כיום יותר ויותר צרכנים קונים מוצרי מזון בהתאם לידיעותיהם אודות אורח חיים בריא ותזונה נכונה. כך הלחם הלבן מומר בקלות בלחם מחיטה מלאה, את הביקור במעדניה מסיימים עם יותר גבינות רזות, הארונות במטבח מתמלאים באגוזים ובקטניות מסוגים שונים והעיניים המשוטטות בין מגוון של מוצרים מזון מקפידות לקרוא את הנתונים התזונתיים שעל האריזות על מנת להחליט בחכמה על מה שייכנס לעגלת הקניות ולבסוף - לקיבה.
המודעות למוצרי מזון
על אף המודעות הגוברת לערכים התזונתיים שבמוצרי מזון, ישנם עדיין מוצרי מזון בעלי סגולות בריאותיות מובהקות, שהצרכן מתלבט אם לרכוש בשל אי אילו ידיעות מוטעות ששמע אודותיהם. אחד המוצרים שנכלל בקטגוריה זאת הוא החלב, ובכלל זה גם כל המוצרים שמכינים ממנו. אחד ממיתוסים בנוגע לחלב הוא שצריכת חלב מובילה להגברת ליחה. למעשה מעולם לא הוכח כי קיים קשר בין צריכת מוצרי חלב למחלות בדרכי הנשימה, דוגמת נזלת ואסטמה. מוצרי חלב אינם מגבירים את היווצרות הריר בדרכי הנשימה וצריכתם אינה גורמת להחמרה במחלות אלה.
רבים לא יודעים זאת, אולם כחלק מהנחיות מנהל המזון האמריקאי לתזונה נכונה ובריאה המליצו בתוקף לצרוך מוצרי חלב שלוש פעמים ביום לפחות. זוהי גם ההמלצה שיתנו לכם רוב הדיאטנים המוסמכים, שמאשרים כי החלב הוא מקור חשוב לסידן, לחלבון איכותי ולויטמינים החיוניים לפעילות התקינה של הגוף.
מוצרי חלב שתורמים לבריאות - סגולותיו של היוגורט
מוצרי חלב ידועים כמקורות מובחרים לסידן, מינרל החיוני לפעולתם התקינה של התאים ולבניית העצמות בגוף, וישנם מחקרים אשר קושרים את צריכת היוגורט למניעה של בריחת סידן בקרב מבוגרים (אוסטאופורזיס). בנוסף, מחקרים עדכניים מלמדים כי החיידקים הפעילים ביוגורט גורמים לתגובת המערכת החיסונית ועשויים לבלום ע"י זאת התפתחות והתפשטות של תאים סרטניים בגוף. ישנם גם מחקרים שגורסים כי מוצרי חלב תורמים להפחתת שיעור לחץ הדם ורמות הכולסטרול בגוף.
בנוסף, מיוחסת לחלב השפעה משקמת ומזינה על עור הגוף: בין אם משלבים אותו במאכלים ובין אם מדובר במריחה חיצונית על הגוף של מסכות יוגורט למיניהן (שאותן גם ניתן להכין בקלות בבית) או בכיסוי פצעים ועור שנשרף בשמש במרקם יוגורט קר ומרגיע.
וכמובן, כפי שכל רופא משפחה ממליץ, יש לאכול מוצרי חלב המועשרים בחיידקים פרוביוטיים כמו יוגורט לאחר טיפול אנטיביוטי שפוגע בחיידקים הטבעיים שנמצאים במערכת העיכול. אותם חיידקים גם מסייעים ככל הנראה ע"י החומרים השונים שהם מפרישים בהרחקת חיידקים מזיקים ובחיזוק מערכת החיסון.
מוצרי חלב ועיכול - הילכו השניים יחדיו?
בניגוד למה שרבים חושבים, ממש לא חייבים להתנזר ממוצרי מזון המכילים חלב בזמן בעיות עיכול. ישנם אנשים שמתנזרים מחלב משום שהם גילו בבגרותם כי גופם אינו מסוגל לעכל סוכר חלב בשל היעדרות אנזים הלקטוז ממערכת העיכול שלהם. אנשים אלה בדרך כלל פוסלים את כל מוצרי המזון שמכילים חלב מבלי לדעת שיוגורט שמכיל חיידקים חיים מתעכל ללא כל קושי משום שהוא משנה את חלבוני החלב וכך מאפשר את צריכתו, גם ע"י מי שאלרגי לחלב.
לסיכום, בביקורכם הקרוב במעדניה או בסופר, השילו מעליכם את הדעות הקדומות חסרות הבסיס לגבי המזון שאתם אוכלים. כדאי לבדוק ולברר מה טיבם של מוצרי המזון שאתם אוכלים ולא להסתמך על שמועות שווא, שפעמים רבות מונעות מכם שלא לצורך את המאכלים האהובים עליכם ביותר.