על נפלאות הטיפול הקבוצתי נאמר ונכתב רבות, ומה הפלא? על פי קורט לוין, הקבוצה השלמה המבוססת על תלות הדדית של חבריה, מהווה יותר מסך כל מרכיביה. אינטרקציה ופעילות גומלין הן מושגים בלתי מנותקים מההתנהלות התקינה של חיינו כמעט בכל אחד מהתחומים שמקיפים אותנו. זו בדיוק הסיבה שנוצרה תורה שלמה סביב הנחיית קבוצות.
מי שמעוניין לעסוק בהנחיית קבוצות, חייב לקבל הכשרה מתאימה בתחום בו הוא מעוניין להנחות: הנחיית קבוצות בתחום הטיפול והייעוץ, הנחיית קבוצות במישור העסקי או האישי, קבוצות משימה לשיפור מיומנויות ועוד.
מדוע הנחיית קבוצות מקבלת בימינו מקום כה חשוב בחברה? בזכות יתרונותיה הרבים, ביניהם תחושת הלכידות הקבוצתית, החדרת התקווה בעזרת הידיעה שהיחיד אינו לבד ויש מי שמבין ומזדהה עם בעיותיו, בזכות היכולת למצוא מודל לחיקוי בקבוצה, בזכות הלמידה הבין אישית, בזכות היכולת של הקבוצה להעניק ליחיד חווית תיקון לטראומות מהעבר בקבוצה הראשונית (המשפחה), בזכות הפידבק המידי שמעניקה הקבוצה ליחיד ודרכו הוא מצליח ללמוד איך לתקשר עם גורמים וקבוצות מחוץ לקבוצה זו ועוד.
על מנת להפוך למנחה קבוצות, המנחה הפוטנציאלי צריך לעבור הכשרה ספציפית לתחום בו הוא מעוניין להנחות. במהלך לימודי הנחיית קבוצות זוכה התלמיד לקבל כלים חשובים להנחייה נכונה ויעילה של קבוצה כמו דינאמיקה קבוצתית, אמנות הוויכוח, סוגי סדנאות, פיתוח מנהיגות, הנחיית קבוצות דרך אומנות, דילמות קבוצתיות, פסיכולוגיה קבוצתית ועוד ועוד.
למי מתאים לעסוק בהנחיית קבוצות?
בעיקר לאנשים העוסקים בתפקידים ארגוניים כגון מנהלים בכירים, עובדי הוראה, מנהלי משאבי אנוש, עובדים סוציאליים, יועצים, פסיכולוגים, פסיכיאטרים, עוסקים בתחום הטיפול וכדומה.