מכן גם על תוצאות הכנתו.

וכך, מאיך נבשל בארץ ישראל ועד הפייסבוק- הצורך והרצון הבסיסי נשאר: להפוך את הבישול מצורך להנאה.

רענן רוגל הוא המו"ל והעורך הראשי של אתר "אכול ושאטו" (www.foodis.co.il), הפועל מאפריל 2004, וכולל היום בנוסף למידע רב על מסעדות, יקבים, יינות, מוצרים חדשים, ספרי בישול ועוד – גם קרוב ל-6000 מתכונים, כולם של שפים או גופים מוסדיים. רענן רוגל הוא גם מנכ"ל חברת דורן תקשורת.




מאמרים חדשים מומלצים: 

חשיבות היוגה לאיזון אורח חיים יושבני  -  מאת: מיכל פן מומחה
היתרונות של עיצוב בית בצורת L -  מאת: פיטר קלייזמר מומחה
לגלות, לטפח, להצליח: חשיבות מימוש פוטנציאל הכישרון לילדים עם צרכים מיוחדים -  מאת: עמית קניגשטיין מומחה
המדריך לניהול כלכלת משק בית עם טיפים ועצות לניהול תקציב -  מאת: נדב טל מומחה
חשבתם שרכב חשמלי פוטר מטיפולים.. תחשבו שוב -  מאת: יואב ציפרוט מומחה
מה הסיבה לבעיות האיכות בעולם -  מאת: חנן מלין מומחה
מערכת יחסים רעילה- איך תזהו מניפולציות רגשיות ותתמודדו איתם  -  מאת: חגית לביא מומחה
לימודים במלחמה | איך ללמוד ולהישאר מרוכז בזמן מלחמה -  מאת: דניאל פאר
אימא אני מפחד' הדרכה להורים כיצד תוכלו לנווט את קשיי 'מצב המלחמה'? -  מאת: רזיאל פריגן פריגן מומחה
הדרך שבה AI (בינה מלאכותית) ממלאת את העולם בזבל דיגיטלי -  מאת: Michael - Micha Shafir מומחה

מורנו'ס - שיווק באינטרנט

©2022 כל הזכויות שמורות

אודותינו
שאלות נפוצות
יצירת קשר
יתרונות לכותבי מאמרים
מדיניות פרטיות
עלינו בעיתונות
מאמרים חדשים

לכותבי מאמרים:
פתיחת חשבון חינם
כניסה למערכת
יתרונות לכותבי מאמרים
תנאי השירות
הנחיות עריכה
תנאי שימוש במאמרים



מאמרים בפייסבוק   מאמרים בטוויטר   מאמרים ביוטיוב