דף הבית  >> 
 >> 

הרשם  |  התחבר


שמנה 

מאת    [ 15/07/2010 ]

מילים במאמר: 824   [ נצפה 2525 פעמים ]

פרה, חבית, "היא לא שמנה, בסה"כ מלאה במקומות הנכונים" - אמרה החברה הטובה. "יו איך רזית!" החמיאה - ופני השומעת סמקו מעונג. משקל יתר הוא המאפיין של חברת השפע - אין המדובר במראה בלבד - בג'ינס צמוד ביום או ביקיני בים, אלא בנושא כבד משקל (תרתי משמע) מהבחינה הרפואית.

על המשקל:

משקל נמדד באופן יחסי לפי - B.M.I (בודי מאס אינדקס), כשהנוסחה לחישובו היא המשקל מחולק לגובה, במטרים בריבוע. למשל גבר שגובהו 1.80 מ' ומשקלו 80 ק"ג, ה-B.M.I שלו -24.69 = 3.24 : 80, 3.24 =1.80x1.80.

טווח ה-B.M.I התקין הוא בין 18.5 ל-25 - מתחת לתחום זה נחשב לתת משקל ומעל, לעודף משקל, תקן זה בינלאומי.

מה:

הסיכונים הבריאותיים ביתר משקל עולים ככל שעודף המשקל עולה - והוא מוגדר:

B.M.I 25 - 29.9 - משקל עודף.

30 - 34.9 - השמנת יתר.

35 - 39.9 - השמנת יתר חמורה.

40 ומעלה - השמנת יתר קיצונית.

כמה:

כבר ב-2001 נמצא שבארה"ב 61% מהמבוגרים ולמעלה מ-20% מהילדים - סובלים מהשמנת יתר ומאז המספרים עולים.

בקביעה שילד שמן יגדל למבוגר שמן - אין תמיד אמת ואולם יש לטפל בגורמים ובסיבות להשמנה כבר אצל ילדים כדי שלא יגיעו ויגדלו ל"בוגר שמן".

איך:

מדד עזר נוסף לעניין הבריאותי הוא אחוז שומן הגוף B.F.I, כשמעל 30% נחשב בלתי תקין לאשה ומעל 20% - לגבר.

עוד נלקח בחשבון - היחס שבין היקף המתניים להיקף הירכיים אצל גברים - תקין 0.9 ואצל נשים 0.7. היקף המתניים המוחלט מוגדר כתקין לגברים עד 102 ס"מ ולנשים עד 88 ס"מ (והמלצת הגוש האירופי - לגברים עד 94 ס"מ ולנשים עד 80 ס"מ) - מדד זה נועד לנטר את מיקום ריכוז השומן העמוק שאצל גברים בעיקר מתרכז בבטן (נשים צוברות שומן יותר באגן וירכיים). המבחן אינו רק המשקל אלא גם החלק היחסי של השומן במסה הכוללת של הגוף, ומיקומו - כדי לקבל אינדיקציה נכונה לגבי ההשמנה וסכנותיה.

 מי:

השמנה היא תוצאה של עודף קלורי - הגוף צובר / אוגר כשומן (דלק) את עודף האנרגיה הנצרכת - באכילה ושתייה, והמאזן פשוט: כשנכנס יותר ממה שמתבזבז - היתרה נצברת כשומן.

למה:

אינדיקטורים שונים מעידים על "השמנה חברתית" - ככל שהמדובר בהכנסה נמוכה יותר מוצאים יותר מקרים של השמנה, כך גם ככל שמדובר בהשכלה מעטה. בעניים ומעוטי השכלה יימצאו בד"כ יותר מקרים של השמנה. סל המזון הנצרך ע"י אוכלוסיה זו כולל מזון בסיסי עתיר קלוריות (לחם, ממרחים, תפו"א, מזון מהיר, משקאות קלים, חטיפים).

 שיעור בחשבון:

קלוריה (למעשה מדברים על קילו קלוריה) היא כמות החום הנדרשת לחמם ליטר מים במעלה אחת: הוא שאמרנו המזון הוא דלק. מבין אבות המזון - פחמימות, חלבונים ושומנים, בגרם סוכר כ-4 קלוריות כך גם לגבי חלבון, בגרם שומן - 9 קלוריות. ב-100 גרם במבה 35 גרם שומן ובסה"כ 544 קלוריות, ביסלי 476 קל', מנה פלאפל 700 קל', עוגת שוקולד 700 קל', משולש פיצה (תלוי בכמות הגבינה) 250 - 500 קל', שקדי מרק 526 קל', טחינה כ-600 קלוריות ובוטנים 600 קל', והכל ל-100 גרם.

בכוס קולה 106 קל' ודגני בוקר כ-400 קל', ל-100 גרם בלי תוספת החלב. המבורגר, שניצל וצ'יפס אף הם מובילים בסולם הקלורי ובנוסף כמות שמן נכבדה בהם.

 צריכה קלורית מחשבים לפי נוסחת בנדיקט:

לגברים - 

 ערך = (6.75 x גיל בשנים)-(5 x גובה בס"מ)+(13.75 x משקל בק"ג)+66.4

לנשים -

ערך = (4.6 x גיל בשנים) - (1.8 x גובה בס"מ) + (9.55 x משקל בק"ג) + 65.5

את ה-VAL (הערך - צריכה קלורית בסיסית) יש להכפיל לגבי חסרי פעילות פיזית העובדים בישיבה ב-1.2 , לעובדים עבודה פיזית קלה ב-1.5, ולמתעמלים או העובדים עבודה פיזית מאומצת פי 2.

כשצריכה קלורית יומית היא למשל 1,800 קלוריות ואוכלים יותר - מה שלא בוזבז מצטבר כשומן.

העיקר הבריאות:

רשימת המחלות שהתפתחותן קשורה להשמנת יתר ארוכה: יתר לחץ דם, סוכרת סוג 2, טרשת עורקים, אוסטיאופורוזיס, פגיעה במפרקי הרגלים, שבץ מוחי, דום נשימה בשינה, סרטן שד ותסמונת פיקויק.

הסיכון הבריאותי עולה ככל שרמת ההשמנה גבוהה יותר, ב-B.M.I מעל 30 - המדובר בעודף משקל רב, מעל 40 - השמנת יתר חולנית, מעל 50 - השמנת יתר חולנית קיצונית ומעל 60 - קיצונית ביותר, וסיכוני הבריאות כאמור מחמירים בהתאמה.

אז מה עושים:

עד כאן הבעיה, והפתרון?


    • 

    ראשית במקום מוצרים משמינים עתירי קלוריות, להעדיף דלי קלוריות או משמינים פחות ולתכנן את התזונה.


    • 

    שנית "לספור קלוריות" - בקניית מוצר לבדוק מהו ערכו הקלורי, לצרוך במידה מועטה מוצרים עתירי קלוריות ושומן, ולהשתדל להימנע ממזון מהיר ומשקאות קלים - כבדים בקלוריות (בירה - אינה דלת קלוריות).


    • 

    שלישית - לשינוי הרגלים ואפילו שינוי קטן כגון - ממתיק בקפה וחלב 1% - יש במצטבר אפקט ארוך טווח על המשקל.

 עצה לסיום:

בסה"כ - כבכל תחום, המתינות יפה גם כאן - אפשר לאכול הכל - במידה ובמודע.

אכילה מסודרת ונבונה ופעילות גופנית יתרמו למשקל תקין, ישפרו את ההרגשה וישמרו על הבריאות.

(כתבה פעילה - גזור ושמור).

 

ע. שילוני - עורך דין

 אין האמור לעיל בא במקום ייעוץ משפטי או אחר ואינו אלא סקירה כללית ובלתי מחייבת של הנושא.

ע. שילוני עו"ד מומחה בנזיקין 30 שנות וותק והצלחות http://www.shilonican.com


href="mailto:shilonican@gmail.comshilonican@gmail.com">">shilonican@gmail.com




מאמרים חדשים מומלצים: 

חשיבות היוגה לאיזון אורח חיים יושבני  -  מאת: מיכל פן מומחה
היתרונות של עיצוב בית בצורת L -  מאת: פיטר קלייזמר מומחה
לגלות, לטפח, להצליח: חשיבות מימוש פוטנציאל הכישרון לילדים עם צרכים מיוחדים -  מאת: עמית קניגשטיין מומחה
המדריך לניהול כלכלת משק בית עם טיפים ועצות לניהול תקציב -  מאת: נדב טל מומחה
חשבתם שרכב חשמלי פוטר מטיפולים.. תחשבו שוב -  מאת: יואב ציפרוט מומחה
מה הסיבה לבעיות האיכות בעולם -  מאת: חנן מלין מומחה
מערכת יחסים רעילה- איך תזהו מניפולציות רגשיות ותתמודדו איתם  -  מאת: חגית לביא מומחה
לימודים במלחמה | איך ללמוד ולהישאר מרוכז בזמן מלחמה -  מאת: דניאל פאר
אימא אני מפחד' הדרכה להורים כיצד תוכלו לנווט את קשיי 'מצב המלחמה'? -  מאת: רזיאל פריגן פריגן מומחה
הדרך שבה AI (בינה מלאכותית) ממלאת את העולם בזבל דיגיטלי -  מאת: Michael - Micha Shafir מומחה

מורנו'ס - שיווק באינטרנט

©2022 כל הזכויות שמורות

אודותינו
שאלות נפוצות
יצירת קשר
יתרונות לכותבי מאמרים
מדיניות פרטיות
עלינו בעיתונות
מאמרים חדשים

לכותבי מאמרים:
פתיחת חשבון חינם
כניסה למערכת
יתרונות לכותבי מאמרים
תנאי השירות
הנחיות עריכה
תנאי שימוש במאמרים



מאמרים בפייסבוק   מאמרים בטוויטר   מאמרים ביוטיוב