רשלנות רפואית בהיריון היא פיענוח שגוי של בדיקות שונות כמו בדיקות גנטיות, אולטראסאונד או אי הפניית אם בסיכון לבדיקות מתאימות, כך שמסתבר שהאישה ההיריונית נמצאת בקבוצת סיכון ולפיכך קיים חשש להיוולדות עובר עם מום , למוות בזמן הלידה ולפגיעה בבריאות האם.
מספר מומים ופירוט לגביהם ועל הקשר שלהם לרשלנות רפואית בהיריון:
תסמונת דאון
אפשר לזהותה בעזרת בדיקת מי שפיר כמעט בוודאות - 99%. תוחלת חיי הסובלים ממנה היא 49, רובם עשויים לחלות באלצהיימר בשנות ה-30 לחייהם וכ-40% מתוכם לא יגיעו לגיל 5.
פיענוח מוטעה של בדיקה זו או אי הפנייתה של אישה בהיריון ,שמצויה בקבוצת סיכון ללדת עובר בעל תסמונת דאון, הם עילה לרשלנות רפואית כשנולד תינוק הסובל מתסמונת דאון.
פיגור שכלי
פיגור שכלי ניתן לזהות ע"י בדיקות גנטיות,אולטראסאונד והתחקות אחר העבר המשפחתי.הסובלים ממנה יגיעו להתפתחות שכלית לכל היותר עד גיל 12, יסבלו מאינטיליגנציה שאינה גבוהה ויהיו פגיעים חברתית ומוטורית. גם אי חיסונה של האם נגד אדמת ודלקת קרום המוח או חוסר טיפול במחלות שכאלו בתחילת היריונה, עשויים להיות גורם להתפתחות פיגור שכלי בקרב העובר.
שיתוק מוחין
רופא חייב להיות ער בתקופת היריון של המטופלת שלו לתסמינים ולו הקטנים שקיומם מעורר חשד כי לעובר מום ולהפנותה לבדיקות וטיפול בהתאם.בערך כעשרה אחוזים ממקרי שיתוק המוחין נוצרים כתוצאה מרשלנות רפואית בעת הלידה ולכן הפיצויים הגבוהים ביותר הקשורים לרשלנות רפואית בהיריון ולידה נפסקים לטובת אילו שילדם סובל מכך.
ילדים בעלי שיתוק מוחין חווים בעיות בשמיעה ובראייה, מתקשים לנוע ללכת ולדבר, בעלי כשלים במערכת העצבית שלהם ואף התפתחותם המינית מוקדמת מהצפוי. קיים אף סיכון של התפתחות אפילפסיה ובעיות פסיכולוגיות אצלם.
משמעותה המשפטית של "הולדה בעוולה"
"הולדה בעוולה" היא תביעה שמוגשת כשנולד בעל פיגור קשה או מומים שלא נתגלו במהלך ההיריון. המגיש תביעה מסוג זה, טוען כי מעצם היוולדו נעשה לו ולקרוביו עוול שכן הוא סובל מנכות קשה וחייו אינם חיים , סבל שהיה עשוי להימנע אם היה מעקב ראוי בטרם לידתו , במהלכה ולאחריה.
שלושה תנאים על התובע ובאי כוחו להוכיח:
1. המוסד הרפואי והרופאים שטיפלו בהיריון ביצעו מעקב רשלני.
2. יש להוכיח קשר סיבתי - במידה והיה מתגלה המום שהוא סובל ממנו, הוריו היו מפסיקים את ההיריון.
3. תקדימי "הולדה בעוולה"- לפיהם יש לאמוד את הנזק.
פיצויים בגין רשלנות רפואית בהיריון ופרק תקופת התיישנותם
מאחר ומדובר בנזק בלתי הפיך לתינוק ואף לעיתים לאם, הפיצויים בגין רשלנות גבוהים לרוב. התביעות שכיחות מאחר ותקופת התיישנותן ארוכה, שכן ביהמ"ש רואה ברשלנות שכזו פגיעה מאחד מהאירועים החשובים ביותר בחייו של אדם. אדם יכול לתבוע בגין רשלנות רפואית בהיריון את הצוות הרפואי שפיקח על היריון אימו עד לשבע שנים מיום הפיכתו לבגיר, כלומר עד גיל עשרים וחמש.
ליאור לויט הוא עו"ד לדיני נזיקין
פרטים נוספים על דיני נזיקין