פיתוח קריירה – האם יש דבר כזה?
בעבר יכולנו להצביע על קריירה בעיקר מתוך הסתכלות לאחור. אם התמדנו בתחום מסוים ועסקנו בו שנים, ואם צברנו בו מומחיות והישגים, הרי שאפשר היה להתחיל לדבר על "קריירה". אמנם יש המגדירים קריירה לאו דווקא כהתמקדות בעבודה אחת המניבה הישגים והתקדמות, אלא כרצף של עבודות ותפקידים שמהם מתפרנס האדם במהלך חייו, אך גם לפי הגדרה זו ניתן היה לקרוא לעבודה כלשהי "קריירה" בעיקר במבט לאחור. היום ישנו דגש רב יותר על ניתוב אישי של הקריירה לעבר עיסוקים המאפשרים התפתחות אישית וסיפוק, ובעקבות כך הפכה קריירה למושג הכולל, יותר מבעבר, מימד של הסתכלות קדימה, על העתיד.
תכנון לעתיד מול פתיחות להזדמנויות שצצות
עד כמה אפשר לפתח קריירה? הרי פיתוח קריירה כרוך במבט לעתיד. עד כמה אפשר להסתכל קדימה ולתכנן את צעדינו כך שנשיג את מטרותינו? האם לא עדיפה פתיחות להזדמנויות שצצות בחיים על "הינעלות" על מסלול קריירה מסוים?
התשובה היא, כמו בהרבה מקרים אחרים, שבפיתוח קריירה עלינו לשלב את שניהם – הסתכלות כמה צעדים קדימה יחד עם פתיחות להזדמנויות שמביאים לנו החיים. בחיים בכלל, ישנה חשיבות להסתכלות לטווח הארוך, ובאותה מידה חשוב לחיות את ההווה, לתת לחיים לזרום, ובמילים אחרות – לתכנן את מה שמצריך תכנון, ולתת לשאר הדברים לקרות.
במרחב שבין הסתכלות קדימה ובין פתיחות לדברים לא מתוכננים ישנם כמה צעדים המתאימים לשניהם:
צעדים עם מבט להווה ולעתיד
כשאנו צעירים אפשר לבחור ללמוד כמה דברים, המספקים לנו אחר כך כמה אפשרויות. אפשרות זו ניתנת על ידי בחירה של שני מקצועות במסלול דו חוגי, לאלו הבוחרים ללמוד באוניברסיטה. (זאת, כמובן, במקרה שהמקצועות המתאימים אינם בין אלה הנלמדים במסלול חד חוגי בלבד). לבוחרים בקורסים ולימודי תעודה, ניתן לבחור כמה קורסים. מעבר לכך חשוב במה אנו בוחרים להתנסות, לפני הלימודים, במהלכם ואחריהם בכל הקשור לעבודות ואף להתנדבות.
פיתוח קריירה מתאפשר רק לאחר שאנו מכירים טוב את עצמנו ובוחרים בהתאם לכך בחירה המתאימה לאישיותנו. כשאנו מכירים טוב את עצמנו אנו יכולים לנהל טוב יותר את הקריירה שלנו במקום לתת לה או לנסיבות לנהל אותנו.
כשאנו עובדים – ביצוע תפקידנו בצורה הטובה ביותר יכול להשפיע על המשך הקריירה שלנו ועל התפתחותה בעתיד. גם הקשרים שאנו מפתחים עם אנשים במקום עבודתנו ומחוצה לו יכולים להשפיע רבות על פיתוח הקריירה שלנו. היחס שלנו לאנשים והקשרים שאנו יוצרים איתם יכולים להיות המקור או הסיוע להזדמנויות הקריירה הבאות שלנו.
כיצד נזהה הזדמנויות
הסיפור מספר על אדם מאמין שביתו הוצף מים. המים התחילו לעלות לגובה רב יותר ויותר. בשלב מסוים הגיעה אליו סירה. האוחז במשוטים הזמין את האיש לעלות לסירה, אך האיש אמר: "אין צורך, ה' יעזור". לאחר שעה גבהו המים יותר והגיעו כמעט עד לתקרה. הגיעה סירה שניה. הזמין האוחז במשוטים את האיש לעלות על הסירה, אך האיש השיב בשנית: "אין צורך, ה' יעזור". לאחר שעה הגיעו המים עד התקרה והאיש עלה על הגג. הגיע מסוק. אמר לו הטייס: עלה למטוס. אמר האיש שוב: "לא תודה, אין צורך, ה' יעזור". לאחר מכן גבהו המים עוד יותר והאיש טבע. כשהגיע לשמים שאל: "אלקים, למה לא עזרת לי? למה לא הצלת אותי?" אמר אלקים: "שלחתי אליך שתי סירות ומסוק ואתה לא נעזרת בהם".
צריך לדעת לזהות הזדמנויות...
זיהוי נכון של הזדמנויות מתאפשר ככל שאנו מודעים יותר למטרות שלנו ולמה שאנו מחפשים להשיג. ישנן הזדמנויות שבאות "מוכנות", בדיוק כמו שמתאים לנו, וישנן הזדמנויות שדורשות מאיתנו קצת עבודה כדי להפכן למה שהכי מתאים לצרכינו. גם הזדמנות שאינה מגיעה כשהיא "ארוזה" ומותאמת בדיוק לצרכינו היא הזדמנות – כזו שיש צורך לפתחה. הזדמנויות הן דבר שצץ, אך אין הדבר אומר שהדרך היחידה להיעזר בהן היא לזהותן לאחר שהן דפקו על דלתנו ממש. ניתן גם לחפש אותן באופן אקטיבי, ונוכל לאתרן טוב יותר ככל שאנו מודעים יותר למה שאנו באמת מחפשים.
הרחבה על צעדים השומרים על פתיחות להזדמנויות בהווה ועל אפשרות להתפתחות בעתיד: פיתוח קריירה.
חפצי רובלין , מנהלת"בחירה טובה" – הכוונה לבחירת מקצוע. מייעצת בנושאי בחירת מקצוע ושינוי קריירה. www.bchiratova.com 02-9919070